ARTISTER 2023

IRON MAIDEN UK
Redan 1980 års debut innebar genombrottet för detta Londongäng med basisten Steve Harris vid rodret. Med 1982 års "The number of the beast" blev Iron Maiden världsstjärnor - och alltsedan dess har de varit ett av hårdrockens ledande band och själva sinnebilden av begreppet "heavy metal". 2000 års "Brave new world" innebar början på ytterligare en jätteboost för Iron Maidens popularitet, i och med klassiske sångaren Bruce Dickinsons återkomst och utökandet från två till hela tre leadgitarrister. Därifrån har bandets heavy metal-sound fått allt starkare progressiva inslag, inte minst på senaste och sjuttonde albumet "Senjutsu" (2021), som blivit ännu en kritikerrosad försäljningssuccé. Ett av världens mest legendariska och populära band anlöper nu SRF på sin "Future Past Tour", och publiken kan utöver hits räkna med förut ospelade låtar från senaste plattan samt godbitar från 1986 års "Somewhere in time".
Till toppen
MÖTLEY CRÜE US
I början vägrade skivbransch och kritiker att ta Los Angeles' Mötley Crüe på allvar. På det tidiga 80-talet ansågs blandningen av hårdrock, glam, och skitigast tänkbara rock'n'roll vara död vid ankomsten. Men Mötley Crüe fick sista skrattet. Album som "Shout at the Devil" (1983), "Girls girls girls" (1987) och "Dr. Feelgood" (1989) blev enorma försäljningsframgångar och därtill inflytelserika för en hel scen. Mötley Crüe var redan levande legender då de nådde ännu större ryktbarhet efter utgivningen av deras hejdlösa självbiografi "The dirt" 2001. 2019 års filmatisering med samma titel blev så framgångsrik att bandet, som faktiskt tagit farväl 2015, beslöt att än en gång återvända till livescenen, till glädje för såväl gamla som nya fans. Deras väldiga "Stadium Tour" med Def Leppard kommer nu över från USA till Sverige och SRF - som har känt och älskat detta megalegendariska band sedan urminnes tider.
Till toppen
DEF LEPPARD UK
De började som ett tonårigt, glitterrocksinspirerat inslag i New Wave of British Heavy Metal på sent 70-tal. Därifrån tog karriären raketfart och Def Leppard blev en av 80-talets största, mest ikoniska akter. Album som "Pyromania" (1983) och "Hysteria" (1987) sålde miljoner och åter miljoner exemplar och ynglade av sig otaliga hitsinglar. Def Leppard lyckades rentav ta sig igenom 90-talet med sin hjältestatus i behåll och fortsätta producera värdiga skivor som "Def Leppard" (2015) och 2022 års mycket väl mottagna "Diamond star halos". Sedan bandets stora turnéspektakel "The Stadium Tour" med Mötley Crüe redan fått USA att jubla har det nu blivit dags för Def Leppard att ta upplevelsen till SRF.
Till toppen
GHOST SE
Sa någon att nya hårdrocksband inte kan bli superstjärnor i vår tid? Svenska Ghost har i så fall bevisat motsatsen. De tre första albumen "Opus eponymous" (2010), "Infestissumam" (2013) och "Meliora" (2015) ledde "bandet" till allt större internationell framgång, inte minst på den väldiga amerikanska marknaden. En och annan kanske trodde att allt bara hängde på imagen, med den mystiske, "diaboliske påven" Papa Emeritus vid micken, uppbackad av sina lika hemliga "Nameless Ghouls". Men hör och häpna - sedan vi 2017 fick veta hemligheten att projektet Ghost leds och frontas av en viss Tobias Forge, har framgångarna ändå fortsatt med albumen "Prequelle" (2018) och "Impera" (2022). Ghosts på en gång makabra och sanslöst lättdiggade sound har tagit alla från classic rock-diggare till den nya Tik Tok-generationen med storm - mer stjärna än så är det svårt att bli.
Till toppen
PANTERA US
Under årtiondet 1990-2000 var Pantera det största, mest inflytelserika brutala metalbandet i världen. På fem album, där thrash förenades med Texas-attityd, omdefinierades genrens regelbok för alltid. 2003 lades bandet ner, och brödraduon Dimebag (gitarr) och Vinnie Paul (trummor) dog 2004 respektive 2018. Nu har återstoden av den klassiska sättningen, Rex Brown (bas) och Phil Anselmo (sång), blåst nytt liv i Pantera och gensvaret hittills visar tydligt hur intensivt saknat bandet varit.
Till toppen
GOJIRA FR
Franska Gojira är, liksom Meshuggah, Mastodon och Opeth, att betrakta som banbrytare inom modern, extreme och teknisk metal. Och liksom de båda sistnämnda banden har de på senare tid frångått idén att vara oavbrutet brutala för ett mer mångskiftande sound. Detta har dock inte fått deras popularitet att dala. Gojira har sedan 2001 utgett sju studioalbum, varav de båda senaste, "Magma" (2016) och "Fortitude" (2022), blivit minst lika hyllade och populära som klassikerna "The way of all flesh" (2008) och "L'enfant sauvage" (2012) - om inte mer. Utmärkande för Gojira är deras genomarbetade texter, med tankar kring såväl deras eget liv som världen i allmänhet, och vars atmosfär genomsyrar musiken och förstärker uttrycket.
Till toppen
BEHEMOTH PL
De fick ställa in med kort varsel 2019 - men nu, äntligen, ska SRF-publiken få återse ett av vår tids största extrema metalband. Behemoth bildades 1991 som rent black metal-band, gick senare över till spelteknisk death metal och har därefter sprängt gränser på djärvt artistiska verk som "The Satanist" (2014), "I loved you at your darkest" (2018) och "Opvs contra natvram" (2022). Ett band i nuet, och ett band för framtiden.
Till toppen
CLUTCH US
Lite ironiskt är det att Clutch från Maryland, som dök upp under 90-talets alternativvåg, hör till vår tids mest hyllade försvarare av traditionell rockmusik. Fast så traditionell, i betydelsen bunden till regler, har Clutchs musik förstås aldrig varit. Från 1993 års debut till senaste och trettonde studioalbumet "Sunrise on Slaughter Beach" (2022) har Neil Fallon med manskap tvärtom haft sin egen unika och oförutsägbara prägel. Ett avgörande skäl till att de fått en så lojal och hängiven publik.
Till toppen
TESTAMENT US
Det största bandet från "den andra generationen" Bay Area-thrash har i princip hyllats av hela metalvärlden alltsedan debuten "The legacy" släpptes 1987. Det är i själva verket svårt att peka på något av deras tretton studioalbum som inte klassikerförklarats, senaste plattan "Titans of creation" (2020) inräknad. Fans av headbangingvänlig, ösig, idérik och allmänt högkvalitativ metal vet kort och gott att sångaren Chuck Billy och grabbarna aldrig gör dem besvikna, och det innefattar definitivt deras liveframträdanden.
Till toppen
AVATAR SE
Ett av få band som verkligen vidareutvecklat melodisk death metal sedan genrens storhetstid på 90-talet, är göteborgska Avatar. Sedan 2006 har de utgivit åtta studioalbum, däribland moderna klassiker som "Hail the apocalypse" (2014) och "Hunter gatherer" (2020), där hårda tongångar varvas med finess och allehanda överraskningar. Inte att förglömma, Johannes Eckerström är en unik frontman. Vi vågar nästan lova att nionde albumet "Dance Devil dance", som släpps i februari, hinner höja Avatars aktier lite till lagom till SRF.
Till toppen
SATOR SE
Sator har varit en högt älskad institution på den svenska rockscenen i princip sedan starten 1987. Borlänges stoltheter inom svängig punk - och tidvis hårdrock, som på 1992 års albumklassiker "Headquake" - har på sju "vanliga" album fått till fanfavoriter som "World", "We're right, you're wrong" och "I'd rather drink than talk". På det klassiska coveralbumet "Barbie-q-killers vol 1" (1994) hyllade de sina punkrötter, och publiken blev föga oväntat förtjust när denna äntligen följdes upp av "Return of the Barbie-q-killers" 2022.
Till toppen
THUNDERMOTHER SE
Thundermother från Växjö gick först och främst i AC/DC:s fotspår när de albumdebuterade 2014. Idag, fyra album senare, är deras egen personliga stil fullt utvecklad och det är också framför allt med de två senaste albumen, "Heatwave" (2020) och "Black and gold" (2022), som Thundermother seglat fram som ett av de hetaste nya (nåja) svenska hårdrockbanden. På scen är de en upplevelse, vilket bland annat landade dem en USA-turné med Scorpions 2022.
Till toppen
THRESHOLD UK
Europas svar på Dream Theater? Nja, mera personliga än så är de allt, men visst är brittiska Threshold, som 2023 firar 30-årsjubileum som skivsläppande grupp, ett av de äldsta och mest klassiska banden inom europeisk prog metal. Olikt många veteranband har Threshold också bara ökat i popularitet - av deras tolv studioalbum är verk som "Legends of the shires" (2017) precis lika uppskattade som de gamla plattorna, och ingen lär behöva oroa sig för att högaktuella och hett efterlängtade "Dividing lines" ska bryta trenden.
Till toppen
GREEN LUNG UK
Green Lung från Storbritannien hör till de nya representanterna för traditionell ockult hårdrock. Deras sound innehåller element från såväl psykedelisk rock som stoner och punk, och de har fått ett fint bemötande av såväl kritiker som fans för sina båda album "Woodland rites" (2019) och "Black harvest" (2021). Folklore och skräck är viktiga influenser för bandet som trots sitt envisa independent-tänk börjat slå sig in i de större sammanhangen.
Till toppen
HOT BREATH
"Din efterfest som aldrig tar slut", har Hot Breath från Göteborg beskrivit sig som. Bandet, med medlemmar från bland annat inte helt okända Honeymoon Disease, spelar hård och svängig garagerock'n'roll som siktar på skrevet utan att skämmas. Då 2019 års självbetitlade EP och 2021 års debutalbum "Rubbery lips" mottagits positivt av rockpubliken är tiden nu inne för Hot Breath att inta även de större scenerna.
Till toppen
STRÖM SE
AC/DC-influerad rock med svenska texter och smak av Småland är inte vanligt. Men nu finns Ström, som våren 2022 blev en snackis med singlarna "Tiden sjunger" och "Ta mig tillbaks". I september kom debutalbumet "Ström", och på denna korta tid har bandet lyckats bli ett av Sveriges mest omtalade på länge. Både kritiker och publik har mottagit Ström med öppna famnen - deras ljusnande framtid är av allt att döma redan här.
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

OK