25 years of rock - historik

I den lilla bruksorten Olofström, främst känd för sin Volvofabrik och för att vara nobelpristagaren Harry Martinssons födelsebygd, föddes Sveriges idag ledande rockfestival. I Olofströms kommun bodde nämligen (och bor fortfarande) grundaren Ingolf Persson.

 

I början av 80-talet var Ingolf i 30-årsåldern och drev då den lokala skivbutiken JUKEBOX. Som "side business" ordnade han bussresor till diverse konserter, och när han besökte festivaler i Danmark slog det honom att blandade åldrar på festivalbesökare bidrar till en speciellt gemytlig stämning. Att kunna ge publiken möjlighet att dela sitt musikintresse mellan flera generationer blev således en inspiration och drivkraft för Ingolfs kommande egna arrangemang.


Det första, prövande evenemanget var "Rock och Bluesfestivalen" på dansstället Lyktan i Vilshult 1985 och 1986 -  med bla. Sky High, Bo Wilson Band, Sam Mitchell samt lokala förmågår som uppträdde inför 6-700 personer.

 

1992 - premiär

1992 samlade Ingolf ihop sina erfarenheter från Vilshult och drog igång ett nytt och lite mer ambitiöst evenemang; "Sommarfestivalen" i Holje park i Olofström. Festivalen varade förvisso bara en dag och hade två scener. Nazareth var huvudbandet och det andra internationella bandet var Wishbone Ash. Arrangemanget drog ca 2000 besökare och folk kom långväga ifrån - ett gott resultat och Ingolf fick blodad tand. Festivalen hade fötts!

 

1993 - flytt till Karlshamn

Året efter premiären beslutade Ingolf att flytta festivalen söderut till kuststaden Karlshamn, där den fick det nya namnet "Karlshamn Rock Festival". Nya krafter tillfördes också i form av föreningen Musikforum, som bidrog med både kunnande och folk.

 

Besökarna erbjöds nu konserter på tre scener under två dagar, och festivalen blev sakta men säkert en mer renodlad rockfestival. Band som Deep Purple, Lynyrd Skynyrd, Black Sabbath, Bachman Turner Overdrive och Fleetwood Mac spelade alla i Karlshamn under de fem åren på orten.

 

Satsningarna gav resultat; på bara ett par år växte besökarantalet till ca 7 000. Men även om tillväxten var positiv, så innebar den också utmaningar. Parkeringsplatserna blev snabbt för få i antal och en ökande vildcamping störde de boende kring parken. Det dröjde därför inte länge förrän Bellevueparken också började kännas för litet.

 

Åren i Karlshamn bjöd dessutom på en ekonomisk berg- och dalbana. 1995 gick hyfsat och 1996 gick bra. Men 1997 backade båda huvudbanden ut och publiken svek. Skulderna blev för många och det slutade tyvärr med personlig konkurs. Många trodde då att Ingolf skulle ge upp och att detta var slutet med festivalen, men istället myntade han uttrycket; "lika snabbt som man kan förlora två miljoner, kan man tjäna två miljoner", och snart togs nya tag. Att ge upp fanns inte på kartan. Ingolfs devis har nämligen alltid varit: "Plan A: Har du en idé, en vision, en dröm som du tror på och som du vill genomföra och förverkliga. Gör det. Tro på det till 100%. Vad som än händer, ge aldrig upp. Låt dig inte påverkas av vad andra tycker du ska göra. Följ din övertygelse och ge aldrig upp. Plan B: Håll dig alltid till Plan A."

 

1998 - festivalen "hittade hem" till Norje

De nya tagen bäddade för en omstart i Norje i Sölvesborg. Här var förutsättningarna bättre. Området var generöst tilltaget och låg vackert mot havet. Där fanns redan bad och camping. Och kontakterna med Sölvesborgs kommun var bra.

 

1999 ändrades festivalens namn till "Sweden Rock Festival". Fokus på hårdrock blev ännu tydligare, med bland andra Manowar, Mercyful Fate och Motörhead i startfältet.

 

De nya förutsättningar ledde till att festivalen utvecklades i positiv riktning. 2008 hade publiksiffran vuxit till dagens maxkapacitet på 33 000. Även organisationen förstärktes med kompetens inom bl.a. ekonomi och personal.

 

Framgångarna förde också med sig officiella erkännanden. Festivalen hade nu blivit "rumsren", och några år in på 2000-talet hade Sweden Rock vunnit många utmärkelser; Årets Företag i både kommun och region, Kulturpris, AAA, Gasellpris och Blekinges Bästa Evenemang, för att bara nämna några.

 

Idag är Sweden Rock stabilt, både i ekonomi och organisation. Som en av de mest berömda rock- och metalfestivalerna i världen lockas numera besökare från över 50 olika länder varje år. Band och artister som Kiss, Black Sabbath, Guns n' Roses, Rush, Judas Priest, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Whitesnake, Accept, Alice Cooper, Soundgarden, Mötley Crüe, Scorpions, Volbeat, ZZ Top, Sabaton,Toto, In Flames m.fl., har alla spelat på Sweden Rock.

 

Framgångsfaktorer

Vad beror då Sweden Rocks framgångar på? Givetvis är musiken den grundläggande faktorn och hög kvalitet på band och artister kommer alltid att vara en prioritet. Hårdrocken - så som den uppkom i början på 1970-talet - är fortfarande utgångspunkten i festivalens line-up. Men tillgången till fem scener möjliggör en bred mix av klassisk rock, hårdrock, metal - och till och med lite blues.

 

Ursprungstanken om att vara attraktiv för olika åldersgrupper lever kvar än idag och är också en viktig framgångsfaktor. En festival med flera generationer på plats har både besökare med stabilare ekonomi och en lugnare och trevligare atmosfär.

 

Just glädjen och gemenskapen bland festivalbesökarna skapar en alldeles unik och vänskaplig stämning. På Sweden Rock håller folk sams helt enkelt, hjälper varandra och socialiserar med både kända och okända personer. Kanske beror det på att besökarna har en gemensam nämnare - kärleken till hårdrocken? Oavsett så har denna unika stämning blivit ett riktigt signum för festivalen i Norje.


God service och hög kvalitet är ytterligare faktorer som bidrar till trygghet och trivsel. Med en genomsnittsålder på 39 år vill Sweden Rock-besökaren ha det bekvämt och välordnat. Stort matutbud, noggrann och kontinuerlig städning under hela festivalen, minimalt med köer och vattenspolande toaletter - festivalorganisationen jobbar kontinuerligt med att erbjuda bättre service för varje år. Och arbetet har gett resultat. En undersökning bland besökarna 2015* visar att 98 % var nöjda eller mycket nöjda med festivalen.

 

Studien visar dessutom att Sweden Rock Festival genererar intäkter för övriga besöksnäringen i regionen på över 110 miljoner kronor per år. Festivalen ökar dessutom kännedomen av både Sölvesborg och Blekinge, gynnar det lokala entreprenörsskapet samt stärker det lokala/regionala föreningslivet.


Sweden Rock Festival - 25 grymma år av rock, helt enkelt!

 

Stäng

Sök

Sök Sweden Rock

OK