TACK FÖR I ÅR!

Den 28:e upplagan av Sweden Rock Festival är över.  Vi hoppas att ni har haft en grymt rolig festival, med gamla och nya vänner, mycket ös och minnesvärda musikupplevelser! Och vilket väder vi fick! 

Även om vi i Sweden Rock-teamet mest har jobbat, har festivalen ändå hunnit bjuda även oss på en hel del njutningsfulla stunder. Speciellt kommer vi nog att minnas alla glada besökare vid första insläppet, några riktigt bra konserter och en och annan mysig festivallunch i gassande solsken. Den nya matbyn the Smoke Pit blev en riktigt trevlig nyhet, och även det utökade soldäcket vid Staropramen kändes som en hit! Men allra gladast är vi nog ändå över den goda stämning som numera blivit ett signum för vår festival: på Sweden Rock får man vara den man är, och gammal och ung förenas på ett härligt sätt i kärleken till hårdrocken.

Precis som vanligt utsattes vi i personalen också för en del prövningar under festivalens gång. Lördagen bjöd t.ex. på både åskväder och en inställd konsert... Vid sådana tillfällen är det härligt att se hur alla gör sitt yttersta för att saker och ting ska lösa sig på bästa sätt. Självklart kändes det inte kul att göra Behemoth-fansen besvikna, och vi måste erkänna att vi var lite oroliga för hur ersättaren skulle mottas. Men gissa om vi blev glada när en jättepublik valde att ge den tunisiska gruppen Myrath en ärlig chans - och mer än så; många verkade t.o.m. älska dom! Så stort tack till bandet och deras crew för att de ställde upp - och till våra fantastiska kollegor som snabbt och effektivt gjorde konserten möjlig att genomföra med så kort varsel!

Vi vill för övrigt ta tillfället i akt och tacka ALL personal som gör Sweden Rock möjlig! Varje år slås vi över hur mycket hjärta och själ som läggs ner i denna festival, och hur otroligt många grymma människor vi har privilegiet att jobba med dom här dagarna!

Vi tar även stolthet i att ta riktigt fin hand om alla band och bandteam när dom är här. Totalt sett har vi i år haft glädjen att vara värdar för 83 band - alla med sina egna önskemål om mat, utrustning och transporter. Det är inte utan att vi känner viss stolthet när KISS managements sista kommentar innan de lämnade Norje var; "Det enda dåliga med Sweden Rock är att allt som kommer efter detta på turnén blir sämre".

Vi är förstås också väldigt glada över att intresset för vår festival ökar för varje år! Alternativet vore ju inte så kul. Men vi får en del frågor om festivalens omfattning och om hur mycket besökare vi hade i år. Sweden Rock har vuxit i "trappsteg" ända sedan starten 1992. Förra året var ett sådant trappsteg, då vi växte från 33 till 35 000 sålda biljetter per dag (p.g.a. av Iron Maiden-bokningen). Samtidigt ökade intresset från våra samarbetspartners, och därutöver fick vi förstås utöka personalstyrkan för att kunna ta hand om flera besökare.

Årets biljettförsäljning hade samma omfattning som förra året. Bandmässigt hade vi dock ett lite "jämnare startfält" (med starkare band på affischens rad två och tre), och en konsekvens av det blev att ni besökare höll er inne på festivalområdet betydligt mer. Lika fullt som området var när Iron Maiden spelade förra året, var det i år under stora delar av både torsdagen och fredagen.

Vi vet för övrigt att många vill ha tillbaka Norra entrén, men det är tyvärr inte möjligt. Dels av säkerhetsskäl, dels för att det nu är produktionsområde där. Festivalområdet omgärdas av hav i öster, en kanal i norr och gamla E22:an i väster, så ska vi ha en extra entré utöver huvudentrén är enda möjligheten att ha den vid Sweden Stage. För att förenkla passagen ut från området genom den västra entrén på kvällarna la vi dock till fler speltider på Rockklassikerscenen och plockade bort avslutningstiderna på Sweden Stage, vilket gav en bra effekt. 

Slutligen har vi också fått en del synpunkter om att det var lite för få kassor med kortbetalning i barerna. Kortbetalning är något som vi har ökat på successivt under de senaste åren, och det här var alltså första året det fanns kortbetalningsmöjligheter i alla barer. Vi förstår att många gärna vill betala med kort, så självklart kommer vi att titta på om vi kan göra mer på det här området till nästa år. Saker vi behöver ta hänsyn till är dock att det ska gå så snabbt som möjligt i kassorna, att vi ska ha utrymme för extra kassaapparater och att  uppkopplingen är tillförlitlig nog (vilket är en utmaning under en festival!).

Just nu håller vi som bäst på att samla ihop förslag och synpunkter från både publik, personal, partners och andra inblandade så att vi har ett så bra material som möjligt att utgå ifrån när vi startar upp igen efter semestern. Däremellan ser vi dock fram emot en riktigt härlig sommar!

Innan vi (till hösten) släpper biljetterna återkommer vi med mer information om hur 2020 års festival kommer att se ut. 

Väl mött och varmt välkomna tillbaka 3-6 juni 2020.

 

Sweden Rock Festival 2019 - lite siffror

Antal scener: 5

Antal band: 83

35 000 biljettköpare per dag

9000 ackrediterade (personal, föreningar, partners, försäljare, media)

Fredagen: ca 2500 barn

Personal: 19 heltidsanställda, 3800 personer under genomförandet

Antal föreningar i samarbete: 33 st

Journalister på plats: 302 st

Försäljare: 194 st, varav 100 st mat (1,3 km försäljningsfront)

Årets största artistsällskap: 115 personer (för ett band)

Årets tyngsta scenproduktion: 65 ton (för ett band)

Använt byggstaket: 1 mil

Använd elkabel: från Norje till Umeå (om den skulle lagts på en lång rad)

Elkapacitet: 10 000 AMP

 

Råd: undvik andrahandsbiljetter Eftersom några av andrahandsföretagen har påbörjat försäljning av biljetter till Sweden Rock Festival 2020, vill vi göra er uppmärksamma på att vi själva INTE har släppt några biljetter till nästa år ännu! Dessa företag förhandssäljer alltså något som ännu inte finns. Vi vill förtydliga att vi absolut inte har någon som helst form av samarbete med dessa andrahandsföretag. Vi råder er därför att inte köpa eller förhandsboka några biljetter via dem! Vi kommer inom kort att gå ut med datum för släpp av de faktiska biljetterna i alla våra kommunikationskanaler, så håll utkik!
Publicerad 14 oktober 2019 kl 12:49
Bilder från Sweden Rock 2019! Nu ligger fler bilder från årets festival uppe i vårt bildgalleri !
Publicerad 19 juni 2019 kl 11:57
STORT TACK! Ett STORT TACK till alla ni fantastiska besökare på Sweden Rock Festival 2019! Vilka oförglömliga dagar av musik, öl, sol, vänskap och framförallt god stämning. Ni är med år efter år och bidrar till att Sweden Rock har världens i särklass bästa festivalpublik! Ta nu hand om er när ni kör/tar er hem!
Publicerad 9 juni 2019 kl 11:45
Myrath spelar igen Det tunisiska bandet Myrath gjorde i eftermiddags stor succé när de spelade i Rockklassikertältet. Inte nog med att deras melodiösa, österländskt färgade metal låter fenomenalt - de bjuder dessutom på en stor show med dansare, illusionist och eldjonglörer. Efter att Behemoth tyvärr tvingats ställa in har Myrath nu med extremt kort varsel gått med på att ersätta dem och göra sin andra konsert på Sweden Rock för dagen. Vi är förstås medvetna om att Myrath är ett mindre band och spelar en helt annan typ av musik än Behemoth och vi beklagar att vi inte haft mer tid att hitta en...
Publicerad 8 juni 2019 kl 21:15
Behemoth ställer in Extremt tråkiga nyheter: flera av medlemmarna i Behemoth har fastnat på Frankfurts flygplats och hinner inte till Sweden Rock Festival ikväll. Bandet måste därför tyvärr ställa in sin konsert. Så här skriver Behemoth till Sweden Rock-publiken: "Legions of Sweden Rock - due to an error made by our airline, we have been forced to cancel tonight's show. This was an extremely important show for us; we tried to rectify the situation for the parts of our touring party affected but were met with further delays meaning we are unable to make it to the festival site in time. We will make...
Publicerad 8 juni 2019 kl 20:41
Stäng

Sök

Sök Sweden Rock