HÅLLBAR HÅRDROCK

Vi på Sweden Rock har under många år arbetat för att på olika sätt minimera vår miljöpåverkan. Till exempel har vi sorterat och lämnat sopor till återvinning, i mesta möjliga mån använt oss av klimatvänlig energi och bytt till ett effektivt och vattensnålt sanitetssystem. Men under de senaste åren har vi arbetat lite mer systematiskt i syfte att strukturera och systematisera hållbarhetsarbetet, samt för att framöver kunna göra ytterligare framsteg inom området. Vi är övertygade om att ett större fokus på hållbarhet gör vår festival bättre, och genom att berätta om hur vi jobbar hoppas vi kunna inspirera andra.   

 

Nedan beskriver vi några av de aktiviteter som är igång eller planerade.

 

Sopsortering och återvinning

Alla sopor som slängs inne på festivalområdet sorteras och så mycket som möjligt återvinns. Detta är något som har gjorts i flera år och som vi förstås kommer att fortsätta med.

 

Energi och fordon

Via vår samarbetspartner Enkla Elbolaget förser vi festivalen med miljövänlig el, lokalt producerad i närområdet. Vi strävar också efter att successivt ersätta våra fossilbränsledrivna fordon med mer miljövänliga alternativ. För varje år använder vi fler eldrivna fordon.

 

Sanitet

För några år sedan bytte vi ut våra vattenspolande toaletter mot vakuumspolande varianter. Tack vare detta minskade vi sanitetssystemets vattenförbrukning med 75 procent.

 

Mat, dryck och engångsartiklar

Vi strävar efter att en allt större del av den mat och dryck som serveras under festivalen ska vara ekologisk och närproducerad. Vi vill också öka andelen vegetariska och veganska alternativ. Det innebär att vi framöver mer aktivt kommer att efterfråga dessa alternativ från våra samarbetspartners. För att minimera matsvinn har vi en plan för hur vi tillvaratar all överbliven mat som genereras av vår organisation. 

 

Alla bestick och tallrikar i våra egna restauranger är nedbrytningsbara och vi ställer även krav på att alla matförsäljare på festivalområdet använder sig av miljövänliga engångsartiklar.

 

Merchandise

Vi strävar efter ett merchutbud där en allt större andel av produkterna är klimatsmarta, miljövänliga och etiskt producerade. I år är hela kollektionens T-shirt-modeller producerade av ekologisk bomull.

 

Kommunikation och digitalisering

Vi omfamnar digitaliseringen och minimerar vår pappersförbrukning genom att fasa ut användningen av trycksaker. Sedan ett antal år tillbaka trycker vi t.ex. inte något programblad. Enbart genom det beslutet minskade vi vår pappersförbrukning med över 2000 kg papper.

 

Trygghet och jämställdhet 

Att ha en trygg festival är också en del av att vara hållbar. Säkerhet har länge legat överst på vår agenda och för varje år utvecklar vi festivalen med besökarens säkerhet i åtanke. Några av de säkerhetshöjande åtgärderna vi gör är att i mesta möjliga mån separera gång- och fordonstrafik, använda kameraövervakning och utöka belysning. Vi ser till att entrévärdar och övrig säkerhetspersonal har rutiner för att säkerställa en trygg miljö för alla besökare.

 

Vi vill även ta vårt ansvar för mångfalds- och jämställdhetsfrågan inom hårdrockskulturen i ett större perspektiv. När det gäller vår Nemis-scen har vi och vår samarbetspartner Studiefrämjandet redan idag som mål att 50 % av de band som spelar där ska ha kvinnliga musiker. I år har vi även startat ett Sweden Rock-kollo för att stötta unga tjejer som vill spela hårdrock. Läs mer

Eftersom vi numera är en del av ett globalt nätverk via Live Nation bedriver vi ett kontinuerligt och ömsesidigt utbyte av idéer med andra festivaler och aktörer i branschen. Läs mer om Green Nation och vår hållbarhetspolicy här

Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

OK