Historik

Fröet till Sweden Rock Magazine såddes 1996, då Mark Frostenäs och Micke Svensson träffades på en konsert och började diskutera mediernas bevakning av hårdrock. Efter att ha kommit fram till att alla då befintliga medier ignorerade deras favoritmusik bestämde de sig för att starta ett eget fanzine. Första numret av Bright Eyes Metal Magazine såg dagens ljus sommaren 1997, kopierades och häftades till större delen ihop för hand och tillverkades i ett par hundra exemplar. Tolv nummer hann ges ut innan Bright Eyes bytte namn till Sweden Rock Magazine. Den relativt lilla och okända festivalen Sweden Rock Festival i Sölvesborg ville hålla sitt varumärke vid liv under resten av året och föreslog ett samarbete.

Sweden Rock Magazine #1 delades ut gratis på Sweden Rock Festival 2001 och prenumerationsvärvningarna detta genererade möjliggjorde ett distributionsavtal med tidningsdistributören Interpress varvid tidningen för första gången fanns tillgänglig i vanliga kiosker, mataffärer och tidningsbutiker.

I början av 2002 började två av redaktionsmedlemmarna att jobba heltid med tidningen och skaffade kontor i Sweden Rock Festivals lokaler alldeles intill festivalområdet i Sölvesborg. I november samma år kom #9 som var det första som var 100 sidor tjockt och helt i färg. Ett år senare, i #16, började prenumeranterna få gratis samlingsskivor tillsammans med sina tidningar och Sweden Rock Magazine har fortsatt att utvecklas både sett till utformning och innehåll. En sak är dock konstant: vi skriver enbart om hårdrock, och vi skriver om all hårdrock - från AOR och symfoniskt till extrem metal.

Sweden Rock Magazine är idag Nordens största hårdrockstidning och Sveriges största musiktidning. Redaktionen består av åtta fast anställda och ett fyrtiotal frilansande skribenter, fotografer och illustratörer.

Fakta

Grundad: 2001.
Spridning: Sverige via Tidsam, Norge, Danmark och Finland via Listo.
Utgivning: 12 gånger per år.
Antal sidor: Vanligtvis 100 sidor i butik. Prenumeranter får alltid 8 sidor extra.

Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

OK