ARTISTER 2020

GUNS N´ROSES US
Sångaren Axl Rose. Gitarristen Slash. Basisten Duff McKagan. Keyboardisten Dizzy Reed. Dessa fyras återförening under Guns N' Roses baner har blivit en global triumf. Att de 2020 framträder på Sweden Rock är bland det mäktigaste som hänt i vår festivals historia. Som den enda konserten i Norden 2020, och ett av endast tre europeiska festivalframträdanden, kan vi alltså presentera ett av världens genom tiderna största rockband - dessa fyra som följde upp sleazehistoriens magnum opus "Appetite for destruction" (1987) med den Queen-ambitiösa albumduon "Use your illusion 1 & 2" (1991) och lyfte bandets popularitet till ännu högre höjder. "Welcome to the jungle", "Sweet child o' mine", "Paradise City", "Patience", "Civil war", "November rain" - listan på odödliga klassiker som endast dessa herrar kan göra rättvisa är ändlös.
Till toppen
VOLBEAT DEN/US
Ett unikt sound - som Metallica, Johnny Cash och Elvis Presley i förening - och sanslöst medryckande låtar är Volbeats recept. Det danska bandet blev en succé i hemlandet redan med 2005 års debut. Deras internationella genombrott kom med tredje albumet "Guitar gangsters & Cadillac blood" (2008), och med uppföljaren "Beyond hell/Above heaven" (2010) kom de på listan även i USA. Idag är Volbeat ett av Europas största hårdrockband och aktuella med sjunde albumet "Rewind, replay, rebound".
Till toppen
IN FLAMES SE
Från melodic death metalpionjärer på 90-talet till vår tids experimentella stilöverskridare. In Flames är ett band som ständigt utvecklas, och framgångsrikt försvarar sin position som en av de största och mest inflytelserika konstellationerna inom svensk metal. Deras trettonde och senaste album "I, the mask" (2019) kombinerar lågmälda tänkvärdheter med riffande som leder tankarna till bandets ungdomsår, och har blivit ännu en internationell storsuccé.
Till toppen
NIGHTWISH FIN/HOL/UK
Som ni besökare har längtat, och bönat - och nu är det äntligen dags! För första gången sedan 2004 kommer Nightwish till festivalen. Dessa giganter inom melodisk metal har med sin sorgmodiga pompa och skolade sopransång gjort storsuccé och bildat skola med album som "Oceanborn" (1998), "Wishmaster" (2000), "Once" (2004), "Dark passion play" (2007) och "Endless forms most beautiful" (2015). SRF 2020 blir dessutom enda Sverigeanhalten då keyboardisten Tuomas Holopainen, sångerskan Floor Jansen och de andra återvänder efter en längre sabbatsperiod.
Till toppen
MERCYFUL FATE DEN/SE/US
Skandinaviens största heavy metal-legendarer kommer äntligen tillbaka! Med en stor produktion och en setlista baserad på de historiska albumen "Melissa" (1983) och "Don't break the oath" (1984): tungt, episkt, demoniskt och King Diamonds falsettsång ovanpå det. Vid Kings sida befinner sig gitarristerna Hank Shermann och Mike Wead, trummisen Bjarne T Holm och nye basisten Joey Vera (Armored Saint, Fates Warning) som drämmer till med Mercyful Fates första Sweden Rock Festival-framträdande sedan 1999. Som även blir det bandets enda Sverigekonsert på återföreningsturnén.
Till toppen
SOCIAL DISTORTION US
En av den amerikanska punkens stora legender. Social Distortion bildades 1978 och albumdebuterade 1983, för att raskt etablera sig som ett av scenens hetaste band. De följande albumen, "Prison bound" (1988) och jätteklassikern "Social Distortion" (1990), vidgade dramatiskt bandets publik med sin countryfärgade "cowboypunk". På senare tid har Social Distortions skivsläpp varit sällsyntare, men ständigt efterlängtade, och album nummer åtta sägs äntligen vara på ingång.
Till toppen
THE HELLACOPTERS SE
När dåvarande Entombed-trummisen Nicke Andersson och Backyard Babies-gitarristen Dregen 1994 startade ett garagerockband vid sidan av anade de inte vilken bomb de just släppt. The Hellacopters - med Nicke på sång och gitarr - utgav sju studioalbum och upplöstes 2008 som ett av Sveriges mest inflytelserika rockband någonsin. 2016 återförenades bandet för en comeback på Sweden Rock Festival och i juni får vi återse dem igen.
Till toppen
WITHIN TEMPTATION HOL
Ett av 2000-talets största namn inom europeisk metal. Within Temptation har släppt sju studioalbum sedan 1997, alla rågade med storslagna melodier, symfoniska arrangemang och Sharon den Adels undersköna sång på det. 2014 års "Hydra" blev bandets sista studioplatta före en längre paus, då Sharon bland annat ägnade sig åt sitt soloprojekt. Men så, till slut, anlände comebackalbumet "Resist" 2019, som med sitt popkryddade men mörka sound blev ännu en framgång.
Till toppen
GOJIRA FR
Dessa fransoser hör till de stora innovatörerna inom extrem metal. Från 2001 års debut gjorde de sig ett namn med skruvad, tekniskt avancerad musik med rötterna i band som Meshuggah, Death och Tool. På sjunde albumet "Magma" (2016) slog de an något lågmäldare tongångar, vilket också gjorde stor succé. Hur uppföljaren, med tänkt release 2020, kommer att låta vill Gojira i skrivande stund inte säga, men att det lär innehålla genomarbetad musik med tänkvärda texter kan närmast garanteras.
Till toppen
ACCEPT GER/US
Accept är inte bara ett av tidernas mest legendariska heavy metal-band med odödliga album som "Breaker" (1981), "Balls to the wall" (1983) och "Metal heart" (1985) i ryggen. De har även gjort en hejdundrande comeback med bejublade återföreningsalbumet "Blood of the nations" (2010) - som introducerade nuvarande sångaren Mark Tornillo - och efterföljande plattor, senast "The rise of chaos" (2017) och livealbumet "Symphonic terror" (2018). Detta blir säsongens enda konsert i det trogna Accept-fästet Sverige för gitarristen Wolf Hoffmann med manskap.
Till toppen
OPETH SE
Opeth skivdebuterade 1995 som en originell hybrid mellan death metal och progressiv rock. De nådde stor framgång med denna stil, för att sedan bli om något ännu mer framgångsrika med sin helhjärtade satsning på progressiv rock från tionde studioalbumet "Heritage" (2011). Ytterligare tre album senare är sångaren och gitarristen Mikael Åkerfeldt & Co framme vid "In cauda venenum", som fått storartad kritik och släppts i två versioner med svensk respektive engelsk sång.
Till toppen
BLUE ÖYSTER CULT US
De legendariska pionjärerna inom amerikansk hårdrock beskrevs som "thinking man's heavy metal". Deras åtta första studioalbum, utgivna 1972-81, överflödar av innovativa, tidlösa klassiker som "Cities on flame with rock'n'roll", "Astronomy", "Don't fear the reaper" och "Burnin' for you". Dessa klassiker turnerar Blue Öyster Cult med än idag, medan de däremot inte släppt en ny platta sedan 2001. Nu ska det dock bli ändring även på det - 2020 kommer slutligen bandets femtonde studioalbum.
Till toppen
D-A-D DEN
En institution på den danska rockscenen och kanske landets mest legendariska aktiva rockband. D-A-D skivdebuterade som Disneyland After Dark 1986 och nådde internationell framgång med tredje albumet "No fuel left for the pilgrims" (1989). Till dato har de släppt tolv studioalbum varav det senaste, "A prayer for the loud" (2019), hyllats av inte minst de äldsta fansen. Verket uppvisar nämligen stora likheter med bandets tidiga klassiker, där garagerock möter punk och country i en livfull mix.
Till toppen
10CC UK
10cc hör, tillsammans med ELO, Queen, Steely Dan och Roxy Music, till 70-talets stora på området "progressivt möter popmelodier". I synnerhet bandets sex första album från 1973-78 blev stora försäljningsframgångar och producerade talrika hits som "I'm not in love", "Rubber bullets", "Dreadlock holiday" och "Life is a minestrone". På scen lever 10cc än idag, ständigt anförda av basisten och sångaren Graham Gouldman, och förmågan att få klassikerna att lyfta har de i gott behåll.
Till toppen
STRYPER US
De var de första som nådde en storpublik med kombinationen hårdrock och kristen tro. Stryper hade nämligen vassa låtar som imponerade på fler än deras trosfränder. Album som "Soldiers under command" (1985) och "To hell with the Devil" (1986) hör till den melodiösa hårdrockens klassiker. Frontmannen Michael Sweet med manskap har på verk som "Fallen" (2015) och "God damn Devil" (2018) också visat att de är ett band att räkna med även i vår tid.
Till toppen
DEVIN TOWNSEND CAN
Devin Townsend hyllas i vida kretsar som ett av hårdrockens excentriska genier, och har kallats extrem metals svar på King Crimson och Frank Zappa. Han gjorde sig ett namn som sångare i Steve Vais band Vai 1993 och slog igenom på allvar med de banbrytande Strapping Young Lad, som släppte fem album och lades ned 2007. Sammantaget har Devin släppt 23 studioalbum med olika projekt, vars röda tråd är att ingenting är för extremt, eller icke-extremt, för att testa.
Till toppen
TURBONEGRO NOR
Turbonegro bildades 1989 och för att slippa placeras i en genre uppfann de sin egen: deathpunk. Denna vildsinta blandning av punk, hårdrock och glam, späckad av föga rumsren humor, har gjort dem till ett av Nordens stora kultband. Deras klassiska album inkluderar "Ass cobra" (1996), "Apocalypse dudes" (1998) och "Scandinavian leather" (2003). Det senaste och nionde studio album "Rock'n'roll machine" från 2018 uppvisar bandet i ännu en ny och mer bombastisk kostym.
Till toppen
RAUBTIER SE
Redan debutsingeln "Kamphund" (2008) blev ett genombrott. Debutalbumet "Det finns bara krig" släpptes 2009 och när Raubtier nu är aktuella med sjätte albumet "Överlevare" (2019) är de ett av Sveriges mest populära tyngre band. Musikaliskt talar vi om industrimetal, som likt bandets hemtrakter i det vilda Norrland är hård, kärv och bister. Men även ytterst medryckande och lyriskt tänkvärd, vilket naturligtvis stark bidragit till Raubtiers urstarka ställning hos hemmapubliken.
Till toppen
ALESTORM UK/HUN
En förening av folk metal och power metal med humoristiska texter om pirater. Kanske inget succérecept i teorin, men för skotska Alestorm har konceptet hittills resulterat i fem framgångsrika studioalbum sedan 2008. Att sångaren och keyboardisten Christopher Bowes (även grundare av Gloryhammer) är fin på att skriva låtar lämpade för allsång - "Captain Morgan's revenge", "Keelhauled" och "Mexico", till exempel - är en viktig orsak till Alestorms popularitet.
Till toppen
BLACK STAR RIDERS US/UK
Black Star Riders är inte bara en avknoppning av legendariska Thin Lizzy utan också en erkänd musikalisk kraft i eget namn. Fyra album har det blivit hittills, med "All hell breaks loose" (2013) som det första och "Another state of grace" (2019) som det senaste, där svänget och folkinslagen känns igen från Thin Lizzy samtidigt som många nya ingredienser lagts till helheten. Thin Lizzy-veteranen Scott Gorham (gitarr) och Ricky Warwick (sång, gitarr) står som vanligt vid rodret.
Till toppen
ELUVEITIE CH
Schweiziska Eluveitie (uttalas "elväjti") hör till de största namnen inom modern folk metal. Bandet, bildat av sångaren Chrigel Glanzmann, förenar musik med traditionellt keltiska rötter med element från Göteborgsdöds. Skivdebuten ägde rum 2004 och hyllade konceptalbumet "Helvetios" (2012) gav Eluveitie ett stort karriäruppsving. Deras popularitet har inte minskat sedan dess - åttonde och senaste studioalbumet "Ategnatos" (2019) kan redan noteras som ett av deras mest framgångsrika.
Till toppen
CLAWFINGER SE/NOR
Nordiska rap metal-pionjärerna Clawfingers debut "Deaf dumb blind" (1993) är fortfarande den bäst säljande metalskivan i svensk historia. Ytterligare sex album hittills har det blivit från bandet, alla rågade med genomarbetade texter, medryckande rytmer och gitarr och elektronik i förening. "Tear you down" är bandets senast släppta singel, efter sådana certifierade klassiker som "Warfair", "Do what I say", "Biggest & the best" och så klart den legendariska antirasismhymnen "Nigger".
Till toppen
AMARANTHE SE
Elektronisk danspop och death metal i förening, och med tre vokalister. En osannolik kombination på papperet, en av 10-talets stora svenska hårdrockssensationer i praktiken. Sedan 2011 års självbetitlade debut - redan den en framgång - har Amaranthes medryckande sound erövrat en större del av världen med vart och ett av bandets hittills fem album, senast "Helix" (2018). Och än tycks inte toppen vara nådd för Elize Ryd (sång, Kamelot), Nils Molin (sång, Dynazty) och de andra.
Till toppen
SAGA CAN
Kombinationen progressivitet och hitkrokar, och ett banbrytande bruk av syntar, gjorde från start Saga unika. Från 1979 års debut har de fortsatt att imponera på sin evigt lojala publik med storslagna album som "Worlds apart" (1981), "Full circle" (1999) och det senaste och sista (?) "Sagacity" (2014). Sångaren Michael Sadler & Co har tidigare aviserat att turnéer är ett avslutat kapitel för Saga, men har man sett! 2020 får vi ändå se dessa progrockstitaner inta scenen på SRF.
Till toppen
NILE US/GR
Ett av de största, mest inflytelserika banden från den andra generationen death metal som bidrog starkt till genrens renässans kring millennieskiftet. Nile, centrerade kring gitarristen och vokalistenKarl Sanders, utmärker sig för kombinationen extrem tyngd/extrem spelskicklighet och en fascination för det antika Egypten. Ett koncept de bevarat med obruten framgång från klassiska tidiga plattor som "Black seeds of vengeance" (2000) fram till senaste och nionde albumet "Vile Nilotic rites" (2019).
Till toppen
KVELERTAK NO
Texterna är på norska, musiken en hybrid av rock'n'roll, black metal och punk. Ett udda koncept på papperet, men Kvelertak ("struptag" på norska) har gjort ett imponerande intryck på den internationella hårdrockspubliken sedan debuten "Kvelertak" släpptes 2010. Efter tredje albumet "Nattesferd" (2016) turnerade bandet med såväl Metallica som Ghost. Skiva nummer fyra är nu på väg, och blir även Kvelertaks första med nuvarande sångaren Ivar Nikolaisen.
Till toppen
MICHAEL MONROE FIN
Matti Fagerholm, alias Michael Monroe, är en av Nordens verkliga internationella rocklegender. Dels som tidigare sångare i klassiska glamrockbandet Hanoi Rocks, dels för sin solokarriär som bara har blivit mer framgångsrik sedan omstarten 2010. Album som "Sensory overdrive" (2011), "Horns and halos" (2013) och senast "One man band" (2019) har hyllats av både kritiker och publik. Därtill är Michael fortfarande en av rock'n'rollens ledande entertainers på scen.
Till toppen
WITCHCRAFT SE
Bandet som banade väg för en hel rörelse av 70-talsinfluerade hårdrocksband i Sverige på 00-talet. Witchcraft från Örebro kontrakterades efter att ha spelat in en enda singel, "No angel or demon", 2002. 2004 års fullängdsdebut "Witchcraft" hyllades i vida kretsar för sitt genuina old school-sound och har till dato följts av ytterligare fyra album, senast 2016 års "Nucleus". Bandets sound har med tiden dragits åt ett mer nutidsorienterat håll, om än fortfarande fast förankrad i klassisk hårdrock och doom.
Till toppen
LEE AARON CAN
Karen Greening alias Lee Aaron vann hårdrockspublikens hjärtan med sex klassiska album från 1982-94, däribland "Metal queen" (1984), "Call of the wild" (1985) och "Bodyrock" (1989). Hon ansåg sig egentligen vara "pensionerad" som hårdrockare då hon SRF-debuterade 2011, men den översvallande respons som då mötte henne fick henne att tänka om. Hon har sedan dess släppt två rockalbum, "Fire and gasoline" (2016) och "Diamond baby blues" (2018), och nu återvänder hon alltså även till Sweden Rock.
Till toppen
SONATA ARCTICA FIN
På sin nu klassiska debut "Ecliptica" (1999) var Sonata Arctica ett renodlat power metal-band i landsmännen Stratovarius' anda. Gradvis blev deras skivor mer olika varandra och progressivt kryddade. Publiken lärde sig dock att hänga med i svängarna, och nionde albumet "Ninth gate" (2016) blev något av en ny publikfavorit. Även uppföljaren "Talviyö" ("Vinternatt", 2019) tycks gå en ljus framtid till mötes och på scen är sångaren Tony Kakko med manskap alltid lika uppskattade.
Till toppen
HAREM SCAREM CAN
Ett melodiöst hårdrockband debuterar 1991 och blir förstås "killed by grunge"? Nej, kanadensiska Harem Scarem existerar fortfarande och kan troligtvis skryta med en av sin genres trognaste supporterskaror. Bandets senaste skivor har till fansens glädje återknutit till soundet på klassiska album som "Mood swings" (1993) och "The voice of reason" (1995). I nuet jobbar Harem Scarem på sitt femtonde (!) studioalbum, som vanligt uppbyggt kring Harry Hess röst och Pete Lesperances gitarrspel.
Till toppen
KINGDOM COME US
Det blev succé för Kingdom Comes två första album, fyllda med melodisk och Led Zeppelin-färgad hårdrock: "Kingdom Come" (1988) och "In your face" (1989). Sångaren Lenny Wolf har därpå själv släppt plattor under namnet Kingdom Come fram till 2013. Nu har Lenny dragit sig tillbaka och överlåtit namnet på sina tidigare bandkollegor. Frontade av Keith St. John (Burning Rain, ex-Montrose) bjuder bandets originalmedlemmar på enbart klassiker från ovannämnda två skivor, som "Get it on" och "Do you like it".
Till toppen
TROUBLE US
Doom metal-pionjärerna Trouble från Chicago lanserade en unik blandning av Black Sabbath, Judas Priest och old school-psykedelia, och de två första albumen "Psalm 9" (1984) och "The skull" (1985) räknas som milstolpar i genren. Även efterföljande skivor har nått stor uppskattning hos en hängiven och lojal fanskara. Troubles kommande och nionde album - deras första sedan 2013 och det andra med nuvarande sångaren Kyle Thomas (Exhorder) - emotses således med höga förväntningar.
Till toppen
EVERGREY SE
Evergreys publik hör till de mest genreöverskridande inom svensk metal. Fans av såväl progressiv som melodisk metal, liksom "vanliga" hårdrockare, har alla tagit bandet till sina hjärtan. Sedan 1998 har Evergrey, anförda av sångaren/gitarristen Tom S Englund, gett ut elva studioalbum, vars mörka och genomtänkta sound är lika slagkraftigt som någonsin även på mer sentida plattor som "Hymns for the broken" (2014) och 2019 års "The Atlantic".
Till toppen
BARONESS US
Baroness är, tillsammans med Mastodon och Kylesa, vår tids stjärnskott inom avdelningen progressive sludge. Förstlingsverket "Red album" släpptes 2007 och är redan en modern klassiker. För de senare skivorna har det gått ännu bättre, i synnerhet det femte och senaste "Gold & grey" (2019) har fått ett överväldigande gensvar från både publik och kritiker. Detta tunga, djärva och oförutsägbara band har kort och gott seglat fram som ett av hårdrockens stora framtidshopp.
Till toppen
ERIC GALES US
Gitarristen Eric Gales är känd som underbarnet som vid sexton års ålder utgav den självbetitlade debuten med Eric Gales Band 1991. Med sitt kraftfulla spel, inspirerat av Jimi Hendrix och klassisk blues, blev han snabbt en av sin generations mest hyllade gitarrister. Sedan dess har han utgett ytterligare femton studioalbum, varav de båda senaste - "Middle of the road" (2017) och "The bookends" (2019) - slutgiltigt etablerat honom som en av den moderna bluesens giganter.
Till toppen
WALTER TROUT US
Bluesgitarristen Walter Trouts storhet ligger i att han anser traditioner och utveckling vara lika viktiga. Han inledde karriären hos bland andra John Lee Hooker, Canned Heat och John Mayall's Bluesbreakers. Som soloartist, med start 1989, har han blivit större än någonsin. Hans framgångsrika kamp för att överleva skrumplever resulterade 2015 i en av hans starkaste skivor, "Battle scars". Hyllningsskivan till obskyra blueshjältar, "Survivor blues" (2019), lägger ännu en juvel till hans krona.
Till toppen
BOMBUS SE
Blir detta Sveriges nästa hårdrocksstjärnor? Göteborgska Bombus har funnit en alldeles egen formel som ändå är som gjuten för fans av band som Motörhead, Volbeat och Mustasch, men med fler influenser inslängda än någon kan räkna. Sedan debuten "Bombus" släpptes 2010 har varje ny platta visat en ny sida hos bandet, utan att tappa bort grundidén - fullt ös. Aktuella och fjärde albumet "Vulture culture" kan vara deras hittills djärvaste, men är lika lätt att ta till sig för det.
Till toppen
NASHVILLE PUSSY US
"America's last great rock'n'roll band", enligt Lemmy. Nashville Pussy, centrerade kring frontduon och äkta paret Blaine Cartwright (sång, gitarr) och Ruyter Suys (gitarr), har på sex studioalbum sedan 1997 friskt blandat ingredienser som sydstatsrock, sleaze och psychobilly till en unik, kultförklarad kompott. Fansen är dock eniga om att bandet är som allra bäst live, och att det är där låtar som "Hate and whiskey", "Go motherfucker go" och "High as hell" helst ska upplevas.
Till toppen
JEAN BEAUVOIR US
Mannen med den berömda mohawk-frisyren har skrivit låtar åt Kiss, producerat Ramones, och inte att förglömma blivit en celebritet i eget namn. Jean Beauvoirs första solohit blev "Feel the heat" (1986), inkluderad i Stallone-filmen "Cobra" och på numera klassiska debutalbumet "Drums along the mohawk". Åtskilliga skivor senare, som soloartist och frontman i band som Crown Of Thorns och Voodoo X, är Jeans status som en av den melodiska hårdrockens hjältar grundmurad.
Till toppen
ECLIPSE SE
Det var som AOR-band Eclipse skivdebuterade 2001. I och med tredje albumet "Are you ready to rock" (2008) sadlade de om till melodisk hårdrock av pang på rödbetan-typ - en som det visade sig lysande idé. Sedan dess har Eclipse blivit större med varje skivsläpp och är idag ett av Sveriges mest uppskattade hårdrockband. Inget talar för att nya "Paradigm" ska bryta trenden. Att Eclipses sångare och bandledare Erik Mårtensson är professionell låtskrivare på heltid är förstås ingen tillfällighet.
Till toppen
HAKEN UK
Tillsammans med Threshold är Haken Storbritanniens ledande prog metalband. Från debuten "Aquarius" (2010) till femte och senaste albumet "Vector" (2018) har Haken ständigt ökat i popularitet och lovordats av recensenter. Deras musik är ytterst välspelad i sann Dream Theater-anda, och gärna inramad av ambitiösa koncept. Just "Vector" uppvisar en mer rättfram och rifforienterad sida av Haken, vilket alltså mottagits väl och rentav vunnit dem ytterligare några beundrare.
Till toppen
KADAVAR GER
Köttig 70-talshårdrock med stonertycke och psykedeliska och ockulta kryddor är tyska Kadavars grej. Bandet debuterade 2012 för att på kort tid vinna uppskattning hos såväl fans som recensenter. Från i synnerhet tredje albumet "Berlin" (2015) har deras ställning ökat påtagligt även internationellt och idag kan de avgjort räknas bland sin generations mest omtalade old school-rockare. Hösten 2019 är de aktuella med sitt femte studioalbum "For the dead travel fast".
Till toppen
RAGE GER
Som stilbildare inom speed metal, power metal och symfonisk metal är Rages plats i hårdrockshistorien säkrad. Denna mångsidighet har även hjälpt bandet att skapa relevanta, rentav klassiska album under hela sin 35 år långa karriär. Efter ett flertal pampiga och symfoniska släpp har på senare tid Rage återvänt till den rockigare och stramare stilen från deras kanske mest hyllade period, det tidiga 90-talet. Mer sånt är att vänta på 25:e studioalbumet "Wings of rage" som släpps i januari.
Till toppen
ORANGE GOBLIN UK
Stonerpionjärer med en fot i doom metal och en rejäl dos spacerock på det. Orange Goblin har under mer än 20 år och på nio album hållit fast vid det koncept som deras fans känner och älskar. Så är bandet också en stabil enhet vars samtliga fyra medlemmar varit med sedan starten 1995. Därtill ogillar Orange Goblin överproduktion och strävar efter att behålla råheten i sitt sound, som framgår av deras senaste album "The wolf bites back" (2018).
Till toppen
FREEDOM CALL GER
Ett av power metal-vågens största namn, vars tre första album från 1999-2002 blev omedelbara genreklassiker och producerade fanfavoriter som "Freedom call", "Metal invasion" och "Land of the light". De närmast följande, mer experimentella släppen fick ett blandat mottagande, men "Beyond" (2014) blev ännu en stor framgång och sedan dess har Freedom Call befäst sin position som tillhörande power metals elitserie, senast med nionde studioalbumet "M.E.T.A.L." (2019).
Till toppen
UNLEASH THE ARCHERS CAN
Det stolta hårdrockslandet Kanada har nu även fått ett konkurrenskraftigt power metalband. Unleash The Archers, med kraftfulla sångerskan Brittney Slayes i spetsen, blandar det snabba med det episka plus en del growlad bakgrundssång. Efter två oberoende albumsläpp nådde bandet en internationell publik med "Time stand still" (2015) och speciellt fjärde albumet "Apex" (2017). I nuet är de aktuella med cover-ep:n "Explorers" och fullängdsskiva nummer fem kommer under 2020.
Till toppen
THE WILDHEARTS UK
Rå, ösig garagerock med popkänsla utmärker detta brittiska kultband, som 1993 fullängdsdebuterade med klassikern "Earth vs the Wildhearts" och under flera år spottade ur sig hits som "TV tan", "Caffeine bomb" och "I wanna go where the people go". The Wildhearts fans är extremt lojala och när frontmannen Ginger med manskap 2019 utgav sitt första studioalbum på tio år, "Renaissance men", stod det klart att de än en gång landat på fötterna - plattan hyllades av både fans och kritiker.
Till toppen
GRAVE SE
En av "de fyra stora" bland svenska death metal-pionjärer, tillsammans med Entombed, Dismember och Unleashed. Grave har under (nästan) hela sin karriär förblivit den klassiska dödsmetallen trogna, och som en följd därav är inte bara klassiker som debuten "Into the grave" (1991) utan även de nyare verken som "Out of respect for the dead" (2015) högt skattade bland fansen. Nu bryter bandet en tids relativ tystnad och återinträder på livescenen.
Till toppen
ORPHANED LAND ISR
Ett prog/death/doom metal-band med influenser från orientalisk folkmusik och som sjunger om att bringa försoning mellan stridande religioner. Skumt, eller alltför pretto? Nej, israeliska Orphaned Land har nått en hängiven publik från flera läger, och i många länder. Bandets berömmelse har ökat med vart och ett av deras hittills fem album, senast "Unsung prophets and dead Messiahs" (2018), och till deras mer berömda fans hör Genesis-legendaren Steve Hackett.
Till toppen
BELPHEGOR AUT
Hårt arbete och oböjlig kompromisslöshet har gjort Belphegor till ett av de största namnen inom blackened death metal, för att inte tala om Österrikes kanske mest berömda hårdrockband någonsin. Sedan 1995 års albumdebut har Belphegor ständigt ökat i popularitet, utan att någonsin mildra sitt brutala sound eller sin oheliga estetik. Den saken kommer inte att förändras på deras tolfte album, uppföljaren till senaste framgången "Totenmond" (2017), som kommer 2020.
Till toppen
VICTORY GER
I Tyskland är Victory ett av de stora namnen inom tung melodiös hårdrock. Deras första sex studioalbum utkom perioden 1984-96, och innefattar klassiker som "Culture killed the native" (1989) och "Temples of gold" (1990). Victorys aktivitet sedan dess har varit sporadisk, men nu är de tillbaka under ledning av Herman Frank - mångårig gitarrist i Accept - för att låta SRF-publiken bekanta sig med kultlåtar som "On the loose", "Don't tell no lies" och "Rock'n'roll kids forever".
Till toppen
VIOLATOR BRA
Brasilianska Violator spelar thrash metal av den gamla skolan och bildades 2002. De är ett aktat namn inom undergroundscenen i sitt hemland efter åratals hårt turnerande och ett antal skivsläpp från och med 2003. På andra fullängdsalbumet ""Scenarios of brutality" (2013) följde en turbulent period i bandets historia, men 2017 kom så EP:n "The hidden face of death" och Violator jobbar nu hårt på att vidga sin publik även internationellt.
Till toppen
MÅNEGARM SE
Månegarm, som bildades 1995, hör till pionjärerna inom avdelningen folk metal med texter på modersmålet, i deras fall svenska. Deras tidiga katalog, som kanske kulminerade på "Vredens tid" (2005), är genreklassiker som hyllas även av black metal-fans. Efter en period av medlemsbyten och musikaliska experiment som inte alla fans uppskattat har Månegarm nu åter en stabil sättning och nionde albumet "Fornaldarsagor" (2019) befäster deras ställning som svenska viking metal-titaner.
Till toppen
SATAN TAKES A HOLIDAY SE
Garagerock av 60-talsmodell, punk och rock'n'roll i förening. Satan Takes A Holiday från Stockholm kör med ett klassiskt och krusidullfritt recept och har med 2019 års "A new sensation" kommit upp i fem studioalbum sedan 2009. Trion har alltsedan starten uppmärksammats mycket för sitt dansanta sväng och sin intensiva liveshow. Så har de också varit ute och lirat med alla från Mustasch och Backyard Babies till Juliette Lewis och självaste Kiss.
Till toppen
PRAYING MANTIS UK
Efter den klassiska debuten "Time tells no lies" (1981) hände det just inget mer för Praying Mantis. Men NWOBHM:s okrönta mästare inom melodisk rock återvände 1990 och har undan för undan blivit ett alltmer aktat namn bland AOR-entusiaster. Frågan är rentav om inte Praying Mantis bästa tid är nu, eller mer bestämt sedan John Cuijpers tog plats bakom micken 2013. Bandets två senaste album "Legacy" (2015) och "Gravity" (2018) har i varje fall fått översvallande positiv respons.
Till toppen
THE COFFINSHAKERS SE
"Horror country." Tala om unikt sound, i all synnerhet 1995 då värmländska The Coffinshakers sattes samman av frontfiguren Rob Coffinshaker (för metalvänner känd som gitarrist i Gehennah). 1996 kom ep:n "Dracula has risen from the grave" och The Coffinshakers blev ett kultband - vilket de är än idag, ett antal år och skivsläpp senare. Och deras blandning av old school-country, gotisk skräckestetik och lite rockös på det framstår fortfarande som smått magisk: i synnerhet live.
Till toppen
NARNIA SE
Neoklassisk metal med kristna texter var på papperet ett dödfött koncept 1996. Men med album som "Long live the king" (1999) blev Narnia spjutspetsar i renässansen för melodiös 80-talsinspirerad hårdrock. Till mångas sorg lades bandet ner 2010. När de fyra år senare återförenades, med klassiske sångaren Christian Liljegren tillbaka vid micken, var nytändningen inte att ta fel på: albumen "Narnia" (2016) och "From darkness to light" (2019) har hyllats som tillhörande bandets bästa.
Till toppen
ART NATION SE
Från släppet av debutalbumet "Revolution" 2015 har Art Nation varit ett av Sveriges mest omtalade band, på både skiva och scen. Deras förening av melodiös hårdrock, metal och pop har gått hem hos både publik och kritiker. Inför tredje albumet "Transition" (2019) beslöt sångaren och bandledaren Alexander Strandell att spara det poppigaste till solokarriären och fokusera på hårdrocken med Art Nation. Resultatet är en tuffare skiva som ändå bär Art Nations alla kännetecken.
Till toppen
MAGIC PIE NO
Norges stoltheter inom old school progressive rock! Magic Pie skivdebuterade 2005 som en förening av klassiker som Deep Purple och Yes och mer samtida hjältar som Flower Kings och Spock's Beard. Sedan 2007 heter deras sångare Eirikur Hauksson, även känd från Artch, Aunt Mary och Ken Hensley. Magic Pies första fyra album är alla högt skattade av genreentusiaster, och med sitt lite mer opolerade sound tycks 2019 års "Fragments of the 5th element" predestinerad att gå samma väg.
Till toppen
HORISONT SE
Horisont hör, tillsammans med Witchcraft och Graveyard, till spjutspetsarna i 00-talets våg av nya svenska retrohårdrockband. Bandet skivdebuterade 2009 och kom med "About time" (2017) fram till femte albumet. Deras sound bär på influenser från det tidiga 70-talets hårdrock, NWOBHM, klassisk progrock med mera, och en och annan text på modersmålet bjuds också. Horisonts popularitet har bara ökat med åren så att de nu bryter en längre tystnad är välkommet för många.
Till toppen
BAEST DEN
Baest från Århus är influerade av klassisk Stockholms-death metal liksom av Death, Morbid Angel, Bolt Thrower och Bloodbath. Efter en EP och två album - "Danse macabre" (2018) och "Venenum" (2019) - är de redan Danmarks mest framgångsrika death metal-band någonsin. Baest är i själva verket på mer eller mindre allas läppar i hemlandet för tillfället, och genombrottet även på den internationella death metal-scenen ter sig i nuläget inte avlägset.
Till toppen
SORCERER SE
Det ursprungliga Sorcerer var pionjärer inom epic doom metal och existerade 1988-92. Bandet hann dock endast ge ifrån sig demos under sin livstid. 2010 återbildades Sorcerer av basisten Johnny Hagel (ex-Tiamat) och sångaren Anders Engberg (220 Volt, ex-Lion's Share) - och nu blev det andra bullar. Albumen "In the shadow of the inverted cross" (2015) och "The crowning of the fire king" (2017) har etablerat bandet bland doomscenens mest lovande "nykomlingar".
Till toppen
ROSALIE CUNNINGHAMN UK
Sångerskan och multiinstrumentalisten Rosalie Cunningham är mest känd som tidigare centralfigur i det numera nedlagda Purson, ett av det förra decenniets stora band inom psykedelisk old school-hårdrock. Som soloartist albumdebuterade hon med "Rosalie Cunningham" 2019, där hon gått in för att skapa förutsättningslöst med starka influenser från idolerna i The Beatles. Fans av Purson har mycket att hämta även här, liksom beundrare av exempelvis original-Pink Floyd, Kate Bush och just Beatles.
Till toppen
OVERDRIVE SE
Med "Swords and axes" (1983) och "Metal attack" (1984) skapade Overdrive från Karlshamn två av de första verkligt klassiska heavy metal-albumen från Sverige. Bandet, med den rikskände gitarristen Janne Stark, har därefter fortsatt att producera medryckande och jeansvästcertifierad old school-metal med (o)jämna mellanrum, till konnässörernas glädje. 2020 blir enligt medlemmarna själva Overdrives sista år som aktivt band, så räkna med ett känslosamt farväl från en av svensk hårdrocks sanna legendarer.
Till toppen
SIENA ROOT SE
Soundet, utrustningen, känslan och scenshowen - allt ska vara av den gamla riktiga sorten och det ska finnas en värme. Det anser i alla fall Siena Root, som alltsedan 1997 har hållit den tidiga 70-talshårdrockens fana högt. Efter 2004 års debut "A new day dawning" - kaxigt nog ett dubbelalbum - har bandet bland annat gjort ytterligare sex studioplattor, en dubbellive och senast singeln "In the fire" (2019). På kuppen har de gått från kultband till ett av de mest aktade namnen inom svensk retrohårdrock.
Till toppen
WARNER E HODGES BAND US
Gitarristen Warner E Hodges är känd som halva den klassiska frontduon i alt-country-pionjärerna Jason & The Scorchers, och spelade under flera år i förre Georgia Satellites-sångaren Dan Bairds band Homemade Sin. På senare år har han även gjort sig bemärkt som soloartist, och har sedan 2008 utgett fyra skivor, senast 2017 års "Right back where I started", fulla av det ös och det obändiga gitarrspel som utmärker hans liveshow - just vad man vill ha av en sann sydstatsrockhjälte.
Till toppen
VA ROCKS SE
Skånska VA Rocks går i samma fotspår som AC/DC, The Donnas och Kiss - ösig och hård rock'n'roll med punkkryddor. Förstlingsverket "Pull no punches" (2016) blev en snackis bland rockfantaster och trions efterföljande spelningar i Sverige och Europa blev triumfer. Med uppföljaren "I love VA Rocks" (2019) har bandets karriär lyfts ännu ett pinnhål och efter bland annat en turné med D-A-D kommer nu VA Rocks efterlängtad återkomst till SRF.
Till toppen
WORMWOOD SE
Wormwood från Stockholm är ett av de hetaste svenska black metal-banden just nu. De bildades 2014 och fick överväldigande respons från undergroundscenen på sin fullängdsdebut "Ghostlands - wounds from a bleeding Earth" (2017). Albumet utmärkte sig för starka melodier och breda influenser inte minst från den nordiska naturen. Uppföljaren "Nattarvet" (2019) var om något ännu mer episk och har lett till att ännu fler upptäckt Wormwood, både i Sverige och utomlands.
Till toppen
FEJD SE
2001 slog sig brödraduon Rimmerfors, som spelade folkmusik på traditionella instrument, ihop med tre medlemmar från prog/thrash metal-bandet Pathos. Så föddes bandet Fejd från Lilla Edet, som blandar båda stilarna och har texter på svenska. Första EP:n "Eld" kom 2006, och följdes av hittills fyra album, senast "Trolldom" (2016). Ett nytt album är nu slutligen på väg, och av det växande intresset att döma kan Fejd bli ett av de verkligt stora namnen inom svensk folk metal.
Till toppen
METALITE SE
Stockholmska Metalite spelar refrängstark melodisk metal med influenser från det tidiga 00-talets trancesound. Medlemmarna har meriter från band som Captain Black Beard, Imber och Castillion. Bandet har två album i ryggen, "Heroes in time" (2017) och "Biomechanicals" (2019), den sistnämnda debut för nuvarande sångerskan Erica Ohlsson och båda producerade av legendaren Jacob Hansen.
Till toppen
AGONIZE THE SERPENT SE
Agonize The Serpent från Falkenberg spelar energisk metalcore med rötter i såväl melodisk death metal som punk. Sedan starten 2015 har de utgett EP:n "Under a serpent's oath" (2016) och albumet "Pray for a plague" (2018). Bandets inspelningar har väckt genslag även internationellt och live har de fått visa framfötterna tillsammans med band som The Unguided, Corroded och Lillasyster.
Till toppen
DEATH BY HORSE SE
Skånska Death By Horse går in för refrängstark punk och bildades 2015. Debutalbumet "This too shall pass" utgavs digitalt 2016 och blev en stor framgång, följd av en fysisk release 2018. 2019 kom uppföljaren "Reality hits hard" som blev en ännu större favorit hos både publik och kritiker. Bandet har även flera Europaturnéer i ryggen med bland andra Agnostic Front och Teenage Bottlerocket.
Till toppen
HEXED SE
Hexed från Uppsala spelar mörk och melodisk metal med progressiva inslag och manlig growlsång som komplement till utomordentliga leadsångerskan Tina Gunnarsson. Bandet bildades 2015 och har inte legat på latsidan: de har i tur och ordning släppt tre singlar, en EP, och debutalbumet "Netherworld" (2018). De har också skaffat sig ett rykte som bra liveband och album nummer två är redan på väg.
Till toppen
MASS WORSHIP SE
Mass Worship från Stockholm spelar mörk och brutal metal, vars smutsiga old school-sound med deathcrust-inslag kombineras med influenser från modern metal. Bandet bildades så sent som 2018 av medlemmar med mångårig erfarenhet från scen och studio, och debutalbumet "Mass Worship" som utgavs i oktober 2019 har redan fått underjorden att surra intresserat.
Till toppen
BROWSING COLLECTION SE
Browsing Collection från Skövde spelar en svängig hybrid av punk och metal och har hunnit med mycket sedan starten 2008. Ett flertal priser och uppdrag för TV, internationellt turnerande och hela sex skivsläpp, inräknat aktuella albumet "Cyber space buffet". Bandet har hyllats vida kring både som live- och studioakt och är även engagerade i det årliga representationsbefrämjande musikkollot Sweden Rock-kollo.
Till toppen
ELDEN SE
Elden från Karlstad står för tunga riff, snygga refränger och sväng inspirerade av Mastodon, Baroness, The Sword samt 70- och 80-talet. De bildades 2012 och EP:n "Atlas" kom 2015. Elden fann sitt sound på allvar på debutalbumet "Death & fear", som också vann stor uppskattning. I januari 2020 kom så deras första platta för Fuzzorama Records: "Nostromo", baserad på rymdens mörker, oändlighet och kyla.
Till toppen
HONEYBURST SE
Honeyburst från Halmstad bildades 2017 som powertrio men är numera en kvartett med Hammondorgel. Deras sound är, kanske inte helt överraskande, influerat av det tidiga 70-talet och namn som Beck Bogert & Appice, Deep Purple, ZZ Top och Black Sabbath. Debutalbumet "Space and time" släpptes i september 2019 och det är ett verk där sväng och positiv atmosfär är honnörsord.
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock