Unik utställning

Qiliana-Greg-Graffin-Bad-Religion-foto-Esben-H.jpg

Rock Fossils är en unik vandringsutställning som fokuserar på bisarra och sedan länge utdöda organismer, alla namngivna efter världskända rockstjärnor. Och även om själva kopplingen mellan paleontologi och rockmusik vid första anblick kan tyckas långsökt, är detta är en utställning som passar alldeles utmärkt på Sveriges största hårdrocksfestival.   

 

När forskare för första gången upptäcker fossil som är tidigare okända för vetenskapen så ges möjligheten att formellt namnge dem. Medan många väljer namn som speglar organismernas utseende eller fyndort, så finns det forskare som passar på att döpa dem efter sina favoritmusiker.

 

Mats E. Eriksson är professor i paleontologi vid Lunds universitet och en av de forskare som upptäckt och namngett några av hårdrocksfossilen. Han forskar främst på mikroskopiska fossil och försöker bland annat rekonstruera och förstå flera hundra miljoner år gamla organismer och deras roll i de svunna ekosystemen.

Mats fossil uppkallade efter Lemmy Kilmister och King Diamond blev startskottet för utställningen Rock Fossils, och de var även de första fossil som blev faktiska skulpturer.

 

Första gången i Sverige
Sedan starten 2013 Rock Fossils blivit en kontinuerligt växande vandringsutställning som drivs av en internationell grupp forskare och konstnärer (förutom Mats; Jesper Milàn, Esben Horn, Rune Fjord Jensen och Achim G. Reisdorf). Utställningen har hittills besökt Danmark, Norge, Schweiz, Tyskland och Luxemburg. Och nu är det alltså för första gången Sveriges tur - och även för första gången på en festival.

 

Anatomiskt korrekta skulpturer
Rockfossilskulpturerna är tillverkade av de konstnärliga själarna på 10 Tons i Köpenhamn, en liten firma som specialiserar sig på att göra högklassiga, anatomiskt korrekta skulpturer av såväl utdöda som nulevande organismer.

Utställningen låter betraktaren stirra in i de dödas ögon, samtidigt som den beskriver historien kring fossilen, rockstjärnorna och forskarna som ligger bakom upptäckterna, samt anekdoter kring hur namnen kom till.

Från levande på scen till avbildad i sten
På Sweden Rock kommer besökarna bl.a. att få beskåda livslika skulpturer av fossil som namngivits efter artister som stått på Sweden Rocks scen; Lemmy Kilmister, King Diamond, Bröderna Tolis (Rotting Christ), Alissa White-Gluz (Arch Enemy) och Eluveitie, för att bara nämna några exempel. 

 

Öppna föreläsningar
Utställningen placeras i Sweden Rocks Rockklassikertält, och för den som vill veta mer kommer professor Mats E. Eriksson på samma plats att bjuda på föreläsningar om fossilerna och utställningen vid ett antal tillfällen under festivalen:

Onsdag 5 juni kl. 16.00 och 18.15, Rockklassikertältet
Torsdag 6 juni kl. 15.50, 17.30 och 18.50, Rockklassikertältet
Fredag 7 juni kl. 14.00 ,16.00 och 18.00, Rockklassikertältet
Lördag 8 juni kl. 14.00, 15.50 och 18.00, Rockklassikertältet

 

Läs mer om Rock Fossils:
http://www.rock-fossils.com/

 

Om Mats E Eriksson
Mats E. Eriksson såg dagens ljus 1972 och är verksam som professor i paleontologi vid Lunds universitet. Hans forskning finansieras bland annat från Vetenskapsrådet och National Geographic. Utöver forskning och undervisning har Eriksson ett mycket stort intresse för vetenskaps-förmedling och skriver regelbundet populärvetenskapligt för olika journaler, på både engelska och svenska. Och i mars detta år släppte han sin andra bok "Another Primordial Day - the paleo metal diaries". Han bor i Malmö med fru och två bonusbarn. Han avskyr hyckleri, älskar kontraster och när en dröm om att själv - i en avlägsen framtid - bli fossiliserad.

För mer information, kontakta:
Mats E. Eriksson
Titel: Professor i Paleontologi vid Lunds universitet.
TEL + 46 (0)46 222 96 02 (arbete),  +46 (0)70 363 47 41 (mobil)
mats.eriksson@geol.lu.se

 

 

Ekologiska nyheter i Pilgrimsbaren PILGRIMSBAREN är vår första ekologiska bar, placerad i det nya matområdet The Smoke Pit. Här serverar vi ekologisk öl på fat, nyheten Falcon Pilgrim (ofiltrerad lager), ekologisk cider, nyheten Somersby Cloudy Pear, och ekologiskt vin. Självklart har vi även flera goda alkoholfria alternativ. Ölen och cidern, är, som merparten av den övriga drycken på festivalen, producerad på Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg och på vattenanläggningen i Ramlösa. Carlsberg blev hösten 2017 det första stora bryggeriet i Sverige som är koldioxidneutralt från energiförsörjning, med 100 % grön el och biogas. Det innebär att alla produkter är koldioxidneutralt producerade utifrån energianvändingen. För första...
Publicerad 10 maj 2019 kl 13:50
Förboka ny platta & vinn upplevelse på SRF Idag släpper Sweden Rock-aktuelle bandet Hammerfall en ny singel med det ovanligt passande namnet "(We Make) Sweden Rock". Samtidigt kan vi avslöja att ett antal lyckliga festivalbesökare kommer att få möjlighet att både träffa bandet och sedan sjunga med dem - live på scen 8 juni! Hammerfalls sångare Joacim Cans beskriver skapandet av "(We Make) Sweden Rock" som en hyllning till svensk hårdrock, med en text som refererar till inflytelserika band och låtar. Cans lovar vidare att den nya singeln, med sina medryckande riff och melodier, kommer att bli ett stående inslag på Hammerfalls framtida spelningar. Den 16 augusti släpper Hammerfall...
Publicerad 3 maj 2019 kl 10:00
Nyheter och uppgraderingar 2019 2019 års festival kommer allt närmare! Vår ambition är förstås att erbjuda er besökare en riktigt bra upplevelse - som vanligt med fokus på fantatisk musik, hög service och säkerhet. Det mesta på festivalområdet kommer att se ut som det brukar, men nedan berättar vi om några av årets nyheter och uppgraderingar som kan vara bra att känna till: - Vi utökar kapaciteten och förbättrar tillgängligheten till toaletter. Utöver de två stora toabyar som vi hade förra året, blir det i år även en i västra kanten av festivalen mellan Rock och Festival Stage. Ytterligare en ny toaby hamnar bredvid Staropramen-soldäcket...
Publicerad 30 april 2019 kl 14:58
THE SMOKE PIT Bra mat med fokus på grillat, ekologisk bar och generöst med sköna ytor för umgänge - THE SMOKE PIT är en riktigt god nyhet på årets festival! I år har vi utökat festivalytan med en 1000 kvm stor matby, precis söder om Rockklassikertältet. THE SMOKE PIT får en lite lugnare och mysigare miljö, och eftersom vi har förstått att ni önskar er fler sittplatser så har vi också satsat på gott om sådana! Maten varierar från varsamt tillagad BBQ, schyssta burgare och prisbelönt streetfood, till vilt, färskpasta och mångkulturellt inspirerad mat med miljöprofil. Det finns även riktigt goda vegetariska och veganska...
Publicerad 26 april 2019 kl 14:50
ROCKKLASSIKER ALLSTARS klara för SRF 2019! Spelschemat är spikat sedan länge, men ett band till kan vi peta in ändå. Många har undrat om det inte blir något gig med Rockklassiker Allstars i år och svaret är: jo! Rockklassiker Allstars består i år av Rockklassikers egen rockdrottning Nina Söderquist (Rhapsody In Rock), Robban Bäck (Mustasch/ex-Sabaton), Jona Tee (H.E.A.T.), Sam Söderlindh (Art Nation) och de rutinerade bröderna Bosse och Kebbe Lindmark , bland annat kända från kultbandet Dalton . Bekräftade gästartister är inte helt oväntat en av Rockklassikers andra rockstjärnor Nicke Borg , som i år tar med sig Backyard Babies-kollegan Johan Blomquist upp på scenen. Vi kommer...
Publicerad 15 april 2019 kl 16:55
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock