TACK FÖR I ÅR!

Den 28:e upplagan av Sweden Rock Festival är över.  Vi hoppas att ni har haft en grymt rolig festival, med gamla och nya vänner, mycket ös och minnesvärda musikupplevelser! Och vilket väder vi fick! 

Även om vi i Sweden Rock-teamet mest har jobbat, har festivalen ändå hunnit bjuda även oss på en hel del njutningsfulla stunder. Speciellt kommer vi nog att minnas alla glada besökare vid första insläppet, några riktigt bra konserter och en och annan mysig festivallunch i gassande solsken. Den nya matbyn the Smoke Pit blev en riktigt trevlig nyhet, och även det utökade soldäcket vid Staropramen kändes som en hit! Men allra gladast är vi nog ändå över den goda stämning som numera blivit ett signum för vår festival: på Sweden Rock får man vara den man är, och gammal och ung förenas på ett härligt sätt i kärleken till hårdrocken.

Precis som vanligt utsattes vi i personalen också för en del prövningar under festivalens gång. Lördagen bjöd t.ex. på både åskväder och en inställd konsert... Vid sådana tillfällen är det härligt att se hur alla gör sitt yttersta för att saker och ting ska lösa sig på bästa sätt. Självklart kändes det inte kul att göra Behemoth-fansen besvikna, och vi måste erkänna att vi var lite oroliga för hur ersättaren skulle mottas. Men gissa om vi blev glada när en jättepublik valde att ge den tunisiska gruppen Myrath en ärlig chans - och mer än så; många verkade t.o.m. älska dom! Så stort tack till bandet och deras crew för att de ställde upp - och till våra fantastiska kollegor som snabbt och effektivt gjorde konserten möjlig att genomföra med så kort varsel!

Vi vill för övrigt ta tillfället i akt och tacka ALL personal som gör Sweden Rock möjlig! Varje år slås vi över hur mycket hjärta och själ som läggs ner i denna festival, och hur otroligt många grymma människor vi har privilegiet att jobba med dom här dagarna!

Vi tar även stolthet i att ta riktigt fin hand om alla band och bandteam när dom är här. Totalt sett har vi i år haft glädjen att vara värdar för 83 band - alla med sina egna önskemål om mat, utrustning och transporter. Det är inte utan att vi känner viss stolthet när KISS managements sista kommentar innan de lämnade Norje var; "Det enda dåliga med Sweden Rock är att allt som kommer efter detta på turnén blir sämre".

Vi är förstås också väldigt glada över att intresset för vår festival ökar för varje år! Alternativet vore ju inte så kul. Men vi får en del frågor om festivalens omfattning och om hur mycket besökare vi hade i år. Sweden Rock har vuxit i "trappsteg" ända sedan starten 1992. Förra året var ett sådant trappsteg, då vi växte från 33 till 35 000 sålda biljetter per dag (p.g.a. av Iron Maiden-bokningen). Samtidigt ökade intresset från våra samarbetspartners, och därutöver fick vi förstås utöka personalstyrkan för att kunna ta hand om flera besökare.

Årets biljettförsäljning hade samma omfattning som förra året. Bandmässigt hade vi dock ett lite "jämnare startfält" (med starkare band på affischens rad två och tre), och en konsekvens av det blev att ni besökare höll er inne på festivalområdet betydligt mer. Lika fullt som området var när Iron Maiden spelade förra året, var det i år under stora delar av både torsdagen och fredagen.

Vi vet för övrigt att många vill ha tillbaka Norra entrén, men det är tyvärr inte möjligt. Dels av säkerhetsskäl, dels för att det nu är produktionsområde där. Festivalområdet omgärdas av hav i öster, en kanal i norr och gamla E22:an i väster, så ska vi ha en extra entré utöver huvudentrén är enda möjligheten att ha den vid Sweden Stage. För att förenkla passagen ut från området genom den västra entrén på kvällarna la vi dock till fler speltider på Rockklassikerscenen och plockade bort avslutningstiderna på Sweden Stage, vilket gav en bra effekt. 

Slutligen har vi också fått en del synpunkter om att det var lite för få kassor med kortbetalning i barerna. Kortbetalning är något som vi har ökat på successivt under de senaste åren, och det här var alltså första året det fanns kortbetalningsmöjligheter i alla barer. Vi förstår att många gärna vill betala med kort, så självklart kommer vi att titta på om vi kan göra mer på det här området till nästa år. Saker vi behöver ta hänsyn till är dock att det ska gå så snabbt som möjligt i kassorna, att vi ska ha utrymme för extra kassaapparater och att  uppkopplingen är tillförlitlig nog (vilket är en utmaning under en festival!).

Just nu håller vi som bäst på att samla ihop förslag och synpunkter från både publik, personal, partners och andra inblandade så att vi har ett så bra material som möjligt att utgå ifrån när vi startar upp igen efter semestern. Däremellan ser vi dock fram emot en riktigt härlig sommar!

Innan vi (till hösten) släpper biljetterna återkommer vi med mer information om hur 2020 års festival kommer att se ut. 

Väl mött och varmt välkomna tillbaka 3-6 juni 2020.

 

Sweden Rock Festival 2019 - lite siffror

Antal scener: 5

Antal band: 83

35 000 biljettköpare per dag

9000 ackrediterade (personal, föreningar, partners, försäljare, media)

Fredagen: ca 2500 barn

Personal: 19 heltidsanställda, 3800 personer under genomförandet

Antal föreningar i samarbete: 33 st

Journalister på plats: 302 st

Försäljare: 194 st, varav 100 st mat (1,3 km försäljningsfront)

Årets största artistsällskap: 115 personer (för ett band)

Årets tyngsta scenproduktion: 65 ton (för ett band)

Använt byggstaket: 1 mil

Använd elkabel: från Norje till Umeå (om den skulle lagts på en lång rad)

Elkapacitet: 10 000 AMP

 

Fler band klara! Ytterligare 21 av de totalt 90 akter som kommer att spela på Sweden Rock Festival i sommar är nu bekräftade: In Flames, Social Distortion, Within Temptation, Saga, Kvelertak, Trouble, Walter Trout, Haken, Orange Goblin, Victory, Månegarm, Praying Mantis, Satan Takes A Holiday, The Coffinshakers, Narnia, Art Nation, Magic Pie, Horisont, Overdrive, Siena Root och VA Rocks. In Flames har i år gjort succé med nya albumet "I, the mask" och en ny rytmsektion som många menar är den bästa bandet har haft. Räkna med att det inte kommer att sparas på krutet när ett av Sveriges största hårdrocksband återvänder till Sweden...
Publicerad 10 december 2019 kl 11:00
Julklapp med gott ändamål! SIGNERADE GITARRER - TILL FÖRMÅN FÖR ETT RIKTIGT GOTT ÄNDAMÅL! Vem skulle inte bli glad för en julklapp bestående av en elgitarr signerad av Kiss, Def Leppard, Tenacious D, Ritchie Blackmore, ZZ Top, Disturbed, Dream Theater, Amon Amarth eller Arch Enemy?! När dessutom ALLA intäkter oavkortat går till genomförandet av Sweden Rock-kollo 2020, då blir även jul-magkänslan rätt skön, eller hur? Här hittar du auktionerna: Tradera Om Sweden Rock-kollo Sweden Rock-kollo är ett samarbete mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival, i syfte att stötta och inspirera unga tjejer från hela landet som vill spela hårdrock. På Sweden Rock-kollo får de spela...
Publicerad 5 december 2019 kl 09:00
Nyhet: Sweden Rock Spirits GIN Får vi lov att presentera; Sweden Rock Spirits Destilled Gin! NORJE är inte bara platsen där vår älskade festival går av stapeln varje år, utan orten är närvarande även när vi nu lanserar vår första egna gin. Drycken är nämligen smaksatt med gurka som odlats på Gummagården, bara någon kilometer från festivalområdet. Efter flera upplagor av whisky och rom ville vi denna gång bredda vårt sortiment och därför har vi utvecklat en premium-gin. Ginen är en s.k. Distilled Gin, där vi, förutom vanliga ingredienser som enbär och citus, använt oss av lokal gurka från Gummagården i Norje. Detta ger drycken en...
Publicerad 3 december 2019 kl 08:30
1-dagsbiljetter släpps senare Många frågar just nu om 1-dagsbiljetter, men dessa brukar vi släppa först senare på säsongen, när vi utannonserat mer av line-upen och vet vilka band som spelar på vilken dag. Så att ni gäster i er tur kan ta ställning till vilken dag ni helst vill köpa biljett till. Historiskt har det blivit runt januari/februari.
Publicerad 28 november 2019 kl 10:33
KLARA SPELDAGAR 2020
Publicerad 25 november 2019 kl 21:56
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock