ARTISTER 2019

KISS US
Från den första sminkade perioden 1973-1983, till den avsminkade 1983-1996, och slutligen den andra sminkade perioden som ännu pågår. Kiss har, under alla år och epoker, förblivit ett av rockens största och mest omtalade band. Nu har de dock förkunnat att deras fantastiska historia går mot sitt slut. "One Last Kiss: End of the Road World Tour" ska bli bandets svanesång och 2019 anlöper denna avskedsturné SRF. En show långt utöver det vanliga utlovas i vanlig ordning från Starchild, Demon, Spaceman och Catman alias Paul Stanley, Gene Simmons, Tommy Thayer och Eric Singer. Inte att förglömma odödliga låtar som "Detroit Rock City", "Rock and roll all nite", "Love gun" och "Shout it out loud" som nu ska genljuda genom SRF-natten för sista gången. Ett historiskt event som inte får missas.
Till toppen
Ritchie Blackmore's Rainbow UK/SP
Historien om Rainbow börjar 1975, när en av världens största gitarrhjältar Ritchie Blackmore lämnar Deep Purple för ett nytt projekt. Fram till 1984 blir Rainbow en tummelplats för några av hårdrockens främsta musiker och släpper sju studioalbum fulla av klassiker som "Man on the silver mountain", "Stargazer", "Long live rock'n'roll" och "Since you been gone". 1993-97 blir det en ny sväng och ännu en ny platta, varpå Ritchie sadlar om med folkbetonade Blackmore's Night och Rainbow är historia. Tills 2015, då Ritchie blåser liv i giganten igen, med bland andra svenske keyboardkungen Jens Johansson och spanske sångarfyndet Ronnie Romero. 2018 släpps nyskrivna låten "Waiting for the sign", och 2019 gör Rainbow efterlängtad SRF-debut som en av endast fyra utvalda Europakonserter denna säsong.
Till toppen
Def Leppard UK
1977 var Def Leppard tonårsundret från Sheffield som kryddade sin hårdrock med glam- och glitterrock. Från albumdebuten 1980 upplevde de en av de främsta framgångssagor som hårdrocken skådat. Kommersiellt toppade de på "Pyromania" (1983) och "Hysteria" (1987), två av alla tiders bäst säljande skivor. Senaste albumet "Def Leppard" (2015) var dock ett veritabelt styrkebevis som klargjorde att bandets kreativa gnista ännu brinner stark. Sedan 1992 består Def Leppard av sångaren Joe Elliott, gitarristerna Phil Collen och Viv Campbell, basisten Rick Savage och trummisen Rick Allen. Bandets svenska fans är många och hängivna, och den som inte bevittnat något av deras tidigare framträdanden på SRF har ett storslaget uppvaknande att vänta.
Till toppen
ZZ Top US
Trion från Texas är troligtvis ett av världens mest kända band, med fans i alla läger. De albumdebuterade 1971 med sin välkända, rykande blues- och boogierock med smarta och småfräcka texter. 1983 gick ZZ Top från framgångsrika till superstjärnor med albumet "Eliminator", där boogien kryddats med synthesizers på ett banbrytande sätt. Fram till idag har Billy Gibbons (gitarr, sång), Dusty Hill (bas, sång) och Frank Beard (trummor) utgett femton studioalbum innehållande otaliga megaklassiker som "Tush", "La Grange", "Gimme all your lovin'", "Sharp dressed man" och "Sleeping bag", för att bara nämna några. Och deras popularitet förblir lika intakt som deras ikoniska "ansiktshår, solglasögon och cowboyhatt"-look.
Till toppen
Slayer US
Slayers debut "Show no mercy" (1983) var då det brutalaste som världen hört, och med skivor som thrashbibeln "Reign in blood" (1986) och den episka "Seasons in the abyss" (1990) blev deras namn definitivt odödliggjort. Slayer har med framgång fortsatt hävda sig på metalscenen, som med senaste albumet "Repentless" (2015). Men nu nalkas slutet för ett av extremmetallens mest inflytelserika band. I maj 2018 inledde Slayer sin farvälturné, som ska avslutas under 2019 och med SRF som enda svenska anhalt under festivalsäsongen. SRF 2019 blir alltså troligen deras sista Sverigespelning - någonsin.
Till toppen
Tenacious D US
Det började som en barshow, fortsatte med tv-framträdanden, och med albumet "Tenacious D" (2001) tog duon Jack Black och Kyle Gass steget fullt ut som seriöst satsande (hård)rockband. Musikens rockopera-lika upplägg och den småfräcka, självironiska humorn gjorde Tenacious D kontroversiella för vissa purister, men skivan blev en succé och låtar som "Tribute" och "Fuck her gently" är numera kultklassiker. Tenacious D har vid det här laget uppnått en ansenlig popularitet, inte minst i Sverige, och utgav i november sitt fjärde album "Post-Apocalypto" som är baserat på bandets animerade Youtube-show med samma namn.
Till toppen
Disturbed US
Disturbed från Chicago är ett av det nya millenniets största amerikanska metalband. Av deras sju studioalbum sedan år 2000 har fem gått direkt till nummer ett på Billboard. Fastän de ofta beskrivs som "alternative metal", menar sig Disturbed själva föra vidare traditionen från band som Black Sabbath, Metallica, Queensrÿche och Pantera - aggressiv, kompakt metal med kraftfull sång från David Draiman. Efter fem album rågade med hits som "Prayer", "Stricken" och "Inside the fire" gick Disturbed i dvala, men återvände till mångas glädje 2015 med albumet "Immortalized". Detta följdes av "Evolution" 2018, och 2019 gör Disturbed sitt första SRF-framträdande på 11 år.
Till toppen
Dream Theater US
Det var 1992, med andra albumet "Images and words", som Dream Theater blev ett världsnamn och fanbärare för den speltekniskt storslagna subgenre som sedermera fick namnet prog metal. De räknas sedan länge bland vår tid mest inflytelserika hårdrockband alla kategorier och de har sammantaget sålt över 12 miljoner skivor. 2019, 30 år efter sin skivdebut, släpper de sitt sextonde studioalbum "Distance over time", som ska bli tyngre än föregångaren "The astonishing" - helt enligt bandets vana att inte släppa samma skiva två gånger.
Till toppen
Amon Amarth SE
Klassisk heavy metal med death metal-sång eller death metal med klassiska heavy metal-riff? Välj själv. Oavsett beskrivning har Amon Amarth blivit en av Sveriges i nuläget mest framgångsrika metalexporter, och har bara blivit större med varje albumsläpp sedan 1998 års debut. Tionde och senaste albumet "Jomsviking" (2016) - bandets texter har haft vikingatema från start - har slagit alla deras tidigare försäljningsrekord och den efterlängtade uppföljaren ska vara ute i god tid innan Amon Amarth äntrar scenen på SRF 2019.
Till toppen
Styx US/CAN
På 70-talet och det tidiga 80-talet var Styx ett av USA:s största band. Deras speciella blandning av progressiva arrangemang och smittsamma melodier genererade hits som "Come sail away", "Renegade", "Lady" och "Mr Roboto", och albumen sålde i mångmiljonupplagor. Dagens Styx leds av klassiska medlemmarna James Young och Tommy Shaw (båda på gitarr och sång) och mångårige keyboardisten/sångaren Lawrence Gowan, och är vida känt som ett lysande liveband. Att 2017 års "The mission" hyllats som en comeback i gammal god stil gör förstås ingenting sämre.
Till toppen
Behemoth PL
Polens största hårdrockband någonsin körde kort och gott black metal vid bildandet 1991. Fjärde albumet "Satanica" (1999) markerade deras historiska vändpunkt till blackened death, och följdes av ytterligare succéer som "Demigod" (2004) och "The apostasy" (2007). Med sina senaste album "The Satanist" (2014) och "I love you at your darkest" (2018) har Behemoth inträtt på den rent gotiska svärtans domäner - för att inte tala om växt ytterligare till ett av vår tids mest prominenta metalband.
Till toppen
Demons & Wizards GER/US
Ett av power metals mest mytomspunna projekt bildades 1998 av sångaren Hansi Kürsch (Blind Guardian) och gitarristen Jon Schaffer (Iced Earth). Efter två hyllade album, "Demons & Wizards" (2000) och "Touched by the Crimson King" (2005), lades projektet på is på obestämd tid, helt enkelt för att båda huvudmännen var så upptagna. 2017 aviserade dock Schaffer att han skrev på ett nytt Demons & Wizards-album, och sommaren 2018 utbröt jubel vid beskedet att bandet under 2019 ska spela live för första gången sedan 2000. På Wacken Open Air, ProgPower - och nu Sweden Rock Festival.
Till toppen
Arch Enemy SE/CAN
Inom melodiös death metal är Arch Enemy ett av Sveriges, och världens, stora namn. Bandet debuterade 1996 och från 2000 hamnade de verkligen på kartan sedan Angela Gossow intagit growlarpositionen. Fem succéskivor senare överlät Angela nämnda post på Alissa White-Gluz 2014. Ännu ett succédrag - Arch Enemys nionde och tionde album "War eternal" (2014) och "Will to power" (2017) har blivit väldiga framgångar. På den sistnämnda blev även Jeff Loomis (ex-Nevermore) ny andregitarrist vid bandledaren Michael Amotts sida.
Till toppen
Hammerfall SE
Med debutalbumet "Glory to the brave" (1997) blev göteborgska Hammerfall ledstjärnor för den så kallade power metal-vågen. Succén fortsatte på efterföljande skivor - och låtar som "Heeding the call", "Renegade" och "Hearts on fire" är i dag klassiker och Hammerfall själva att betrakta som ett av den svenska hårdrockshistoriens viktigaste band. Efter ett par något mer experimentella släpp kring 10-talets början har bandet, till fansens glädje, återvänt till ursprunget på de två senaste albumen "(r)Evolution" (2014) och "Built to last" (2016).
Till toppen
Saxon UK
Ett av Sweden Rock-publikens stående favoritband. Saxon skivdebuterade 1979, slog igenom året därpå med andra albumet "Wheels of steel", och har sedan dess med smärre avvikelser fortsatt leverera klassisk brittisk heavy metal på hittills 22 studioalbum, senast 2018 års "Thunderbolt". Saxons konsekvent höga klass på sina skivor och i synnerhet sina liveframträdanden är två viktiga orsaker till att bandet fortfarande är så populärt. En annan är att Biff Byford är en av hårdrockens mest betvingande frontmän.
Till toppen
Krokus SUI
Schweiz' kanske mest legendariska hårdrockband bildades 1974 och var som allra störst i början av 80-talet, med album som "Metal rendez-vous" (1980) och "Headhunter" (1983) och låtar som "Bedside radio", "Long stick goes boom" och "Screaming in the night". På det stora hela har Krokus hållit fast vid sin patenterade stil - som ett hårdare AC/DC - och har under 2000-talet upplevt något av en andra storhetstid. Men nu är det snart slut på det roliga. 2019 åker Krokus på avskedsturné och SRF blir en av de anhalter där fansen får chansen till ett sista farväl.
Till toppen
Easy Action SE
Det glammiga original-Easy Action har återförenats tidigare, till stort jubel. Men nu återförenas för första gången den efterföljande sättningen, med den senare rikskände sångaren Tommy Nilsson, som gjorde albumet "That makes one" (1986) - en höjdpunkt inom svensk pudelrock. Nilsson, gitarristerna Kee Marcello (ex-Europe) och Chris Lind, basisten Nalle Påhlsson (Treat, Therion) samt bandets gamle livekeyboardist Jörgen Ingeström infinner sig i sommar för att framföra "Rosie", "In the middle of nowhere", "Talk of the town" ... ja, kort sagt den klassiska skivan i dess helhet, exklusivt på Sweden Rock Festival!
Till toppen
Blackberry Smoke US
Blackberry Smoke från Atlanta, Georgia hör till den moderna sydstatsrockens största stjärnor. "Moderna" är förstås kanske inte rätta ordet, då bandets musik i högsta grad bygger på arv och traditioner. Dels från genrelegendarer som Allman Brothers Band, Black Oak Arkansas och Marshall Tucker Band, dels från outlaw country. Blackberry Smoke släppte 2018 sitt sjätte studioalbum "Find a light" som blivit ännu en framgång inte minst i Sverige där bandet sedan flera år har en hängiven fanskara.
Till toppen
UFO UK/US
Ett av de mest klassiska och stilbildande banden inom melodiös hårdrock. Sedan 1970 års debut har UFO släppt 22 studioalbum och skapat odödliga låtar som "Doctor doctor", "Lights out", "Only you can rock me" och "Rock bottom". Men nu närmar sig slutet. Sångaren Phil Mogg har aviserat att han slutar efter en sista turné för att fira bandets 50-årsjubileum 2019, med endast få utvalda spelningar utanför Storbritannien och med återvändande Neil Carter som ersättare för nyligen avlidne Paul Raymond. SRF 2019 blir därmed UFO:s tack och farväl till sin trogna svenska publik.
Till toppen
Skid Row US/SA
På det tidiga 90-talet var Skid Row från New Jersey ett av hårdrockens största band. Deras två första album "Skid Row" (1989) och "Slave to the grind" (1991) blev mångmiljonsäljare och ynglade av sig klassiker som "Youth gone wild", "18 and life", "I remember you" och "Monkey business". Bandet föll sedermera samman, för att återförenas 1999 utan förutvarande sångaren Sebastian Bach. För en tid hade Skid Row vissa problem att finna en ny musikalisk identitet, och rätt sångare. Det första löste sig med ankomsten av första delen av skivtrilogin "United world rebellion" 2013, och det andra då ZP Theart (ex-DragonForce) officiellt övertog sångarposten 2017. Sista delen i nämnda skivtrilogi är tänkt att ges ut 2019.
Till toppen
Axel Rudi Pell GER/US
Den tyske gitarristen Axel Rudi Pell är en av vår tids mest produktiva, och framgångsrika utövare av klassisk melodiös hårdrock i Deep Purples och Rainbows anda. Efter fyra album med kultbandet Steeler 1984-88 solodebuterade han 1989, och har som soloartist släppt 17 studioalbum, fyra livealbum, ett coveralbum och inte minst fem samlingsalbum med de ballader för vilka han blivit berömd. Även hans medmusiker hör till hårdrockens toppskikt och inkluderar sångaren Johnny Gioeli (Hardline) och trummisen Bobby Rondinelli (Rainbow, Black Sabbath, Doro, Riot m fl).
Till toppen
At The Gates SE
De var med om att grunda det så kallade Göteborgssoundet i mitten av 90-talet - efter att redan tidigare ha profilerat sig som ett av de mest originella och progressivt influerade death metal-banden. Efter släppet av deras fjärde och mest inflytelserika album "Slaughter of the soul" (1995) lades At The Gates ner. 2007 återförenades de dock till allmänt jubel, och de två efterföljande albumen "At war with reality" (2014) och "To drink from the night itself" (2018) har klargjort att At The Gates inte bara är legender, utan även ett band för samtiden.
Till toppen
Three Days Grace CAN
Dessa kanadensare hör till vår tids titaner inom postgrunge. De fick i juni sin 14:e listtoppande singel på Billboardlistan, och spräckte därmed Van Halens 20 år gamla rekord. Sedan debuten 2003 har Three Days Grace släppt sex album och nått certifierad rockstjärnestatus i synnerhet i hemlandet och i USA. Senaste albumet "Outsider" (2018), deras andra med nuvarande sångaren Matt Walst, har fått mycket beröm och låtar som "The mountain" och "Infra-red" har gjort bandets långa lista av hits ännu längre.
Till toppen
Candlemass SE
Cirkeln är sluten för ett av världens mest legendariska doom metal-band. Candlemass har återförenats med sångaren Johan Längqvist, med vilken de gjorde sitt milstolpe till debutalbum "Epicus doomicus metallicus" (1986) - och resten är metalhistoria. SRF 2019 ser även återkomsten för tidigare sjukledige bandledaren och basisten Leif Edling, så här snackar vi återförening dubbelt upp. Setlistan kommer dagen till ära att luta sig tungt mot ovannämnda debutalbum, men även smakprov från Candlemass kommande platta med Längqvist på sång utlovas.
Till toppen
Danko Jones CAN
Den kanadensiska trion, med sin stenhårda och kompakta garagerock, var populära i Sverige flera år före 2002 års debutalbum "Born a lion", i egenskap av exceptionellt liveband. Numera har Danko Jones en ännu större trogen publik, i Sverige och annorstädes, efter åtta album innehållande klassiker som "Lovercall", "Code of the road" och "Full of regret" bland många, många fler. Första aptitretaren från nästa album, "We're crazy", kommer av allt att döma att kallas klassiker även den.
Till toppen
LOK SE
Brutal men diggvänlig alternative metal med svenska texter. Det konceptet gjorde LOK från Partille till ett av Sveriges största hårdrocksband runt millennieskiftet. Debutalbumet "Naken, blästrad och skitsur" (1999) var en hitspäckad succé hos både publik och kritiker. Efter ytterligare två album lades bandet ned 2002, och ur deras aska uppstod Lillasyster. Nu är LOK tillbaka, för att göra sin första konsert på 17 år - på Sweden Rock!
Till toppen
Powerwolf GER/ROM
Sedan 2005 års debutalbum har Powerwolfs karriär gått stadigt framåt. Deras speciella koncept med lätt gothkryddad power metal plus corpsepaint samt texter baserade på rumänska monsterlegender och religiösa skändligheter, gör dem till ett av de mest igenkännliga banden inom melodisk metal i dag - och de är även, tillsammans med Sabaton, ett av de största. Med senaste och sjunde albumet "The sacrament of sin" (2018) har Powerwolf fått ännu en succé, och gett fansen ytterligare några nya favoritlåtar som "Demons are a girl's best friend" och "Killers with the cross".
Till toppen
Deadland Ritual UK/US
Säg hej till hårdrockens nya supergrupp. Sång: Franky Perez (Apocalyptica). Gitarr: Steve Stevens (Billy Idol). Trummor: Matt Sorum (ex-Guns N' Roses). Och bas: ingen mindre än Geezer Butler (ex-Black Sabbath). Bandet skriver för närvarande på sitt debutalbum som ska innehålla hård, bluesig rock'n'roll. Aktuella smakprovet "Down in flames" för tankarna till Soundgardens och Alice In Chains' storhetstid, med ett basgung som bokstavligen ingen utom Geezer Butler kunnat åstadkomma.
Till toppen
Hank Von Hell NO
Som Hank von Helvete var Hans-Erik Dyvik Husby frontman i legendariska Turbonegro, med vilka han gjorde sex studioalbum före sitt avhopp 2010. Därefter har han bland annat spelat titelrollen i den svenska filmen "Cornelis". 2018 gjorde han comeback som soloartist, under sitt nuvarande artistnamn, med albumet "Egomania". Ett verk som har glatt trogna Hank-fans med den bredd, de starka refränger och småfräcka texter som förknippas med Turbonegro.
Till toppen
Unleashed SE
Unleashed är en av "the big four" på Stockholms death metal-scen (tillsammans med Entombed, Dismember och Grave), och förblir ett av genrens mest populära och respekterade band. Mycket tack vare deras kompromisslöshet och konsekvens. Lyssna på debuten "Where no life dwells" (1991) och senaste och trettonde albumet "The hunt for White Christ" (2018) efter varandra, och du hör samma genuina death metal med vikingatema.
Till toppen
Magnum UK
Debuten "Kingdom of madness" kom 1978, genombrottsalbumet "On a storyteller's night" kom 1985. Under alla år har Birminghams Magnum varit pålitliga leverantörer av tidlös, melodiös hårdrock med mystiska inslag, och deras publik är hängiven även med hårdrocksmått mätt. 2018 utgavs bandets 20:e studioalbum "Lost on the road to eternity", som blivit ett av deras mest framgångsrika någonsin. Sverige är sedan länge ett av Magnums starkaste fästen, och här kan Bob Catley (sång), Tony Clarkin (gitarr) och de andra alltid räkna med ett furstligt mottagande.
Till toppen
Gorgoroth NO
Inom klassisk norsk black metal var Gorgoroth ett av de senare banden att skivdebutera - 1994 - men de har i gengäld förblivit desto trognare mot traditionerna hos "True Norwegian Black Metal", vilket också är namnet på bandets livealbum från 2008. Gorgoroths nio studioalbum, däribland klassiker som "Under the sign of hell" (1997) och det senaste "Instinctus bestialis" (2015) handlar, med få undantag, om stiltrogen, skoningslös black metal, och olikt många kollegor har de aldrig kompromissat med det sataniska konceptet.
Till toppen
Batushka POL
Batushkas (namnet betyder "fader") debut "Litourgiya" hyllades som ett av de mest originella black metal-albumen på länge då det först utgavs 2015. Två år senare återutgavs det av välkända skivbolaget Metal Blade och nådde då en ännu större publik. Bandet har jämförts med Ghost, men musikaliskt är likheterna små: Batushka blandar black metal med mässande på kyrkoslaviska (!), medlemmarnas identiteter är hemliga och de överlåter på lyssnarna att avgöra hur sataniska eller inte de är.
Till toppen
Joe Lynn Turner US
Joe Lynn Turner är en av hårdrocksvärldens mest distinkta och populära sångare. Hans meritlista omfattar Rainbow, Yngwie Malmsteen och Deep Purple, hans mer sentida band som Mother's Army, Sunstorm och Rated X har också åstadkommit stordåd - och då har vi inte ens nämnt hans omfattande solokarriär. Joe var tänkt att framträda på SRF 2018 men fick då ställa in på grund av sjukdom. Men "den som väntar på något gott" - nu får vi se honom där 2019 i stället.
Till toppen
Uli Jon Roth GER
Han slog igenom på 70-talet som Michael Schenkers ersättare i Scorpions. Sedan 1978 har dock Uli Jon Roth varit sin egen herre - först i Electric Sun och därpå som renodlad soloartist. Som gitarrist är han en av tidernas mest legendariska och inflytelserika, med en unik och särpräglad stil som gjort honom till pionjär inom den neoklassiska hårdrocken. 2018 firade han 50 år som liveartist med att turnera med sin omfattande katalog, och 2019 når alltså denna turné SRF.
Till toppen
Electric Boys SE
Originell, funkig hårdrock med starka popmelodier. Utifrån det konceptet skapade Electric Boys vid 90-talets början klassiker som "All lips n' hips" och "Mary in the mystery world" och skrev in sig i svensk hårdrockshistoria. Efter några års uppehåll återvände bandet med förnyad styrka 2009 och på nya och sjätte fullängdsalbumet "The ghost ward diaries" går de ytterligare ett steg längre. Med denna deras djärvaste och mest eklektiska platta hittills skrivs ett nytt kapitel i Electric Boys historia.
Till toppen
Death Angel US
Deras unga ålder i kombination med deras tekniska skicklighet bidrog till att göra Death Angel till ett av de stora namnen i "den andra vågen" av amerikansk thrash metal. Tre klassiska album blev det mellan 1987-90 - 1991 lades bandet ned i sviterna efter en traumatisk busskrasch. Tio år senare återförenades de dock och har sedan dess släppt ytterligare fem album. Ännu ett, som blir uppföljaren till den hyllade "The evil divide" (2016), är på gång och ska vara ute i god tid före SRF.
Till toppen
Demon UK
Ett av flaggskeppen från New Wave of British Heavy Metal som tillhör SRF-publikens stående favoriter. Demon har sedan 1981 utgett tretton studioalbum, omfattande såväl traditionell heavy metal som AOR och progressiv rock. Ett av de mest älskade är "The unexpected guest" (1982), innehållande fanfavoriter som "Don't break the circle", "Sign of a madman" och "Deliver us from evil". På SRF denna gång kommer Demon att köra just detta album i dess helhet, plus lite till, så Ronnie James Dio-like sångaren Dave Hill lär få ta i lite extra för att överrösta publiken.
Till toppen
Beast in Black FIN/GR
Gitarristen Anton Kabanen slog igenom som medlem av Battle Beast, vars tre första - mycket framgångsrika - album skrevs helt av honom. Efter skilsmässan från Battle Beast 2015 bildade han Beast In Black, med bland andra grekiske mästersångaren Yannis Papadopoulos och gitarristen Kasperi Heikkinien (U.D.O., Amberian Dawn) vid sin sida. Förstlingsverket "Berserker" (2017) utgörs av Kabanens välkända version av hitkroksspäckad power metal och har blivit varmt hyllad av såväl publik som recensenter.
Till toppen
Blue Coupe US
På 70-talet var Dennis Dunaway basist i det klassiska Alice Cooper-bandet, och bröderna Joe och Albert Bouchard var rytmsektionen i den klassiska sättningen av Blue Öyster Cult. Det är dessa tre som i dag utgör Blue Coupe, som för närvarande jobbar på sitt tredje album i eget namn. Självklart är det hederlig hård 70-talsrock det handlar om, och lika självklart är det förstås att setlistan även inkluderar legendariska Alice Cooper- och BÖC-låtar.
Till toppen
Green Jellÿ US
Ett av de första och mest välkända "comedy metal"-banden slog igenom 1992 med MTV-hiten "Three little pigs", och det efterföljande studioalbumet "Cereal killer soundtrack". Green Jellÿ (uttalas Green Jello) utmärkte sig för punkråa riff, humoristiska texter och bisarra scenkläder inte olika deras polare i GWAR. Efter en längre tids uppehåll är Green Jellÿ nu tillbaka, i vanlig ordning centrerade kring sångaren Bill Manspeaker, och planerar att under 2019 släppa ett nytt album - och Sverigedebutera på Sweden Rock Festival.
Till toppen
The Night Flight Orchestra SE
Ett av de senaste årens mest omtalade band. The Night Flight Orchestra kan beskrivas som en supergrupp där musiker från långt brutalare band - Björn Strid (sång) och David Andersson (gitarr) kommer från Soilwork, Sharlee D'Angelo (bas) från Arch Enemy - ger utlopp för sin kärlek till radiovänlig rock från sent 70- och tidigt 80-tal. Sedan 2012 har de utgett fyra album, varav i synnerhet de två senaste, "Amber galactic" (2017) och "Sometimes the world ain't enough" (2018), nått betydande framgång.
Till toppen
Royal Republic SE
Royal Republic från Malmö spelar hårt svängande garagerock med punkkryddor. Deras första album "We are the royal" (2010) hyllades av både publik och recensenter och producerade tre radiohits, däribland "Tommy-gun". De följande albumen "Save the nation" (2012) och "Weekend man" etablerade Royal Republic som ett internationellt framgångsrikt och hårt turnerande band. Det är ett skäl till att hemmapubliken sett rätt lite av dem i perioder, men nu är det äntligen dags igen.
Till toppen
Jag Panzer US
Colorados Jag Panzer albumdebuterade 1984 med blivande US-power metal-klassikern "Ample destruction". Uppföljaren kom först 1994, men sedan dess har bandet gått framåt och uppåt och upplevt sina största framgångar med de två senaste av deras tio album: "Scourge of the light" (2011) och "The deviant chord" (2017). Kärnan i Jag Panzer är fortfarande intakt, med bland andra höjdarsångaren Harry "Tyrant" Conklin som nyligen besökte Sverige med "supersångartrion" Three Tremors. SRF 2019 blir däremot bandet Jag Panzers Sverigedebut.
Till toppen
Lillasyster (Nationaldagsfirande) SE
Lillasyster är bandet som reste sig ur LOKs aska och övertog dessas status som kungar av modern, brutal metal med svenska texter. Sedan 2007 har Lillasyster utgett fyra album och fått hits av såväl egen fatabur ("Till Scandinavium", "Så jävla bra" med flera) som med covers av Rihanna och Katy Perry. Det är detta band, frontade av Martin Westerstrand (även i LOK), som ska presidera vid Sweden Rocks traditionella nationaldagsfirande, då även någon eller några gäster sannolikt kommer att dyka upp.
Till toppen
Blaze Bayley UK
2019 blir det 25 år sedan den stolte heavy metal-förkämpen Blaze Bayley blev sångare i Iron Maiden. Detta firar han med en jubileumssetlista, exklusiv för europeiska festivaler och med enbart låtar från Iron Maidens plattor med honom på sång. "Sign of the cross", "Man on the edge", "Futureal", "Lord of the flies", "Virus", "The clansman" ... alla dessa klassiker, och fler därtill, utlovas. En storslagen tillbakablick på en epok med kultstatus för inbitna Iron Maiden-fans, och som aldrig tidigare gjorts i denna form.
Till toppen
FM UK
Ett av Europas förnämsta namn på den klassiska AOR-scenen. FM:s debutalbum "Indiscreet" (1986) blev en omedelbar klassiker bland AOR-vänner, och uppföljaren "Tough it out" (1989) blev lika klassisk den. Till mångas sorg splittrades FM 1995, men en "tillfällig" återförening 2007 blev snabbt permanent på grund av överväldigande fanrespons. 2018 släppte FM sitt tionde "riktiga" studioalbum "Atomic generation", där Steve Overland återigen demonstrerar varför han räknas bland scenens främsta sångare.
Till toppen
Krisiun BRA
Tillsammans med Sepultura är Krisiun Brasiliens mest berömda namn inom extrem metal. Den brutala brödratrion albumdebuterade 1995 med "Black force domain" och efterföljande släpp har kort och gott bekräftat och förstärkt deras position som ett ytterst brutalt - och populärt - death metal-band. "Scourge of the enthroned", deras tionde album, släpptes i september 2018 och följs nu av Krisiuns första framträdade på SRF.
Till toppen
Myrath TUN
Tunisiens stoltheter inom prog metal har släppt fyra album sedan 2007, senast "Legacy" (2016), och ett femte är på väg. Influenserna från tunisisk folkmusik har gett Myrath ett mycket eget sound, av vissa kallat "oriental metal". Bandet har spelat över hela världen med bland andra Robert Plant, Dream Theater, WASP, Tarja och Dream Theater och sångaren Zaher Zorgati har även medverkat i Ayreon. Efter att ha framträtt på ett flertal europeiska festivaler - som headliners på ProgPower Europe 2010 - har det nu blivit dags för Myraths SRF-debut.
Till toppen
Thundermother SE
Thundermother bildades i Växjö 2010 och var på sina första två album - "Rock'n'roll disaster" (2014) och "Road fever" (2015) - starkt influerade av AC/DC. När så hela bandet utom gitarristen och grundaren Filippa Nässil hoppade av 2017, valde hon att fortsätta med inte bara nya musiker utan också ett delvis nytt sound. Tredje plattan "Thundermother" (2018) uppvisar en bredare, men fortfarande mycket rockig stil, där Guernica Mancinis kraftfulla sång spelar en viktig roll.
Till toppen
Seventh Wonder SE
Ett av Sveriges mest kända prog metal-band, kanske det allra mest kända. Seventh Wonder har släppt fem album sedan 2005 och nått stor uppskattning bland fans av band som Dream Theater och Symphony X. Att basisten Andreas Blomqvist undervisats av Talisman/Malmsteen-legendaren Marcel Jacob (VIF) och sångaren Tommy Karevik även frontar Kamelot ger en vink om bandets kompetens. Mottagandet för senaste skivan "Tiara" (2018), deras första på åtta (!) år, antyder att Seventh Wonder bara blivit populärare under mellanperioden.
Till toppen
Dynazty SE
2011 deltog Dynazty i Melodifestivalen och utgav debutalbumet "Knock you down". De etablerade sig raskt som en av de starkast lysande stjärnorna inom svensk melodiös hårdrock. Sedan dess har deras sound utvecklats och inte minst hårdnat. Senaste och sjätte albumet "Firesign" (2018) är en riktig melodisk metalsnyting i inte minst Kamelots anda, och har mottagits så positivt att bandet idag är hetare än någonsin. Utmärkte sångaren Nils Molin kan för övrigt höras även i Amaranthe.
Till toppen
Lucifer SE
Sångerskan Johanna Sadonis (ex-The Oath) är Lucifers centralgestalt och den som med gitarristen Gaz Jennings (ex-Cathedral) som parhäst skapade bandets självbetitlade, doom metal-artade debut (2015). Uppföljaren "Lucifer II" (2018) gjordes av en ny sättning centrerad kring Johanna och trummisen Nicke Andersson (Hellacopters, Imperial State Electric). Här drar soundet mer åt, som det brukar heta, "ockult" 70-talshårdrock, en utveckling som mottagits positivt av publiken.
Till toppen
Rock på svenska: en hyllning till Strängen SE
"Rock på svenska" (2018) är den postumt utgivna, hyllade soloskivan från The Hellacopters' alltför tidigt bortgångne gitarrist Robert "Strängen" Dahlqvist (1976-2017). Hyllningsspelningen till denne i höstas, på Debaser Strand i Stockholm, får nu en uppföljare på Sweden Rock Festival. Strängens gamla band kommer alltså, tillsammans med diverse gäster (vilka? Vi håller er uppdaterade), att spela låtar från nämnda album och något från hans tid i Dundertåget och/eller The Hellacopters kan också bli aktuellt.
Till toppen
Dizzy Mizz Lizzy DEN
På debutalbumet "Dizzy Mizz Lizzy " (1994) kombinerade detta danska band classic rock med dåtidens grungesound och sina egna pudelrockrötter - och blev över en natt superstjärnor i hemlandet. Efter uppföljaren "Rotator" (1996) lades Dizzy Mizz Lizzy på is och frontmannen Tim Christensen blev soloartist. 2016 gjorde bandet efterlängtad skivcomeback med "Forward in reverse", och i nuläget är de högst aktiva både live och med att göra sitt fjärde studioalbum.
Till toppen
Jared James Nichols US
Gitarristen Jared James Nichols från Wisconsin är ett av de hetaste namnen inom nutida bluesrock. Sedan 2010 har han hunnit bilda sin egen powertrio, vinna otaliga priser för sitt gitarrspel och öppna för ZZ Top, Lynyrd Skynyrd, Glenn Hughes, Walter Trout, Saxon, UFO, med flera. Han har också utgett två album, senast "Black magic" (2018) som mötts av ytterligare hyllningar från gitarr- och rockentusiaster och till soundet liknar hjältar som Cream och Mountain.
Till toppen
Pete Way Band UK
Slå upp ordet "rockstjärna" i ordboken och du finner en bild av Pete Way intill. Denne legendariske basist är främst känd som en del av UFO:s klassiska sättning (och från de flesta av deras sättningar), och har därutöver ett förflutet hos bland andra Ozzy Osbourne, Fastway och givetvis hans eget Waysted. Pete har varit djupt saknad av många sedan han av hälsoskäl drog sig tillbaka från UFO 2008, och det är oss ett sant nöje att hälsa honom - och hans repertoar av klassiker - välkommna tillbaka.
Till toppen
Sir Reg SE/IRE
Ett av de mest respekterade keltisk-influerade rockbanden i vår tid kommer från Köping - eller, sångaren Brendan Sheehy är tvättäkta irländare. Sir Regs självbetitlade debut släpptes 2010 och fick strålande kritik, liksom de tre efterföljande albumen. Bandets sound är på en gång dansant och punkinfluerat, med akustiska inslag som fiol och mandolin. Enkelt uttryckt: gillar man Dropkick Murphys och Flogging Molly, så gillar man Sir Reg.
Till toppen
Witchfynde UK
Heavy metal med diabolisk atmosfär, utan att vara överdrivet brutal. Utifrån det konceptet gjorde Witchfynde ett debutalbum, "Give'em hell" (1980), som hör till NWOBHM-erans stilbildande klassiker. Att de likt kollegorna i Demon ändrade stil på varje platta förvirrade dock publiken, och efter fyra album lades Witchfynde ned 1986. De återförenades emellertid 1999, till mångas glädje då bandets kultstatus under mellantiden tilltagit dramatiskt. Sedan 2008 är dessutom en av deras mest klassiska sångare, Luther Beltz, tillbaka i sättningen.
Till toppen
A.C.T SE
Ett av Sveriges mest hyllade progressiva rockband bildades 1994 och var som mest produktiva kring millennieskiftet då de utgav sina tre första, kultförklarade album. Till stilen kan A.C.T kallas "old school progressive", med starka popelement - ELO, Queen och Saga hör till influenserna. Fjärde albumet "Silence" (2006) följdes av en lång tystnad som bröts 2014 när "Circus Pandemonium" äntligen släpptes. A.C.T är även högt skattade som liveakt och Herman Saming omtalas ofta som en sångare i världsklass.
Till toppen
The Quill SE
Mönsterås' The Quill kallas ibland pionjärer inom svensk stoner, ibland kort och gott tung, svängig 70-talshårdrock (trummisen Jolle Atlagic med meriter från Hanoi Rocks och Electric Boys bidrar starkt till detta). Snart sagt alla bandets plattor sedan 1995 års debut har fått strålande kritik och glatt deras lojala fanskara. Inte minst då sjätte och senaste albumet "Born from fire" (2017) som markerade återkomsten för klassiske sångaren Magnus Ekwall, som ofta jämförts med Chris Cornell. The Quill tvingades ställa in sin spelning på Sweden Rock Festival 2018 med kort varsel på grund av sjukdom. Ny chans 2019, således.
Till toppen
The Bones SE
The Bones är Karlskronas punkstoltheter. Sedan 1997 har de utgett sju album och fyra ep:s, innehållande sådana kultlåtar som "Do you wanna", "Psycho dad" och "King of fools". I likhet med band som Backyard Babies och Social Distortion kryddar the Bones sin musik med rikliga rock'n'roll-kryddor, vilket gjort dem till publikfavoriter under hundratals festivalframträdanden över hela Europa.
Till toppen
Darkane SE
Efter en lång tystnad återvänder Helsingborgs Darkane till offentligheten för att fira debutplattan "Rusted angel":s 20-årsjubileum. Bandet hör till det sena 90-talets pionjärer inom brutal musik och på sina hittills sex album - varav "The sinister supremacy" (2013) är det senaste - bjuder de på en enormt välspelad hybrid av thrash metal och melodiös death metal. Den högt begåvade och meriterade laguppställningen inkluderar supertrummisen Peter Wildoer och återkomne originalsångaren Lawrence Mackrory (FKÜ, Scarve).
Till toppen
Hällas SE
Hällas från Jönköping uppmärksammades av den så kallade mainstreampubliken i och med 2017 års snärtiga singel "Star rider". Bandets egentliga stil handlar om 70-talsinspirerad progressiv rock modell Wishbone Ash, Camel och Nektar, för att nämna några. En självbetitlad EP kom 2015 och 2017 års debutalbum "Excerpts from a future past" - med bland annat nämnda singel - har etablerat Hällas som ett band med en ytterst lovande framtid.
Till toppen
Zal Cleminson’s Sin Dogs UK
Den skotske gitarristen Zal Cleminsons namn är välkänt från ett antal odödliga skivor med Nazareth, Tear Gas och i synnerhet Sensational Alex Harvey Band (där han uppträdde sminkad som mimare). Nu bryter han en längre tids tystnad med ett nytt band (med medlemmar från ett SAHB-hyllningband). Förstlingsverket "Vol 1" (2018) har mötts av entusiastiska lovord och markerar Zals återgång till sina rötter - det vill säga tung, traditionell hårdrock.
Till toppen
Gathering Of Kings SE
Medlemmarna i Gathering Of Kings undrar om någon minns Phenomena? Denna typ av storslagen, ödesmättad AOR-hårdrockshybrid med många och kända musiker är det alltså fråga om även i deras fall. Efter hyllade singlarna "Forever and a day" (2017) och "Out of my life" (2018) släpps äntligen albumdebuten i januari 2019. Bland sångarna märks Rick Altzi (Masterplan), Björn Strid (Soilwork, Night Flight Orchestra) och Apollo Papathanasio (Spiritual Beggars, ex-Firewind) och instrumentalisterna spelar självklart i samma liga.
Till toppen
Lisa Lystam Family Band SE
Sångerskan Lisa Lystam och hennes band har vunnit stor uppskattning bland bluesentusiaster i och utanför Sverige. Skivdebuten kom i form av en EP 2013 och sedan dess har två fullängdsalbum sett dagens ljus. Bland fansen råder dock stor enighet om att detta band helst ska upplevas live, för att fullt kunna ta in Lisas röst och karisma och musikernas enastående samspelthet och tryck.
Till toppen
OZ FIN
Albumet "Fire in the brain" (1983) och EP:n "Turn the cross upside down" (1984) etablerade finska OZ som ett av samtidens mest kraftfulla heavy metal-band. Efterföljande släpp blev gradvis melodiösare, och 1991 splittrades bandet. Först 2011 återvände OZ med sitt sjätte album "Burning leather", men då var det också återigen som fullfjädrat heavy metal-band. Liksom även 2017, när dagens OZ - centrerat kring trummisen Mark Ruffneck - drämde till med albumet "Transition state".
Till toppen
Brothers of Metal SE
Dalarnas Brothers Of Metal har på kort tid utkristalliserat sig som ett av de mest lovande melodiska metalbanden idag. Förstlingsverket "Prophecy of Ragnarök", återsläppt på AFM Records i november 2018, överflödar av snärtiga riff och hitkrokar med heavy metal-attityd och positiv atmosfär. De tre sångarna och tre gitarristerna bidrar till ett ännu fetare sound - något av det skräddarsydda soundtracket till din nästa mjödhävarrunda.
Till toppen
Burning Witches SUI
Första utgåvan av detta schweiziska heavy metalbands självbetitlade debut från 2017 sålde ut på nolltid. Med uppföljaren "Hexenhammer" (2018) har Burning Witches befäst sin ställning som en av de hetaste heavy metalakterna just nu. Till soundet snackar vi old school heavy och speed av tvättäkta 80-talsmodell, anpassad till livescenen och utan överflödiga studioeffekter. Eller som bandets producent Schmier (Destruction) uttrycker det, en korsning av Judas Priest och Iced Earth.
Till toppen
The Wild! CAN
Blanda rå deltablues med punkattityd och rulla det i sydstatsrock. Resultatet är kanadensiska The Wild!, ett band som tror stenhårt på rock'n'roll i dess ursprungliga form och med dess ursprungliga kaxighet. Deras första EP "GxDxWxB" - förkortning för "God damn wild boys" (2015) - blev något av en sensation i hemlandet. Triumfen fortsatte med fullängdsdebuten "Wild at heart" (2017), och nu är det dags för Europa och Sverige att få uppleva The Wild! livslevande.
Till toppen
Dust Bowl Jokies SE
Sölvesborgs egna rockstoltheter slog sina påsar ihop 2011 tack vare en gemensam kärlek till old school-musik som blues, Rolling Stones, Aerosmith och Fleetwood Mac. Med en omgång sleaze-attityd på det hade man ett eget sound, hittills manifesterat på två internationellt uppmärksammade album, "Cockaigne vaudeville" (2014) och "Dust Bowl Jokies" (2016), som även följts av omfattande turnerande. Singeln "Devil's kin" är första smakprovet inför nästa album.
Till toppen
Black Mamba ITA
Efter mer än 200 gig i södra Europa kommer nu denna italienska powertrio för första gången till våra nordliga breddgrader. Black Mamba står för energifylld hårdrock framförd av tre talangfulla musiker utbildade på musikhögskola i Rom. Med över en halv miljon visningar på YouTube av deras enastående version av Deep Purple-klassikern "Highway star" och en egen platta i bagaget är det nu dags att ta steget till de större scenerna. En ny singel, "Jailer", släpps just före jul och tre mini-album är planerade under 2019.
Till toppen
James Holkworth and The Coolbenders UK/SE
För första gången på över 40 år är James Holkworth tillbaka i musikbranschen, denna gång med sitt nya band The Coolbenders. Bandet innehåller idel svenska toppmusiker, toppat med den lovande engelsmannen Adam Barron på sång (James kan inte sjunga längre efter en olycka i Kanada 1996 med djur involverade). Om du gillar blues, country och klassisk hårdrock kryddad med slidegitarrer, munspel och galna texter så ska du inte missa det här bandet onsdagen den 5 juni. De utlovar dessutom "skumma saker på scen och en hel del pyroteknik". Bandets debutalbum släpps i 23 april 2019 men redan nu hittas smakprov på Spotify och YouTube.
Till toppen
BatAAr SE
BatAAr är ett "visual kei"-metalband från Göteborg med över 500.000 totala följare på Twitter, Instagram och Facebook samt över en miljon visningar på YouTube. Bandet har turnerat i både Japan och Europa och haft med sin musik i storspelet Tekken 7. De senaste två åren har alla bandets släpp direkt debuterat som #1 på iTunes svenska rocklista. Följ med in i BatAArs värld och upplev en blandning musikaliska och visuella intryck som du inte trodde fanns!
Till toppen
Cobra Cult SE
Cobra Cult bildades i slutet av 2015 och en hel del spelningar runt om i landet har följt sedan dess. 2018 släpptes den självbetitlade debutplattan som producerades av Tomas Skogsberg (Sunlight Studios) och Joel Grind (Toxic Holocaust). Cobra Cult är baserade i Stockholm och benämner sin musik som "Rock'n'rollish metalpunk" - en blandning av The Misfits, Monster Magnet och L7.
Till toppen
Electric Hydra SE
Electric Hydra från Stenungsund bildades sent 2017 och har under 2018 hunnit med en hel del spelningar, bland annat på Göteborgs Kulturkalas och som support till bandet Lucifer. 2019 kommer nya singlar släppas digitalt och en sjutumsvinyl är planerad att släppas på Moondawn Records. Rekommenderas för dig som tycker att Kyuss gärna kunde vara lite flummigare, eller att Hawkwind inte är tunga nog.
Till toppen
Gravestone SE
Rå och svängig dödsmetall i punkens anda! Gravestones EP "Rotten kill" (2017) spred sig snabbt inom undergroundkretsarna och i fjol släpptes debutplattan "Sickening" som rankades högt i recensioner och har blivit hyllad av bland andra Trevor Strnad från The Black Dahlia Murder. Efter bara ett fåtal spelningar i Tyskland, Nederländerna och hemstaden Växjö är det nu dags för festivaldebut i hemlandet.
Till toppen
In Silence SE
Sedan starten 2016 har detta Karlstadsgäng börjat skapa sig ett rykte som ett innovativt, modernt metalband. Melodiska inslag, kraftfulla och tunga låtar med vissa lugnare partier och stark kvinnlig sång resulterar i en atmosfärisk mix. Ny musik kommer under 2019.
Till toppen
Scarlet SE
På scen utspelas en blandning av dans, teater och musik. Tänk Alice Cooper fast med vampyrer och inte lika utdraget." Så beskrev sajten Crank It Up nyligen soloartisten Scarlet, en tidigare kyrkosjungande sopran som numera både sjunger och rappar backad av ett band som spelar tung, mörk rock med popliknande arrangemang. Scarlet har under 2018 släppt tre singlar och till sommaren 2019 släpps hennes första EP.
Till toppen
Sins in Vain SE
Inspirerade av precisionen hos In Flames och klarheten hos Evanescence säger sig Sins In Vain vilja kämpa för allas lika värde och riva ner begränsande föreställningar om att metal måste innebära en hård yta och en viss typ av lyssnare. Bandet, som startades 2005, vill istället tilltala både popälskare och inbitna hårdrockare med en modern, melodiös metal som är till lika delar kraftfull och varsam.
Till toppen
The Generations Army SE
Från Höör i centrala Skåne kommer unga bandet The Generations Army. Då influenserna är band som Metallica, Slayer och Exodus är det förstås thrash metal som gäller, med köttiga gitarriff, dubbelpedal, manglande bas och sång som påminner om en ung James Hetfield. I början av 2017 släpptes debutplattan "Still Screaming" och ett år senare kom EP:n "Voices and Visions" med tillhörande musikvideo. Ny fullängdare är planerad för 2019.
Till toppen
ROCKKLASSIKER ALLSTARS SE
Rockklassiker Allstars består i år av Rockklassikers egen rockdrottning Nina Söderquist (Rhapsody In Rock), Robban Bäck (Mustasch/ex-Sabaton), Jona Tee (H.E.A.T.), Sam Söderlindh (Art Nation) och de rutinerade bröderna Bosse och Kebbe Lindmark, bland annat kända från kultbandet Dalton. Bekräftade gästartister är inte helt oväntat en av Rockklassikers andra rockstjärnor Nicke Borg, som i år tar med sig Backyard Babies-kollegan Johan Blomquist upp på scenen. Vi kommer också att få se Rob Marcello (Danger Danger) samt den största överraskningen i år - självaste Blaze Bayley (ex-Iron Maiden), som lovat att bjuda på något utöver det vanliga... Man vet heller aldrig om det dyker upp fler gäster, då allt kan hända när Rockklassiker är inblandade!
Till toppen
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock