Unik utställning

Qiliana-Greg-Graffin-Bad-Religion-foto-Esben-H.jpg

Rock Fossils är en unik vandringsutställning som fokuserar på bisarra och sedan länge utdöda organismer, alla namngivna efter världskända rockstjärnor. Och även om själva kopplingen mellan paleontologi och rockmusik vid första anblick kan tyckas långsökt, är detta är en utställning som passar alldeles utmärkt på Sveriges största hårdrocksfestival.   

 

När forskare för första gången upptäcker fossil som är tidigare okända för vetenskapen så ges möjligheten att formellt namnge dem. Medan många väljer namn som speglar organismernas utseende eller fyndort, så finns det forskare som passar på att döpa dem efter sina favoritmusiker.

 

Mats E. Eriksson är professor i paleontologi vid Lunds universitet och en av de forskare som upptäckt och namngett några av hårdrocksfossilen. Han forskar främst på mikroskopiska fossil och försöker bland annat rekonstruera och förstå flera hundra miljoner år gamla organismer och deras roll i de svunna ekosystemen.

Mats fossil uppkallade efter Lemmy Kilmister och King Diamond blev startskottet för utställningen Rock Fossils, och de var även de första fossil som blev faktiska skulpturer.

 

Första gången i Sverige
Sedan starten 2013 Rock Fossils blivit en kontinuerligt växande vandringsutställning som drivs av en internationell grupp forskare och konstnärer (förutom Mats; Jesper Milàn, Esben Horn, Rune Fjord Jensen och Achim G. Reisdorf). Utställningen har hittills besökt Danmark, Norge, Schweiz, Tyskland och Luxemburg. Och nu är det alltså för första gången Sveriges tur - och även för första gången på en festival.

 

Anatomiskt korrekta skulpturer
Rockfossilskulpturerna är tillverkade av de konstnärliga själarna på 10 Tons i Köpenhamn, en liten firma som specialiserar sig på att göra högklassiga, anatomiskt korrekta skulpturer av såväl utdöda som nulevande organismer.

Utställningen låter betraktaren stirra in i de dödas ögon, samtidigt som den beskriver historien kring fossilen, rockstjärnorna och forskarna som ligger bakom upptäckterna, samt anekdoter kring hur namnen kom till.

Från levande på scen till avbildad i sten
På Sweden Rock kommer besökarna bl.a. att få beskåda livslika skulpturer av fossil som namngivits efter artister som stått på Sweden Rocks scen; Lemmy Kilmister, King Diamond, Bröderna Tolis (Rotting Christ), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) och Eluveitie, för att bara nämna några exempel. 

 

Öppna föreläsningar
Utställningen placeras i Sweden Rocks Rockklassikertält, och för den som vill veta mer kommer professor Mats E. Eriksson på samma plats att bjuda på föreläsningar om fossilerna och utställningen vid ett antal tillfällen under festivalen:

Onsdag 5 juni kl. 16.00 och 18.15, Rockklassikertältet
Torsdag 6 juni kl. 15.50, 17.30 och 18.50, Rockklassikertältet
Fredag 7 juni kl. 14.00 ,16.00 och 18.00, Rockklassikertältet
Lördag 8 juni kl. 14.00, 15.50 och 18.00, Rockklassikertältet

 

Läs mer om Rock Fossils:
http://www.rock-fossils.com/

 

Om Mats E Eriksson
Mats E. Eriksson såg dagens ljus 1972 och är verksam som professor i paleontologi vid Lunds universitet. Hans forskning finansieras bland annat från Vetenskapsrådet och National Geographic. Utöver forskning och undervisning har Eriksson ett mycket stort intresse för vetenskaps-förmedling och skriver regelbundet populärvetenskapligt för olika journaler, på både engelska och svenska. Och i mars detta år släppte han sin andra bok "Another Primordial Day - the paleo metal diaries". Han bor i Malmö med fru och två bonusbarn. Han avskyr hyckleri, älskar kontraster och när en dröm om att själv - i en avlägsen framtid - bli fossiliserad.

För mer information, kontakta:
Mats E. Eriksson
Titel: Professor i Paleontologi vid Lunds universitet.
TEL + 46 (0)46 222 96 02 (arbete),  +46 (0)70 363 47 41 (mobil)
mats.eriksson@geol.lu.se

 

 

ROCKKLASSIKER ALLSTARS klara för SRF 2019! Spelschemat är spikat sedan länge, men ett band till kan vi peta in ändå. Många har undrat om det inte blir något gig med Rockklassiker Allstars i år och svaret är: jo! Rockklassiker Allstars består i år av Rockklassikers egen rockdrottning Nina Söderquist (Rhapsody In Rock), Robban Bäck (Mustasch/ex-Sabaton), Jona Tee (H.E.A.T.), Sam Söderlindh (Art Nation) och de rutinerade bröderna Bosse och Kebbe Lindmark , bland annat kända från kultbandet Dalton . Bekräftade gästartister är inte helt oväntat en av Rockklassikers andra rockstjärnor Nicke Borg , som i år tar med sig Backyard Babies-kollegan Johan Blomquist upp på scenen. Vi kommer...
Publicerad 15 april 2019 kl 16:55
5-årsjubileumswhiskyn är här! Låt oss presentera: Sweden Rock 19 Single Malt Kaffe! Det är fem år sedan vi skapade vår allra första årsspecifika whisky. Och nu passar vi på att fira detta jubileum med en smak av... nyrostade espressobönor!! Att mötas över en kopp kaffe handlar om gemenskap - och med denna utgåva vill vi hylla just den unika gemenskap som finns mellan besökarna på Sweden Rock Festival! Årets Sweden Rock-whisky avnjutes således allra bäst i goda vänners lag - och varför inte med en kopp kaffe till?! Upplagan är 3000 flaskor. Du beställer ditt exemplar via Systembolaget
Publicerad 26 mars 2019 kl 10:00
Sista chansen att närvara alla fyra festivaldagar - och att se Def Leppard, Slayer, Tenacious D m.fl.! Som ni säkert vet tog de ordinarie 4-dagarsbiljetterna till årets festival slut på mindre än 40 minuter. Även 3-dagars, onsdags- och fredagsbiljetterna har sedan länge varit slutsålda. Idag vill vi flagga för att det nu även börjar sina när det gäller 4-dagars VIP-biljetter, likaså 1-dagsbiljetter till torsdagen. Det finns med andra ord bara ett fåtal av dessa biljetter kvar, och enligt våra bedömningar kommer de att ta slut innan veckan är över. Så vill du ta sista chansen och närvara alla fyra festivaldagar (eller...
Publicerad 25 mars 2019 kl 13:55
Nu är 2019 års spelschema spikat och klart! Hög tid att planera, favoritmarkera i appen och börja nedräkningen! Har ni inte laddat ner vår app än? I den kan ni lyssna på alla artister, stjärnmärka era favoriter och skapa ett personligt schema. Ni hittar den här .
Publicerad 13 februari 2019 kl 09:39
BEHEMOTH, LOK, HANK VON HELL, LILLASYSTER, LUCIFER, ROCK PÅ SVENSKA: EN HYLLNING TILL STRÄNGEN, DIZZY MIZZ LIZZY, PETE WAY BAND, THE BONES, DARKANE, OZ, BROTHERS OF METAL, BURNING WITCHES och DUST BOWL JOKIES. Så heter banden som gör 2019 års line-up komplett! Läs om de nya tillskotten (och hela den kompletta line-upen) här! Då alla 82 band nu är presenterade, jobbar vi stenhårt på att även färdigställa spelschemat. Vi planerar att lägga ut det så fort vi bara kan, så håll utkik!
Publicerad 7 februari 2019 kl 10:00
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock