ARTISTER 2023

IRON MAIDEN UK
Redan 1980 års debut innebar genombrottet för detta Londongäng med basisten Steve Harris vid rodret. Med 1982 års "The number of the beast" blev Iron Maiden världsstjärnor - och alltsedan dess har de varit ett av hårdrockens ledande band och själva sinnebilden av begreppet "heavy metal". 2000 års "Brave new world" innebar början på ytterligare en jätteboost för Iron Maidens popularitet, i och med klassiske sångaren Bruce Dickinsons återkomst och utökandet från två till hela tre leadgitarrister. Därifrån har bandets heavy metal-sound fått allt starkare progressiva inslag, inte minst på senaste och sjuttonde albumet "Senjutsu" (2021), som blivit ännu en kritikerrosad försäljningssuccé. Ett av världens mest legendariska och populära band anlöper nu SRF på sin "Future Past Tour", och publiken kan utöver hits räkna med förut ospelade låtar från senaste plattan samt godbitar från 1986 års "Somewhere in time".
Till toppen
MÖTLEY CRÜE US
I början vägrade skivbransch och kritiker att ta Los Angeles' Mötley Crüe på allvar. På det tidiga 80-talet ansågs blandningen av hårdrock, glam, och skitigast tänkbara rock'n'roll vara död vid ankomsten. Men Mötley Crüe fick sista skrattet. Album som "Shout at the Devil" (1983), "Girls girls girls" (1987) och "Dr. Feelgood" (1989) blev enorma försäljningsframgångar och därtill inflytelserika för en hel scen. Mötley Crüe var redan levande legender då de nådde ännu större ryktbarhet efter utgivningen av deras hejdlösa självbiografi "The dirt" 2001. 2019 års filmatisering med samma titel blev så framgångsrik att bandet, som faktiskt tagit farväl 2015, beslöt att än en gång återvända till livescenen, till glädje för såväl gamla som nya fans. Deras väldiga "Stadium Tour" med Def Leppard kommer nu över från USA till Sverige och SRF - som har känt och älskat detta megalegendariska band sedan urminnes tider.
Till toppen
DEF LEPPARD UK
De började som ett tonårigt, glitterrocksinspirerat inslag i New Wave of British Heavy Metal på sent 70-tal. Därifrån tog karriären raketfart och Def Leppard blev en av 80-talets största, mest ikoniska akter. Album som "Pyromania" (1983) och "Hysteria" (1987) sålde miljoner och åter miljoner exemplar och ynglade av sig otaliga hitsinglar. Def Leppard lyckades rentav ta sig igenom 90-talet med sin hjältestatus i behåll och fortsätta producera värdiga skivor som "Def Leppard" (2015) och 2022 års mycket väl mottagna "Diamond star halos". Sedan bandets stora turnéspektakel "The Stadium Tour" med Mötley Crüe redan fått USA att jubla har det nu blivit dags för Def Leppard att ta upplevelsen till SRF.
Till toppen
GHOST SE
Sa någon att nya hårdrocksband inte kan bli superstjärnor i vår tid? Svenska Ghost har i så fall bevisat motsatsen. De tre första albumen "Opus eponymous" (2010), "Infestissumam" (2013) och "Meliora" (2015) ledde "bandet" till allt större internationell framgång, inte minst på den väldiga amerikanska marknaden. En och annan kanske trodde att allt bara hängde på imagen, med den mystiske, "diaboliske påven" Papa Emeritus vid micken, uppbackad av sina lika hemliga "Nameless Ghouls". Men hör och häpna - sedan vi 2017 fick veta hemligheten att projektet Ghost leds och frontas av en viss Tobias Forge, har framgångarna ändå fortsatt med albumen "Prequelle" (2018) och "Impera" (2022). Ghosts på en gång makabra och sanslöst lättdiggade sound har tagit alla från classic rock-diggare till den nya Tik Tok-generationen med storm - mer stjärna än så är det svårt att bli.
Till toppen
DEEP PURPLE UK
Ett av de första och mest legendariska hårdrockbanden genom tiderna är också ett av Sverigepublikens älsklingsband genom tiderna. Brittiska Deep Purple har upplevt otaliga medlemsbyten och ett längre uppehåll sedan debuten 1968. Ändå kan de idag inte enbart luta sig mot odödligförklarade album som "In rock" (1970), "Machine head" (1972) och "Perfect strangers" (1984) - de har också upplevt något av en ny vår med skivor som "Now what?!" (2013) och "Whoosh!" (2020). 2023 blir det SRF-debut, inte för bandet som sådant, men däremot för nye gitarristen Simon McBride som trots de gigantiska skor han har att fylla redan välkomnats varmt av bandets välkänt lojala fanskara.
Till toppen
PANTERA US
Under årtiondet 1990-2000 var Pantera det största, mest inflytelserika brutala metalbandet i världen. På fem album, där thrash förenades med Texas-attityd, omdefinierades genrens regelbok för alltid. 2003 lades bandet ner, och brödraduon Dimebag (gitarr) och Vinnie Paul (trummor) dog 2004 respektive 2018. Nu har återstoden av den klassiska sättningen, Rex Brown (bas) och Phil Anselmo (sång), blåst nytt liv i Pantera och gensvaret hittills visar tydligt hur intensivt saknat bandet varit.
Till toppen
EUROPE SE
Legendarerna från Upplands Väsby albumdebuterade 1983, och skrev 1986 för evigt in sig i rockhistorien med, framför allt, titellåten från deras tredje album "The final countdown". Därmed inte sagt att Europe renommé står och faller med denna enda mångmiljonsäljande klassiker. Tvärtom, vart och ett av deras elva album (det tolfte ska spelas in under 2023) är rikt på stående fanfavoriter. På senare år har bandet framför allt låtit sin classic rock-sida komma till tals, samtidigt som deras klassiska "The final countdown"-sättning lever och frodas än idag.
Till toppen
GOJIRA FR
Franska Gojira är, liksom Meshuggah, Mastodon och Opeth, att betrakta som banbrytare inom modern, extreme och teknisk metal. Och liksom de båda sistnämnda banden har de på senare tid frångått idén att vara oavbrutet brutala för ett mer mångskiftande sound. Detta har dock inte fått deras popularitet att dala. Gojira har sedan 2001 utgett sju studioalbum, varav de båda senaste, "Magma" (2016) och "Fortitude" (2022), blivit minst lika hyllade och populära som klassikerna "The way of all flesh" (2008) och "L'enfant sauvage" (2012) - om inte mer. Utmärkande för Gojira är deras genomarbetade texter, med tankar kring såväl deras eget liv som världen i allmänhet, och vars atmosfär genomsyrar musiken och förstärker uttrycket.
Till toppen
ALTER BRIDGE US
2004 slog sig hyllade sångaren Myles Kennedy (numera även i Slashs band) ihop med tre fjärdedelar av postgrungehjältarna Creed. Resultatet blev Alter Bridge, ett av 2000-talets ledande hårda rockband. Deras sju studioalbum har sammanlagt sålts i över fem miljoner exemplar och producerat klassiker som "Blackbird", "Addicted to pain", "Show me a leader" och senast "Silver tongue". Alter Bridge är kända för att ogärna framföra sin allvarsamma men medryckande musik på annat än småställen, men för SRF gör de glädjande nog ett undantag.
Till toppen
BEHEMOTH PL
De fick ställa in med kort varsel 2019 - men nu, äntligen, ska SRF-publiken få återse ett av vår tids största extrema metalband. Behemoth bildades 1991 som rent black metal-band, gick senare över till spelteknisk death metal och har därefter sprängt gränser på djärvt artistiska verk som "The Satanist" (2014), "I loved you at your darkest" (2018) och "Opvs contra natvram" (2022). Ett band i nuet, och ett band för framtiden.
Till toppen
BLUE ÖYSTER CULT US
Ett av USA:s mest klassiska hårdrockband någonsin. Blue Öyster Cult skivdebuterade 1972 och bevarar ännu idag sin kultstatus för originella, poetiska och utmanande låtklassiker som "Godzilla", "Astronomy", "Cities on flame" och givetvis "Don't fear the reaper". När de 2020, efter nära två decennier, låtit sig övertalas att släppa ett nytt album, "The symbol remains", fick även detta ett entusiastiskt mottagande. Sångarna/gitarristerna Eric Bloom och Buck Dharma med manskap är kort och gott både legendarer och i högform än idag.
Till toppen
POWERWOLF DE
20-årsjubilerande Powerwolf är numera etablerade som ett av de största namnen inom melodisk metal. Med sin teatraliska image, gotisk-orienterade lyrik och pampiga låtskatt fick bandet sitt genombrott i hemlandet Tyskland med tredje albumet "Bible of the beast" (2009). Det följdes av internationella dundersuccéer som "Preachers of the night" (2013), "The sacrament of sin" (2018) och senaste och åttonde albumet "Call of the wild" (2021). Powerwolf återvänder därmed till SRF mer hett emotsedda än någonsin.
Till toppen
RANCID US
Kaliforniens Rancid hörde till fanbärarna för den stora punkrenässansen i början av 90-talet, och är kanske den av scenens stora grupper som bäst försvarat sin trovärdighet som undergroundband. De albumdebuterade 1993 och nådde en storpublik med de efterföljande "Let's go" (1994) och "...And out came the wolves" (1995). Till dato har Rancid utgett nio studioalbum och sålt mer än fyra miljoner skivor. Deras popularitet förblir oförminskad och det kommande tionde albumet - deras första sedan 2017 - är hett efterlängtat.
Till toppen
BILLY GIBBONS and the BFGs US
Som gitarrist och sångare i ZZ Top alltsedan 1969 är Billy Gibbons en av rockens sanna legendarer. På senare tid har han även gjort sig ett namn som soloartist. Det karibiskt färgade albumet "Perfectamundo" (2015), "Big bad blues" (2018) - titeln säger allt - och "Hardware" (2021) har alla hyllats av såväl publik som kritiker. Under 2023 gör Billy och hans band - däribland självaste Matt Sorum på trummor (ex-Guns N' Roses) och Autin Hanks på gitarr - ett fåtal utvalda spelningar i Europa, och vi kan med glädje meddela att SRF hör till dessa lyckliga.
Till toppen
CLUTCH US
Lite ironiskt är det att Clutch från Maryland, som dök upp under 90-talets alternativvåg, hör till vår tids mest hyllade försvarare av traditionell rockmusik. Fast så traditionell, i betydelsen bunden till regler, har Clutchs musik förstås aldrig varit. Från 1993 års debut till senaste och trettonde studioalbumet "Sunrise on Slaughter Beach" (2022) har Neil Fallon med manskap tvärtom haft sin egen unika och oförutsägbara prägel. Ett avgörande skäl till att de fått en så lojal och hängiven publik.
Till toppen
AIRBOURNE AU
De kommer från Australien, och de spelar äkta hård rock'n'roll. Påminner Airbourne alltså om AC/DC? Ja visst, och det är de inte ledsna för! Med hjälp av en intensiv liveshow och album som "Runnin' wild" (2007), "Breakin' outta hell" (2016) och senast "Boneshaker" (2019) har bandet byggt upp en stor och entusiastisk publik inte minst i Europa. Album nummer sex är tänkt att ges ut under 2023 - vi får se om det blir några smakprov när Airbourne nu återvänder till SRF med den där intensiva liveshowen vi nämnde.
Till toppen
TESTAMENT US
Det största bandet från "den andra generationen" Bay Area-thrash har i princip hyllats av hela metalvärlden alltsedan debuten "The legacy" släpptes 1987. Det är i själva verket svårt att peka på något av deras tretton studioalbum som inte klassikerförklarats, senaste plattan "Titans of creation" (2020) inräknad. Fans av headbangingvänlig, ösig, idérik och allmänt högkvalitativ metal vet kort och gott att sångaren Chuck Billy och grabbarna aldrig gör dem besvikna, och det innefattar definitivt deras liveframträdanden.
Till toppen
WOLFMOTHER AU
"Wolfmother" blev ett av 2005 års mest uppmärksammade debutalbum och har sålts i över en och en halv miljon exemplar. Dess skapare, bandet med samma namn från Australien, har sedan dess förblivit några av den moderna old school-hårdrockens fanbärare under ledning av sångaren och gitarristen Andrew Stockdale. Wolfmothers sjätte och senaste album "Rock out" släpptes 2021, och uppmärksammades inte minst för sitt Black Sabbath-lika gung.
Till toppen
LITA FORD UK/US
Legendariska Lita Ford startade sin karriär i The Runaways endast 16 år gammal. Efter några kaosartade succéår med detta banbrytande band släppte Lita första soloalbumet 1983. En lång karriär som inspirerat generationer av gitarrister har lett till både MTV-hits och samarbeten med storheter som Ozzy Osbourne, Nikki Sixx, Gene Simmons och Toni Iommi.
Till toppen
RAISED FIST SE
Raised Fist från Luleå är Sveriges giganter på den internationella hardcorescenen. Sedan 1998 har bandet utgett sju album, varav de tre senaste - "Veil of ignorance" (2009), "From the North" (2015) och "Anthems" (2019) - även blivit listframgångar i hemlandet. Förutom sin starka music och lyrik är Raised Fist kända för sin intensiva liveshow, där fanfavoriter som "Friends and traitors", "Anthem" och "Venomous" lyfts till ännu högre höjder.
Till toppen
SKID ROW US
På det tidiga 90-talet var Skid Row från New Jersey ett av hårdrockens absolut största band. Albumen "Skid Row" (1989) och "Slave to the grind" (1991) sålde i miljonupplagor och låtar som "18 and life", "Youth gone wild" och "Monkey business" blev jättehits. Åren som följde blev förvirrade, med flera sångarbyten och få skivor, men i detta nu är Skid Row officiellt på banan igen. Nya albumet "The gang's all here" har blivit en stor framgång och nye sångaren Erik Grönwall (ex-H.E.A.T) har redan vunnit fansens hjärtan.
Till toppen
U.D.O. DE
Efter många år som sångare och centralfigur i Accept är Udo Dirkschneider en av de största legendarerna inom tysk heavy metal. Dock har han, sedan sitt första avtåg från Accept 1987, gjort sig ytterligare bemärkt med sitt eget U.D.O. Det sistnämnda bandet har släppt inte mindre än sjutton studioalbum, senast "Game over" 2021. Till stor glädje för Udos många fans så har U.D.O. aldrig försummat att leverera klassisk tysk heavy metal, värdig att placeras jämsides med till och med sångarens stolta arv från Accept.
Till toppen
KAMELOT US
Floridas Kamelot hör till de största och mest banbrytande banden inom power metal och symfonisk metal. De skivdebuterade 1995 och inte minst konceptalbumduon "Epica" (2003) och "The black halo" (2005) har gått till metalhistorien. Genom åren har Kamelot med framgång återuppfunnit sig själva ett flertal gånger, inte minst sedan svenske sångaren Tommy Kareviks intåg på 2012 års "Silverthorn". Bandet är efter en femårig skivtorka aktuella med sitt trettonde studioalbum "The awakening", och än syns inga tecken på att deras stjärna börjar dala.
Till toppen
SYMPHONY X US
Tillsammans med Dream Theater är Symphony X från New Jersey de mest älskade och inflytelserika av 90-talets prog metal-stilbildare. Sedan 1994 års debut har bandet bara blivit populärare - deras skifte till ett ännu mer metalliskt sound på de tre senaste albumen "Paradise lost" (2007), "Iconoclast" (2011) och "Underworld" (2015) mottogs med entusiasm av publiken, I väntan på det hett efterlängtade tionde studioalbumet, som ska släppas under 2023, får vi nöjet att återse mästersångaren Russell Allen & Co på SRF, där deras starka liveshow var gång hälsats med jubel.
Till toppen
H.E.A.T SE
H.E.A.T från Upplands Väsby blev en omedelbar AOR-sensation med 2008 års självbetitlade debut. "H.E.A.T" var ett av Sveriges genom tiderna främsta släpp inom genren och Kenny Leckremo en sångare i världsklass. Senare, med den lika suveräne Erik Grönwall vid micken, åstadkom H.E.A.T stordåd även inom mer renodlad hårdrock. Idag befinner sig Erik i Skid Row och H.E.A.T har slutit cirkeln: på sjunde albumet "Force majeure" (2022) är både Kenny och AOR-soundet tillbaka. Givetvis till fansens oförfalskade förtjusning.
Till toppen
MONSTER MAGNET US
New Jerseys Monster Magnet blev kult redan på det tidiga 90-talet, då som hårda spacerockare. Genombrottet kom dock med 1998 års "Powertrip", en försäljningssuccé och stilbildande nyckelsläpp för stonerrocken. Alltsedan dess har centralfiguren Dave Wyndorf med manskap fortsatt att hålla den hårda, traditionella, psykedeliska rock'n'rollens fana högt på ett antal uppskattade släpp, senast 2021 års coveralbum "A better dystopia".
Till toppen
AVATAR SE
Ett av få band som verkligen vidareutvecklat melodisk death metal sedan genrens storhetstid på 90-talet, är göteborgska Avatar. Sedan 2006 har de utgivit åtta studioalbum, däribland moderna klassiker som "Hail the apocalypse" (2014) och "Hunter gatherer" (2020), där hårda tongångar varvas med finess och allehanda överraskningar. Inte att förglömma, Johannes Eckerström är en unik frontman. Vi vågar nästan lova att nionde albumet "Dance Devil dance", som släpps i februari, hinner höja Avatars aktier lite till lagom till SRF.
Till toppen
JINJER UA
De har kallats såväl "metalcore" som "djent", men ukrainska Jinjer kan kanske bäst beskrivas som "progressive metal". Sedan 2014 års debut, och inte minst sedan 2016 års "King of everything" med klassikern "Pisces", har de växt till ett av vår tids mest omtalade metalband. 2021 kom fjärde albumet "Wallflowers" som blivit lika hyllat som de tidigare. Utmärkande för Jinjers sound är skiftena mellan brutal metal och bland annat jazz, soul och reggae. För att inte tala om att Tatiana Shmailyuk är lika briljant på skönsång som growl.
Till toppen
TNT NO
Norges första internationella hårdrocksstjärnor slog igenom på 80-talet med album som "Tell no tales" (1987) och "Intuition" (1989). Förutom starka, melodiska låtar hade bandet två verkliga stjärnor i form av gitarristen Ronni Le Tekrø och amerikanske sångaren Tony Harnell. Många år, skivor och medlemsbyten senare är nu den sistnämnde tillbaka i TNT för att tillsammans med Le Tekrø och originaltrummisen Diesel Dahl fira bandets 40-årsjubileum och fansen kunde inte vara nöjdare.
Till toppen
NAPALM DEATH UK
Ett av de viktigaste banden i den brutala metallens historia. Brittiska Napalm Death förenade det snabbaste och mest extrema från punk och thrash metal till vad som skulle kallas grindcore. Debutalbumet "Scum" (1987) blev en omedelbar klassiker som följts av ytterligare femton album, med ett sextonde på väg. Napalm Death är sedan länge legendarer inom såväl grindcore som "vanlig" death metal, och live med growlkungen Barney Greenway i frontlinjen är de erkänt skoningslösa.
Till toppen
KATATONIA SE
Få inom metal har så framgångsrikt kombinerat goth och prog som svenska Katatonia. Vid skivdebuten 1993 var bandet starkt death metal-influerat, för att allteftersom utvecklas mot ett mer melodiskt men lika sorgmodigt sound. Album som "Brave murder day" (1996), "Viva emptiness" (2003), "Night is the new day" (2009) och det tolfte och nu aktuella "Sky void of stars" är bara ett axplock från en katalog närmast uteslutande bestående av moderna klassiker, som ständigt fascinerar nya och gamla fans.
Till toppen
WIG WAM NO
Norska glam metal-supergruppen Wig Wam knep en hedrande 9:e plats i Eurovisionsfestivalen 2005 med "In my dreams". De utgav sammanlagt fem album - fyra studio-, ett live- - innan de avslutade sin framgångsrika karriär 2014. Wig Wam var dock inte borta för gott. Sedan de återförenats 2019, och deras nyskrivna låt "Do you wanna taste it" blivit ledmotiv till tv-succén "The peacemaker", är bandet populärare än någonsin. Femte studioalbumet "Out of the dark" är nu ute i handeln - ett av Skandinaviens ledande "pudelrockband" är tillbaka med besked.
Till toppen
SOILWORK SE
Soilwork är ett av svensk metals sannskyldiga fenomen. Sedan 1995 har deras sound utvecklats från melodisk death metal till modern metal av ett alldeles eget slag, och längs resan har vart och ett av de tolv studioalbumen, från "Steelbath suicide" (1998) till "Övergivenheten" (2022) blivit en modern klassiker. Nu återvänder Björn Strid & Co till SRF för första gången sedan gitarristen David Anderssons tragiska bortgång, med Simon Johansson (Wolf, Memory Garden) som väl vald ersättare.
Till toppen
SMASH INTO PIECES SE
Melodifestivalaktuella, med låten "Six feet under", Örebroarna Smash Into Pieces har på relativt kort tid blivit ett etablerat namn på den svenska musikscenen. Redan debuten "Unbreakable" (2013) blev en framgång, och med tredje albumet (av hittills sju) "Rise and shine" (2017) lossnade det på allvar. Härifrån antog Smash Into Pieces ett mer elektroniskt orienterat sound, vilket gett dem en än mer egen profil och än flera beundrare.
Till toppen
MYRATH TN
Bandet som blev 2019 års stora snackis på SRF. Tunisiens prog metal-stoltheter Myrath gjorde då, på grund av oförutsedda omständigheter, inte bara en utan två konserter på festivalen. Att säga att de gjorde sensation vore en underdrift. Bandet, vars sound är besläktat med Dream Theater och Symphony X fast med starka orientaliska influenser, har hittills släppt fem studioalbum sedan 2007 - senast 2019 års succé "Shehili" - och deras nästa album är tveklöst ett av de mest efterlängtade prog metal-släppen just nu.
Till toppen
SPIRITBOX CA
Kanadensiska Spiritbox har beskrivits som "post-metalcore", och sångerskan Courtney LaPlante har också framhållit att metalcore som genre måste utvecklas för att förbli relevant. LaPlante och maken/gitarristen Mike Stringer lämnade 2016 Iwrestledabearonce för att köra sin egen grej - och gjorde det så bra att debutalbumet "Eternal blue" (2021) blev en amerikansk listsuccé. Den följdes 2022 av tredje ep:n "Rotoscope", med framträdande elektroniska inslag: något som, tillsammans med LaPlantes röstresurser, får Spiritbox att tydligt sticka ut från mängden.
Till toppen
DEATHSTARS SE
Industriell metal, hitkrokar och misantropi. Den kombinationen gjorde Deathstars från Strömstad till ett av 00-talets mest omtalade svenska band. De fyra albumen "Synthetic generation" (2002), "Termination bliss" (2006), "Night electric night" (2009) och "The perfect cult" (2014) följdes dock av en lång period av relativ tystnad - tills nu. I maj släpps comebackalbumet "Everything destroys you", och på det följer alltså Deathstars efterlängtade återkomst till SRF.
Till toppen
MAMMOTH WVH US
Wolfgang Van Halen spelade bas i den sista upplagan av pappa Eddies och farbror Alex band Van Halen, och även i Tremonti. 2020 utgav han "Distance", en hyllningslåt till Eddie, som året därpå följdes av albumet "Mammoth WVH". Projektet med samma namn, vars andra album är under inspelning, har fått många hyllningar för sitt välgjorda och stilöverskridande sound, och Wolfgang kan utan överdrift sagas leva upp till familjenamnet.
Till toppen
SATOR SE
Sator har varit en högt älskad institution på den svenska rockscenen i princip sedan starten 1987. Borlänges stoltheter inom svängig punk - och tidvis hårdrock, som på 1992 års albumklassiker "Headquake" - har på sju "vanliga" album fått till fanfavoriter som "World", "We're right, you're wrong" och "I'd rather drink than talk". På det klassiska coveralbumet "Barbie-q-killers vol 1" (1994) hyllade de sina punkrötter, och publiken blev föga oväntat förtjust när denna äntligen följdes upp av "Return of the Barbie-q-killers" 2022.
Till toppen
THUNDERMOTHER SE
Thundermother från Växjö gick först och främst i AC/DC:s fotspår när de albumdebuterade 2014. Idag, fyra album senare, är deras egen personliga stil fullt utvecklad och det är också framför allt med de två senaste albumen, "Heatwave" (2020) och "Black and gold" (2022), som Thundermother seglat fram som ett av de hetaste nya (nåja) svenska hårdrockbanden. På scen är de en upplevelse, vilket bland annat landade dem en USA-turné med Scorpions 2022.
Till toppen
PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS UK
Phil Campbell And The Bastard Sons bildades 2016 och har utgett en EP och två album fyllda av riffrockande metal. Innan dess var bandledaren Phil Campbell som bekant gitarrist i Motörhead från 1984 till det oåterkalleliga slutet 2015. Det blir också just Motörhead-låtar som står på menyn då Phil med manskap kommer till årets SRF. En viss Lemmy får vi aldrig tillbaka, men vi kan åtminstone njuta av hans musikaliska arv tolkat av hans mest trofaste bandkamrat någonsin.
Till toppen
BLUES PILLS SE
Psykedelisk, rotnära hård rock med sång av Örebros egen Janis Joplin, Elin Larsson. Det upplägget gjorde Blues Pills till en omedelbar europeisk succé. Alla bandets tre fullängdsalbum - "Blues Pills" (2014), "Lady in gold" (2016) och "Holy moly" (2020) - blev listframgångar. Efter att ha legat lågt under pandemin gör bandet nu efterlängtad comeback i det liveformat där de alltid excellerat.
Till toppen
MIKE TRAMP - songs of White Lion DK
Danskfödde sångaren Mike Tramp slog igenom på 80-talet med pudelrockarna White Lion, kända för hits som "Wait" och "When the children cry". I eget namn skivdebuterade han 1997, och har sedan dess nått ytterligare framgång i synnerhet hemma i Danmark med sina mer melodiska och känslostarka soloskivor. I sommar blir det dock White Lion för hela slanten - under rubriken "the songs of White Lion" kommer han och kompbandet att plocka godbitarna ur hans gamla bands repertoar och servera dem till SRF-publiken.
Till toppen
CHRISTONE KINGFISH INGRAM US
Christone "Kingfish" Ingram var bara 20 år när han 2019 släppte sitt debutalbum "Kingfish", och utsågs till "the next blues explosion" av ingen mindre än Buddy Guy. Uppföljaren "662" kom 2021. Gitarristen från Clarksdale, Mississippi har redan fått sitt hemland att häpna med sitt lika känslosamma som personliga spel, och nu är tiden alltså inne även för SRF-publiken att stifta bekantskap med detta.
Till toppen
KORPIKLAANI FI
Ursprungligen bildade ur ett äldre samiskt folkmusikband, albumdebuterade finska Korpiklaani med "Spirit of the forest" 2003. Den musikstil som gjort dem kända och populära är folk metal med inslag av thrash, gärna med partyatmosfär som dock ofta döljer ett underliggande mörker. Korpiklaanis texter var i början oftast på engelska, men numera domineras skivorna av deras finska modersmål, inklusive elfte och senaste albumet "Jylhä" (2021).
Till toppen
BRITISH LION UK
British Lion bildades från början som ett sidoprojekt för Iron Maidens basist och ledare Steve Harris. Första albumet släpptes 2012 och fick ett fint mottagande. Uppföljaren fick av naturliga skäl vänta medan Harris var upptagen med Iron Maiden, men 2020 kom så slutligen "The burning". Även den uppskattades av fansen, och British Lion har numera etablerat en egen public för sin speciella, sant brittiska heavy metal med Richard Taylors unika sång och, förstås, Harris ännu mer unika basgung.
Till toppen
CONEY HATCH CA
Kanada är en av melodisk hårdrocks främsta nationer, och Coney Hatch är ett av dess främsta band. "Monkey bars", "Devil's deck" och "Fantasy girl" är bara några av fanfavoriterna från deras fyra album - varav tre klassiker från 80-talet och alla högt skattade av genrekännare. Frontduon Carl Dixon (sång, gitarr) och Andy Curran (sång, bas) har också nått framgång som soloartister: Dixon även med April Wine och Guess Who.
Till toppen
MARDUK SE
Sveriges första stora black metal-band behåller fortfarande sitt grepp om publiken. Redan 1991 års klassiska demo "Fuck me Jesus" satte Marduk från Norrköping, under ledning av gitarristen Morgan Håkansson, på den extrema metal-kartan. Därefter har de varvat religiösa teman med betraktelser över andra världskriget på, bland annat, fjorton studioalbum. Till fansens glädje har Marduk bevarat sitt ärevördiga black metal-bett på vart och ett av dessa, så femtonde albumet "Memento mori" - deras första på fem år - är minst sagt efterlängtat.
Till toppen
ANGRA BR
I hemlandet Brasilien är de giganter, internationellt hyllas de med rätta som ett av de stora pionjärbanden inom power metal. Angras två första album "Angels cry" (1993) och "Holy land" (1996) blev stilbildande klassiker med sin kombination av metal, klassisk musik och sydamerikanska rytmer. Alltsedan dess har de, på en diskografi omfattande bland annat nio studioalbum, med framgång försvarat sin ställning som ett av den melodiösa metallens ledande band. Att sångaren sedan 2013 heter Fabio Lione (ex-Rhapsody, Kamelot) skadar förstås inte heller.
Till toppen
TRIBULATION SE
Arvikasönerna i Tribulation har sedan starten 2005 ständigt brutit ny mark med en särprägel som sliter fram melodier ur de allra mörkaste hörnen av metal. Tribulation är ett världsnamn i undergroundkretsar men har ett uttryck och en estetik som även visat sig locka till sig den breda massan på de riktigt stora scenerna.
Till toppen
DYNAZTY SE
2008 debuterade Dynazty som ett ganska traditionellt, om än rejält hajpat pudelrockband. Numera är de kända, och aktade, som ett melodiskt metalband med prog- och 70-talsinslag. Av åtta studioalbum har kanske framför allt de tre senaste - "Firesign" (2018), "The dark delight" (2020) och "Final advent" (2022) - etablerat dem som ett av Sveriges mest talangfulla band i nuet. Att Nils Molin är en sångare och frontman i världsklass skadar knappast heller.
Till toppen
THRESHOLD UK
Europas svar på Dream Theater? Nja, mera personliga än så är de allt, men visst är brittiska Threshold, som 2023 firar 30-årsjubileum som skivsläppande grupp, ett av de äldsta och mest klassiska banden inom europeisk prog metal. Olikt många veteranband har Threshold också bara ökat i popularitet - av deras tolv studioalbum är verk som "Legends of the shires" (2017) precis lika uppskattade som de gamla plattorna, och ingen lär behöva oroa sig för att högaktuella och hett efterlängtade "Dividing lines" ska bryta trenden.
Till toppen
GRAVE SE
Grave från Visby är ett av Sveriges äldsta och mest legendariska death metal-band. De har dessutom hållit fast vid genrens klassiska stuk under (nästan) hela karriären, innefattande elva finfina album från "Into the grave" (1991) till "Out of respect for the dead" (2015). Efter ett längre uppehåll har bandet nu återupptagit verksamheten, i vanlig ordning med sångaren och gitarristen Ola Lindgren vid rodret.
Till toppen
VENDED US
"Vi ärvde inte våra föräldrars talang. Vi fann vår egen", förklarar Vendeds sångare Griff Taylor, som liksom bandets trummis Simon Crahan har en pappa i Slipknot. Och ja, det räcker med att låna Vended ett öra för att inse att det unga bandet gör sin egen brutala, moderna metalgrej och gör det bra. Första ep:n "What is it/Kill it", släppt i november 2021, blev en ögonblicklig snackis, och i samband med singeln "Ded to me" från september 2022 har Vended förkunnat som sin avsikt att erövra Europa. Ni har blivit varnade ...
Till toppen
CROWNE SE
Det var så sent som i mars 2021 som singeln "Mad world" introducerade Crowne, den svenska pudelsupergruppen med medlemmar från Europe, H.E.A.T, Poodles, Dynazty samt höjdarsångaren Alexander Strandell från Art Nation. Debutalbumet "Kings of the North" följde några månader senare, och med aktuella uppföljaren "Operation Phoenix" har Crowne lagt in en hårdare växel - till den växande fanskarans stora förtjusning.
Till toppen
SPIDERGAWD NO
Spidergawd från Norge bildades 2014 av ett gäng garvade veteraner - varav två från kultbandet Motorpsycho - med en gemensam längtan efter att spela rå och primitiv rock i samma anda som MC5 och Grand Funk Railroad, med en präktig saxofon på toppen. Den självbetitlade debuten släpptes samma år och blev en succé i hemlandet. Sedan dess har det, hittills, kommit fem ytterligare fullängdsalbum från Spidergawd och även internationellt har deras rykte börjat växa. 2022 framträdde bandet på Wacken och i år är det alltså SRF:s tur.
Till toppen
EMPLOYED TO SERVE UK
Brittiska Employed To Serve är för många ett nytt, lovande band av det brutalare slaget. Faktum är dock att frontduon Justine Jones (sång) och Sammy Unwin (gitarr, sång) bildade Employed To Serve redan 2011 och att de släppt hela fyra album. Men det ska erkännas att det är med hittills senaste plattan "Conquering" (2021), och inte minst låten "Exist", som Employed To Serve verkligen börjat synas i vimlet. Den som uppskattar en blandning av heavy metal, hardcore, punk och metalcore borde avgjort låna det här gänget ett öra.
Till toppen
JODDLA MED SIV SE
Sedan 1990 har Hässleholms Joddla Med Siv stått för en blandning av rock'n'roll och folkmusik, kryddat med en absurd men jordnära humor. Detta har gjort dem till ett svenskt kultband och skånska regionsstoltheter. "Inte ens en kolvastång", "Knudor på min snålle" och "Tjuge pågar i bastun" är bara några exempel på kultlåtar av tvättäkta svenskt märke.
Till toppen
TWILIGHT FORCE SE
Power metal står inför en ny renässans, och till dess spjutspetsar hör svenska Twilight Force. Bandet går "all in" med sylvassa hitkrokar, pampiga arrangemang, och inte minst en präktig fantasyimage - de skojar inte då de kallar sig "adventure metal". Redan 2014 års debut "Tales of ancient prophecies" blev en framgång och nu vid fjärde albumet "At the heart of Wintervale" visar publiken inga tecken på att ha tröttnat.
Till toppen
THORBJØRN RISAGER & THE BLACK TORNADO DK
Ett av blueskännarnas stora europeiska favoritband kommer från Danmark. Thorbjørn Risager & The Black Tornado har hållit på sedan 2003 och släppte 2022 sitt åttonde studioalbum "Navigation blues". Musiken kan beskrivas som storbandsblues komplett med blås, dubbla gitarrer och stilenligt raspig sång. Dess rötter kan spåras till såväl den amerikanska södern som Chicago, med inslag av funk, soul och mycket annat smått och gott.
Till toppen
BLOODBOUND SE
2004 ansågs power metal passé igen. Det bekymrade inte Bloodbound, som nådde kultstatus redan med debuten "Nosferatu" (2005). Bollnäsbandet flyttade fram sina positioner ytterligare från sjätte albumet "Stormborn" (2014), där de omfamnade en fantasyestetik både till sound och image. Denna har de med framgång upprätthållit på efterföljande släpp, och på kommande tionde albumet "Tales from the North" tillkommer en vikingavinkling som framgår av aktuella singeln "Odin's prayer". Sångaren Patrik Selleby förblir ett av Bloodbounds stora dragplåster, inte minst live.
Till toppen
1349 NO
Gamla skolans black metal från ett (något) nyare band, döpt efter året då digerdöden kom till deras hemland Norge. 1349 utgav sin debut-EP 2001 och slog sig in bland black metal-eliten med tredje albumet "Hellfire" (2005). Efter en något experimentell period återvände bandet till rötterna, med extra thrashkryddor, som på hittills senaste albumet "The infernal pathway" (2019). Därtill är 1349 en tajt enhet: Ravn (sång), Seidemann (bas), Archaon (gitarr) och Frost (trummor) har hållit ihop sedan 2000.
Till toppen
BRUTUS BE
Belgiska powertrion Brutus stil innehåller element från progrock, hardcore och mathrock. Vissa kallar den kort och gott progressive hardcore, eller post-hardcore, toppad av trummisen/sångerskan Stefanie Mannaerts mångskiftande röst. Sedan 2016 har bandet släppt tre studioalbum och ett otal singlar, och vunnit en hängiven publik såväl i underjorden som bland berömda kolleger - bland andra Metallica och Dillinger Escape Plan hör till Brutus fans.
Till toppen
THE CROWN SE
The Crown från Trollhättan har kombinerat traditionell, melodisk och "blackened" death metal på ett sätt som gläder fans av alla dessa varianter. Från 1995 års "The burning" till 2021 års "Royal destroyer" har bandet utgett elva studioalbum, som alla vunnit uppskattning hos publiken och etablerat The Crown som svenska death metal-legendarer. Originalmedlemmarna Marko Tervonen (gitarr) och Johan Lindstrand (sång) står ännu stadigt vid rodret som garanter för att det välkända The Crown-soundet förblir intakt.
Till toppen
ABRAMIS BRAMA SE
Bandet som gick i spetsen för den stora renässansen för hårdrock på svenska. Abramis Brama har funnits sedan 1997 och utgett sex album - oräknat ett sjunde med engelskspråkiga nyinspelningar. Soundet är klassisk, tunggungande hårdrock influerad av band som Led Zeppelin och November, och längs vägen har Abramis Brama gett oss en räcka tidlösa, svenskspråkiga hårdrocksdängor som "Mamma talar", "Dansa tokjävelns vals" och "Vad jag ser".
Till toppen
ENFORCER SE
Enforcer, bildade i Arvika, Värmland 2004, är ett av de mest framträdande och konsekvent framgångsrika banden inom "New Wave of Traditional Heavy Metal". Deras hittills fem studioalbum - "Into the night" (2008), "Diamonds", (2010), "Death by fire" (2013), "From beyond" (2015) och "Zenith" (2015) - är alla något av grundbultar och moderna klassiker inom en livaktig rörelse. Heavy metal är inte retro, utan tidlöst, som Enforcer själva säger, och otvivelaktigt kommer att fortsätta visa på sitt snart utgivningsklara sjätte album.
Till toppen
SKYND AU
Får vi presentera ett av 2023 års mer udda akter! Tänk Macabre i industrimetaltappning. Skynd från Australien kör stenhård elektronisk musik, har texter på temat "true crime", och växlar friskt mellan olika sångstilar - alla lika grymma. "Horrorcore" är ett av de stilnamn som tillskrivits denna unika grupp, som alltsedan 2018 utgivit fyra ep:s ("Chapter 1, 2, 3, 4"). Och nämnde vi att de är kända för sina kreativa liveshower?
Till toppen
GREEN LUNG UK
Green Lung från Storbritannien hör till de nya representanterna för traditionell ockult hårdrock. Deras sound innehåller element från såväl psykedelisk rock som stoner och punk, och de har fått ett fint bemötande av såväl kritiker som fans för sina båda album "Woodland rites" (2019) och "Black harvest" (2021). Folklore och skräck är viktiga influenser för bandet som trots sitt envisa independent-tänk börjat slå sig in i de större sammanhangen.
Till toppen
THE RAVEN AGE UK
The Raven Age har beskrivits som "melodic groove metal" och räknas som ett av Storbritanniens främsta nya metalhopp. Första ep:n "The Raven Age" 2014 mottogs positivt och med fullängdsdebuten "Darkness will rise" (2017) var succén ett faktum. Under sin relativt korta existens har bandet även etablerat sig som en bra liveakt efter turnéer med bland andra Anthrax, Tremonti och Iron Maiden (vars basist Steve Harris är far till The Raven Age-gitarristen George Harris). I dagarna turnerar The Raven Age återigen med just Iron Maiden i Europa.
Till toppen
PERFECT PLAN SE
Perfect Plan från Örnsköldsvik blev en ögonblicklig AOR-sensation redan med debutalbumet "All rise" (2018), som på kort tid streamades en miljon gånger på Spotify. Uppföljarna "Time for a miracle" (2020) och "Brace for impact" (2022) har skjutsat bandets karriär vidare uppåt, med ett successivt biffigare sound. Att Kent Hilli numera sjunger även med sina egna idoler Giant har knappast heller skadat Perfect Plans rykte. "In and out of love", "Better walk alone" och "Can't let you win" är bara några på bandets redan långa lista över fanfavoritlåtar.
Till toppen
CHEZ KANE UK
Efter bara två plattor - "Chez Kane" (2021) och "Powerzone" (2022) - känns Chez Kane redan som ett fast och etablerat inslag på den melodiösa hårdrocksscenen. Vilket förstås beror på att den walesiska sångerskan från första stund gjort ett sådant intryck på publiken. Med ingen mindre än Crazy Lixx ledare Danny Rexon som musikalisk kapellmästare, och en röst som måste höras för att tros, är det inget att förvånas över att hon kommit, sett och fortsätter segra.
Till toppen
TUNGSTEN SE
Anders Johansson är en svensk trumlegendar, med namn som Yngwie Malmsteen, Hammerfall och Manowar på meritlistan. I Tungsten har han bildat något av ett familjeföretag med sönerna Karl (bas, keyboards, growl) och Nick (gitarr). Kompletterade av sångaren Mike Andersson (Cloudscape) har Tungsten hittills utgett tre studioalbum. I synnerhet det senaste, "Bliss" (2022), blev en riktig snackis som värvat flera fans än någonsin till Tungstens särpräglade mix av klassisk metal, modern metal och folkmusik.
Till toppen
SELF DECEPTION SE
Svensk metal av den modernare skolan som lyckats nå miljonpublik världen över! Stenhårt jobb har sedan starten för snart 20 år sedan bidragit till att Self Deception idag är ett av Sveriges mest streamade band. Deras sound sträcker sig från den hårdaste hårdrocken till de piggaste poprefrängerna där vi emellanåt både landar i rent filmiska ljudmattor och maffiga melodier.
Till toppen
FLORENCE BLACK UK
Som Temple Of The Dog möter Fleetwood Mac. Så har Florence Blacks förening av kaxigt hårdriffande och slagkraftiga melodier beskrivits. Den walesiska trion har hållit ihop sedan barnsben, vilket märks på samspeltheten på de tre ep-släpp och ett album - "Weight of the world" (2021) - som de utgivit sedan 2016. Efter The Answer och Inglorious kan Florence Black bli 2000-talets nästa stora brittiska namn inom traditionell hårdrock.
Till toppen
MOTVIND SE
70-talstyngd på svenska från Göteborgs förorter. Motvind slog igenom 1976 med debutalbumet "Känn dig blåst" och kultlåtar som "Stenhårde Kalle" och "Anna". Det blev fem album till, med stenhårda "Kamikaze" (1983) som det sista, innan bandet beslöt lägga av. På senare tid har de dock återupptagit verksamheten som liveband och vunnit fans från en helt ny generation.
Till toppen
GRIMNER SE
2022 firade Grimner från Motala 15-årsjubileet sedan skivdebuten genom att släppa sitt fjärde fullängdsalbum "Urfader". Vilket gett dem mera att fira: plattan har blivit en välförtjänt framgång som för var dag vinner fler beundrare av Grimners speciella variant av hårdrock, där brutalitet förenas med undersköna fornnordiska melodier och instrumentering, samt texter på modersmålet. Bandets konserter blir allt fler och allt mer välbesökta, så detta lär inte bli det sista ni, eller vi, ser av Grimner.
Till toppen
STRÖM SE
AC/DC-influerad rock med svenska texter och smak av Småland är inte vanligt. Men nu finns Ström, som våren 2022 blev en snackis med singlarna "Tiden sjunger" och "Ta mig tillbaks". I september kom debutalbumet "Ström", och på denna korta tid har bandet lyckats bli ett av Sveriges mest omtalade på länge. Både kritiker och publik har mottagit Ström med öppna famnen - deras ljusnande framtid är av allt att döma redan här.
Till toppen
MINDLESS SINNER SE
Linköpings Mindless Sinner är ett av de verkliga kultbanden från det tidiga 80-talets svenska heavy metal-boom, mest kända för ep:n "Master of evil" (1983) och albumet "Turn on the power" (1986). Bandet lades ner 1990, men 2013 återvände sångaren Christer Göransson & Co på allvar. Albumen "The new Messiah" (2015) och "Poltergeist" (2020) håller gammal god stil och Mindless Sinner är idag mer högprofilerade än någonsin.
Till toppen
DEFLESHED SE
Defleshed från Uppsala var en av 90-talets mest råbarkade konstellationer inom svensk death metal. Album som "Abrah kedavrah" (1996) och "Royal straight flesh" (2005) bjöd på primitivt och skoningslöst mangel kryddat med goregrind. Den kultförklarade powertrion splittrades 2005, men gjorde 2022 comeback med sitt sjätte studioalbum "Grind over matter". Ett verk precis lika brutalt och högenergiskt som klassikerna: Defleshed förblir sig lika, på bästa tänkbara sätt.
Till toppen
HOT BREATH
"Din efterfest som aldrig tar slut", har Hot Breath från Göteborg beskrivit sig som. Bandet, med medlemmar från bland annat inte helt okända Honeymoon Disease, spelar hård och svängig garagerock'n'roll som siktar på skrevet utan att skämmas. Då 2019 års självbetitlade EP och 2021 års debutalbum "Rubbery lips" mottagits positivt av rockpubliken är tiden nu inne för Hot Breath att inta även de större scenerna.
Till toppen
DIE OBERHERREN SE
Gothrock möter postpunk. Eller, som Die Oberherren själva uttrycker det, en blandning av Lords Of The New Church, Adam And The Ants, John Carpenter och Billy Idol. Av medlemmar som själva har band som Ghost, Coffinshakers, Gehennah och Mobile Mob Freakshow på meritlistan. Resultatet kan höras på Die Oberherrens aktuella förstlingsverk "Die by my hand" - samt på SRF 2023.
Till toppen
ERADIKATED SE
Old school-thrash så det ryker! Skånska Eradikated, tidigare kända som The Generations Army, har gjort en makeover och omstart som är allt vad fans av 80-talets thrash metal kan önska. I väntan på fullängdsdebuten "Descendants", som släpps i höst, finns singeln/videon "Flames" redan att njuta av, och mer musik från detta välkomponerade konceptalbum kan alltså höras live på SRF.
Till toppen
NAKKEKNAEKKER DK
Nakkeknaekker är ett death metal-band bestående av fem 16-20-åringar från Danmark med en brinnande passion för riktigt gammal, klassisk death metal som Entombed och Morbid Angel. Trots sin ungdom besitter de en spelskicklighet och en känsla för genren värdig mer än dubbelt så gamla kolleger. Den som vill uppleva morgondagens death metal-stjärnor redan idag, behöver bara bevista Nakkeknekkers SRF-debut.
Till toppen
CHILDREN OF THE SÜN SE
Från värmländska Arvika kommer Children of the Sün, vars sound är till atmosfären inspirerat av kärlek till den fria naturen, och till det musikaliska till 60- och 70-talets rotnära rockscen men även nutida kolleger som Greta Van Fleet och Rival Sons. Två album har det blivit hittills, "Flowers" (2019) och "Roots" (2022), och speciellt den sistnämnda har låtit tala om sig i vidare kretsar. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
DAHLIA SE
Göteborg- och Trollhättanbaserade Dahlia utgav ett första album, innehållande singeln "Gravity", 2017. Två singlar till har det blivit sedan dess, "Bullshit" (2019) och "Cut me" (2020), och nu är det äntligen ytterligare musik på gång. Dahlias sound är på en gång mörkt och melodiskt, med inslag av såväl prog metal som alternative metal men även pop, och tankeväckande texter av sångerskan Rebecka Haak. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
KARMANJAKAH SE
"Ljudet av en övergiven storstad, återtagen av naturen." Så har stockholmska Karmanjakah själva beskrivit sitt sound. Det kan också beskrivas som brutal men atmosfärisk prog metal, besläktad med band som Animals As Leaders, Periphery, Tesseract och Meshuggah. Karmanjakahs självbetitlade EP från 2016 och debutalbumet "A book about itself" från 2021 har båda fått positiva recensioner, och under 2023 ska ännu en EP se dagens ljus. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
LIAR THIEF BANDIT SE
Powertrion Liar Thief Bandit från Malmö kör hård garage-rock'n'roll med ös som ledstjärna. Produktiva är de också: sedan starten 2015 har de gjort hela tio Europaturnéer och släppt tre fullängdsalbum, en split-singel med Grande Royale och senast minialbumet "Diamonds" (2022). Ett band för fans av Hellacopters, Kiss och Turbonegro och "håll i hatten"-rock överhuvudtaget. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
MODESTY SE
Modesty är fyra tjejer från Skåne som på kort tid gjort intryck på den regionala rockscenen, med debut-EP:n "Don't tell me" (2021) och flitigt livespelande, bland annat som förband till Hardcore Superstar och på ett antal festivaler, inte bara i Sverige utan även i Tyskland. Nästa skivsläpp är i antågande och kommer att bjuda på mer av den tuffa, rättframma och lättdiggade rock som är Modestys egen. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
RUNNING COOPER SE
Running Cooper från Östersund har sedan 2015 åstadkommit en ep, en radiohit i form av "Light bricks" och ett album i form av "Are we having fun yet" (2019). Deras livemeriter inkluderar INmusic Festival i Kroatien och i nuet har de även mera ny musik på gång. Running Coopers sound kan beskrivas som riffbaserad rock med blues- och 70-talskänsla á la Thin Lizzy, med lite Muse-modernitet på toppen. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
SANCTRUM SE
Sanctrum från Uppsala har hittills fyra skivsläpp i ryggen: "In harms way" (album, 2008), "Autumn" (EP, 2013), "Rot" (album, 2015) och "Walk with vermin" (EP, 2018). Ja, och så singeln "Beacon in the light" (2020). Bandets sound är en salig blandning av brutala thrashriff, episka refränger och elektroniska element - bland annat. Som liveband är Sanctrum ytterst rutinerat och deras konserter är kända för att vara lika intensiva som musiken. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
THE OVERTHRONE SE
The Overthrone från Stockholm verkar i den stolta svenska melodiska dödsmetalltraditionen och räknar In Flames, At The Gates, Dark Tranquillity och Arch Enemy bland sina influenser. Efter uppmärksammade EP:n "The plague" (2018) och fullängdsdebuten "Bloodmoon" (2021) var så 2022 tiden inne för The Overthrones första Europaturné, plus ett framträdande på Wacken. Med nye sångaren Gustav Holmberg börjar nu nästa kapitel i bandets historia. Bandet presenteras i nära samarbete med Studiefrämjandet och deras koncept Nemis - New Music in Sweden.
Till toppen
ROCKKLASSIKER ALLSTARS SE
Trogna vår mångåriga tradition kommer SRF även 2023 att presentera vårt eget super-coverband. Några av (hård)rock-Sveriges mest välkända musiker kommer att framföra allsångsfavoriter från partyhårdrockens guldålder. Exakt vilka dessa musiker är denna gång, håller vi tills vidare för oss själva. Ni som varit med förut vet dock vad som gäller, och ni som är rookies kan kort och gott göra er redo för en välmatad allsångsfest i klassikernas tecken.
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

OK