ARTISTER 2019

KISS US
Från den första sminkade perioden 1973-1983, till den avsminkade 1983-1996, och slutligen den andra sminkade perioden som ännu pågår. Kiss har, under alla år och epoker, förblivit ett av rockens största och mest omtalade band. Nu har de dock förkunnat att deras fantastiska historia går mot sitt slut. "One Last Kiss: End of the Road World Tour" ska bli bandets svanesång och 2019 anlöper denna avskedsturné SRF. En show långt utöver det vanliga utlovas i vanlig ordning från Starchild, Demon, Spaceman och Catman alias Paul Stanley, Gene Simmons, Tommy Thayer och Eric Singer. Inte att förglömma odödliga låtar som "Detroit Rock City", "Rock and roll all nite", "Love gun" och "Shout it out loud" som nu ska genljuda genom SRF-natten för sista gången. Ett historiskt event som inte får missas.
Till toppen
Ritchie Blackmore's Rainbow UK/SP
Historien om Rainbow börjar 1975, när en av världens största gitarrhjältar Ritchie Blackmore lämnar Deep Purple för ett nytt projekt. Fram till 1984 blir Rainbow en tummelplats för några av hårdrockens främsta musiker och släpper sju studioalbum fulla av klassiker som "Man on the silver mountain", "Stargazer", "Long live rock'n'roll" och "Since you been gone". 1993-97 blir det en ny sväng och ännu en ny platta, varpå Ritchie sadlar om med folkbetonade Blackmore's Night och Rainbow är historia. Tills 2015, då Ritchie blåser liv i giganten igen, med bland andra svenske keyboardkungen Jens Johansson och spanske sångarfyndet Ronnie Romero. 2018 släpps nyskrivna låten "Waiting for the sign", och 2019 gör Rainbow efterlängtad SRF-debut som en av endast fyra utvalda Europakonserter denna säsong.
Till toppen
Def Leppard UK/IRE
1977 var Def Leppard tonårsundret från Sheffield som kryddade sin hårdrock med glam- och glitterrock. Från albumdebuten 1980 upplevde de en av de främsta framgångssagor som hårdrocken skådat. Kommersiellt toppade de på "Pyromania" (1983) och "Hysteria" (1987), två av alla tiders bäst säljande skivor. Senaste albumet "Def Leppard" (2015) var dock ett veritabelt styrkebevis som klargjorde att bandets kreativa gnista ännu brinner stark. Sedan 1992 består Def Leppard av sångaren Joe Elliott, gitarristerna Phil Collen och Viv Campbell, basisten Rick Savage och trummisen Rick Allen. Bandets svenska fans är många och hängivna, och den som inte bevittnat något av deras tidigare framträdanden på SRF har ett storslaget uppvaknande att vänta.
Till toppen
Amon Amarth SE
Klassisk heavy metal med death metal-sång eller death metal med klassiska heavy metal-riff? Välj själv. Oavsett beskrivning har Amon Amarth blivit en av Sveriges i nuläget mest framgångsrika metalexporter, och har bara blivit större med varje albumsläpp sedan 1998 års debut. Tionde och senaste albumet "Jomsviking" (2016) - bandets texter har haft vikingatema från start - har slagit alla deras tidigare försäljningsrekord och den efterlängtade uppföljaren ska vara ute i god tid innan Amon Amarth äntrar scenen på SRF 2019.
Till toppen
Demons & Wizards GER/US
Ett av power metals mest mytomspunna projekt bildades 1998 av sångaren Hansi Kürsch (Blind Guardian) och gitarristen Jon Schaffer (Iced Earth). Efter två hyllade album, "Demons & Wizards" (2000) och "Touched by the Crimson King" (2005), lades projektet på is på obestämd tid, helt enkelt för att båda huvudmännen var så upptagna. 2017 aviserade dock Schaffer att han skrev på ett nytt Demons & Wizards-album, och sommaren 2018 utbröt jubel vid beskedet att bandet under 2019 ska spela live för första gången sedan 2000. På Wacken Open Air, ProgPower - och nu Sweden Rock Festival.
Till toppen
Arch Enemy SE/CAN
Inom melodiös death metal är Arch Enemy ett av Sveriges, och världens, stora namn. Bandet debuterade 1996 och från 2000 hamnade de verkligen på kartan sedan Angela Gossow intagit growlarpositionen. Fem succéskivor senare överlät Angela nämnda post på Alissa White-Gluz 2014. Ännu ett succédrag - Arch Enemys nionde och tionde album "War eternal" (2014) och "Will to power" (2017) har blivit väldiga framgångar. På den sistnämnda blev även Jeff Loomis (ex-Nevermore) ny andregitarrist vid bandledaren Michael Amotts sida.
Till toppen
Hammerfall SE
Med debutalbumet "Glory to the brave" (1997) blev göteborgska Hammerfall ledstjärnor för den så kallade power metal-vågen. Succén fortsatte på efterföljande skivor - och låtar som "Heeding the call", "Renegade" och "Hearts on fire" är i dag klassiker och Hammerfall själva att betrakta som ett av den svenska hårdrockshistoriens viktigaste band. Efter ett par något mer experimentella släpp kring 10-talets början har bandet, till fansens glädje, återvänt till ursprunget på de två senaste albumen "(r)Evolution" (2014) och "Built to last" (2016).
Till toppen
Krokus CH
Schweiz' kanske mest legendariska hårdrockband bildades 1974 och var som allra störst i början av 80-talet, med album som "Metal rendez-vous" (1980) och "Headhunter" (1983) och låtar som "Bedside radio", "Long stick goes boom" och "Screaming in the night". På det stora hela har Krokus hållit fast vid sin patenterade stil - som ett hårdare AC/DC - och har under 2000-talet upplevt något av en andra storhetstid. Men nu är det snart slut på det roliga. 2019 åker Krokus på avskedsturné och SRF blir en av de anhalter där fansen får chansen till ett sista farväl.
Till toppen
SKID ROW US/SA
På det tidiga 90-talet var Skid Row från New Jersey ett av hårdrockens största band. Deras två första album "Skid Row" (1989) och "Slave to the grind" (1991) blev mångmiljonsäljare och ynglade av sig klassiker som "Youth gone wild", "18 and life", "I remember you" och "Monkey business". Bandet föll sedermera samman, för att återförenas 1999 utan förutvarande sångaren Sebastian Bach. För en tid hade Skid Row vissa problem att finna en ny musikalisk identitet, och rätt sångare. Det första löste sig med ankomsten av första delen av skivtrilogin "United world rebellion" 2013, och det andra då ZP Theart (ex-DragonForce) officiellt övertog sångarposten 2017. Sista delen i nämnda skivtrilogi är tänkt att ges ut 2019.
Till toppen
At The Gates SE
De var med om att grunda det så kallade Göteborgssoundet i mitten av 90-talet - efter att redan tidigare ha profilerat sig som ett av de mest originella och progressivt influerade death metal-banden. Efter släppet av deras fjärde och mest inflytelserika album "Slaughter of the soul" (1995) lades At The Gates ner. 2007 återförenades de dock till allmänt jubel, och de två efterföljande albumen "At war with reality" (2014) och "To drink from the night itself" (2018) har klargjort att At The Gates inte bara är legender, utan även ett band för samtiden.
Till toppen
Annihilator CAN
Med mer än tre miljoner sålda skivor är Annihilator ett av Kanadas mest framgångsrika hårdrockband någonsin. Debuten "Alice in hell" (1989), en banbrytande blandning av thrash metal och progressiva rytmer, gav dem ett omedelbart gemenbrott och en egen nisch. Där har de med framgång hållit stånd med varje platta sedan dess, senast 2017 års "For the demented" (det nästa och sjuttonde studioalbumet kommer under 2019). Jeff Waters gudabenådade gitarrspel och karakteristiska låtskrivande står i centrum för bandets sound och ger det dess unika karaktär.
Till toppen
Magnum UK
Debuten "Kingdom of madness" kom 1978, genombrottsalbumet "On a storyteller's night" kom 1985. Under alla år har Birminghams Magnum varit pålitliga leverantörer av tidlös, melodiös hårdrock med mystiska inslag, och deras publik är hängiven även med hårdrocksmått mätt. 2018 utgavs bandets 20:e studioalbum "Lost on the road to eternity", som blivit ett av deras mest framgångsrika någonsin. Sverige är sedan länge ett av Magnums starkaste fästen, och här kan Bob Catley (sång), Tony Clarkin (gitarr) och de andra alltid räkna med ett furstligt mottagande.
Till toppen
Joe Lynn Turner US
Joe Lynn Turner är en av hårdrocksvärldens mest distinkta och populära sångare. Hans meritlista omfattar Rainbow, Yngwie Malmsteen och Deep Purple, hans mer sentida band som Mother's Army, Sunstorm och Rated X har också åstadkommit stordåd - och då har vi inte ens nämnt hans omfattande solokarriär. Joe var tänkt att framträda på SRF 2018 men fick då ställa in på grund av sjukdom. Men "den som väntar på något gott" - nu får vi se honom där 2019 i stället.
Till toppen
Uli Jon Roth GER
Han slog igenom på 70-talet som Michael Schenkers ersättare i Scorpions. Sedan 1978 har dock Uli Jon Roth varit sin egen herre - först i Electric Sun och därpå som renodlad soloartist. Som gitarrist är han en av tidernas mest legendariska och inflytelserika, med en unik och särpräglad stil som gjort honom till pionjär inom den neoklassiska hårdrocken. 2018 firade han 50 år som liveartist med att turnera med sin omfattande katalog, och 2019 når alltså denna turné SRF.
Till toppen
Death Angel US
Deras unga ålder i kombination med deras tekniska skicklighet bidrog till att göra Death Angel till ett av de stora namnen i "den andra vågen" av amerikansk thrash metal. Tre klassiska album blev det mellan 1987-90 - 1991 lades bandet ned i sviterna efter en traumatisk busskrasch. Tio år senare återförenades de dock och har sedan dess släppt ytterligare fem album. Ännu ett, som blir uppföljaren till den hyllade "The evil divide" (2016), är på gång och ska vara ute i god tid före SRF.
Till toppen
Demon UK
Ett av flaggskeppen från New Wave of British Heavy Metal som tillhör SRF-publikens stående favoriter. Demon har sedan 1981 utgett tretton studioalbum, omfattande såväl traditionell heavy metal som AOR och progressiv rock. Ett av de mest älskade är "The unexpected guest" (1982), innehållande fanfavoriter som "Don't break the circle", "Sign of a madman" och "Deliver us from evil". På SRF denna gång kommer Demon att köra just detta album i dess helhet, plus lite till, så Ronnie James Dio-like sångaren Dave Hill lär få ta i lite extra för att överrösta publiken.
Till toppen
Beast in Black FIN/GR
Gitarristen Anton Kabanen slog igenom som medlem av Battle Beast, vars tre första - mycket framgångsrika - album skrevs helt av honom. Efter skilsmässan från Battle Beast 2015 bildade han Beast In Black, med bland andra grekiske mästersångaren Yannis Papadopoulos och gitarristen Kasperi Heikkinien (U.D.O., Amberian Dawn) vid sin sida. Förstlingsverket "Berserker" (2017) utgörs av Kabanens välkända version av hitkroksspäckad power metal och har blivit varmt hyllad av såväl publik som recensenter.
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock